Πολιτική

Διαχωριστικές γραμμές από Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ χαράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Βενιζέλος

Τις διαχωριστικές γραμμές που προσδιορίζουν το διακριτό στίγμα του ΠαΣοΚ ως κυβερνητικού εταίρου, απέναντι όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στη ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να χαράξει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.  Για πρώτη φορά έπειτα από τη σύσταση της τρικομματικής κυβέρνησης η Ιπποκράτους ομολογεί ανοιχτά ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, εξαιτίας των μονομερών πρωτοβουλιών από τους υπουργούς, των αιφνιδιασμών στη Βουλή και εν γένει της έλλειψης συνεννόησης ακόμα και στα πιο αυτονόητα ζητήματα ή της αδυναμίας ανάδειξης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να θέσει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης έπειτα από την επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ότι  κάθε μέρα είναι κρίσιμη για την πραγματική οικονομία, κυρίως για να μείνουν ανοιχτές οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Η επισήμανση αυτή έχει τη σημασία της επειδή τόσο η τρόικα όσο και οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, διαπιστώνουν ότι εξαιτίας της απραξίας ορισμένων υπουργείων και της ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας, οι στόχοι του προγράμματος μένουν πίσω.

Προκειμένου να μεταβληθεί  η ισορροπία της ακινησίας που υπάρχει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχει θέσει ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα στην ατζέντα του, την  επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με αποτελεσματικό συντονισμό, πιστεύουν στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης  και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. «Είναι όμως προφανές ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων», σημειώνουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η  τακτική και οργανωμένη μορφή των  συναντήσεων  των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν στο ΠαΣοΚ, την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να μη μένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό πρόγραμμα και να μη καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων. Επίσης, λένε, θα αναδειχθεί η πρακτική σημασία αυτού που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, επειδή πρέπει να απαντηθούν ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013, οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το ΠαΣοΚ δεν θα σηκώσει βάρη που δεν του αναλογούν 

Η θέση που διατυπώνει το ΠαΣοΚ, είναι ότι οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος, στη βάση ενός ενιαίου προγραμματικού πλαισίου  με ορίζοντα τετραετίας. «Το ΠαΣοΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Το καρφί πηγαίνει προς τη πλευρά της Αγ. Κωνσταντίνου καθώς η ΔΗΜΑΡ έχει υιοθετήσει την τακτική να μην ψηφίζει σχεδόν καμία νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή. Επιπλέον, ο κ. Φ. Κουβέλης με κυριακάτικη συνέντευξη του απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί επέκταση του ειδικού τέλους ακινήτων το 2013.

Κατά της επέκτασης του ειδικού τέλους ακινήτων έχει ταχθεί και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αυτή τη φορά εμφανίζεται απρόθυμος να υποχωρήσει στην πίεση του υπουργείου Οικονομικών αν δεν πράξει το ίδιο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Να αξιοποιηθεί η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης

Στελέχη της Ιπποκράτους θυμίζουν τις προτάσεις της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2012 για μια διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα διασφάλιζε βιώσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο και πραγματική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής με βάση  τη «ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης» που το ΠαΣοΚ είχε φροντίσει να περιληφθεί στη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012. Τώρα που διαφαίνεται και πάλι το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης (ως ένα βαθμό και λόγω της Κύπρου), το ΠαΣοΚ πιστεύει ότι είναι κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να ζητήσει αυτά που πρέπει. Επιπλέον, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται, ώστε η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους «θεσμικούς εταίρους» μας.

Θετικό, χαρακτηρίζουν, το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει σοβαρά την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠαΣοΚ για την ανεργία και θεωρούν πολύ χρήσιμη τη συνάντηση των συναρμοδίων υπουργών και της αντιπροσωπείας του κόμματος την Παρασκευή. Κομβικό σημείο, λένε στελέχη του κόμματος, για την επιτυχία των προτάσεων αυτών είναι η μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά στο κοινωνικό ταμείο, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί ώστε τα προγράμματα κατά της ανεργίας να φτάσουν σε  εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους και πρωτίστως τις οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο (απόλυτη ανεργία).

Το ΠαΣοΚ θα επιμείνει και στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες και  τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί να αγνοούνται οι προτάσεις του στις επαφές των υπουργών με την τρόικα. Κατά μείζονα λόγο, τονίζουν στην Ιπποκράτους, το ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί σημεία διαφωνίας με υπουργούς της ΝΔ (π.χ. για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές) να εμφανίζονται ως πίεση της τρόικας που καταγράφεται στο υπό αναθεώρηση μνημόνιο.

«Να βάλουμε το ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία»  

Στις τηλεφωνικές επαφές που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή την κρίση στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό αφού ξεκαθάριζε το τοπίο με τις αποφάσεις του Εurogroup. Ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς είχε ανοίξει και ο ίδιος μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να οριστεί η συζήτηση αυτή. Το ΠαΣοΚ πάντως θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρεί ότι  πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ.  Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι όσο καταλαγιάζουν οι εντυπώσεις στη συνείδηση των πολιτών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η συντηρητική  ευρωπαϊκή αντίληψη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το