Τοπικά

Διαμαρτυρία μετά μουσικής στους δρόμους του Βόλου

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες μαθητές και μέλη του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Βόλου λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται σε καθηγητές στα μουσικά μαθήματα, αλλά και των δυσκολιών που έχουν προκύψει από τη διακοπή της σίτισης και της προβληματικής μετακίνησης με τους φοιτούντες να αλλάζουν συνεχώς λεωφορεία μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.

Έχουν περάσει 2,5 μήνες από την έναρξη των μαθημάτων και δυστυχώς στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, όπου συνολικά φοιτούν 482 μαθητές, υπάρχουν σοβαρά κενά καθηγητών στα μουσικά μαθήματα. Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα χάνονται 650 περίπου διδακτικές ώρες, ενώ οι καθηγητές που λείπουν ξεπερνούν τους 20.

Η φετινή είναι μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά για το Μουσικό και από την άποψη της σίτισης, καθώς εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες διακόπηκε η δωρεάν σίτιση για τους μαθητές. Παράλληλα παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς, αφού οι μαθητές πρέπει να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία της γραμμής για να μετακινούνται στο σχολείο.

Γενικά η κατάσταση στο σχολείο είναι δύσκολη και με τη χθεσινή τους κινητοποίηση οι μαθητές θέλησαν να αναδείξουν όλα αυτά τα ζητήματα κάνοντας παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το Δήμο Βόλου και τέλος στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η πορεία των μαθητών έγινε μετά μουσικής, με τους μαθητές να κρατούν μουσικά όργανα και πανό, να φωνάζουν διάφορα συνθήματα. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν καθολική.

Τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς υπογράμμισαν τη δυσκολία που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη καθηγητών. Μάλιστα είναι απογοητευτικό που και οι μαθητές της Α’ Τάξης Γυμνασίου που συμμετείχαν σε εξετάσεις για να πετύχουν στο σχολείο, δεν διδάσκονται ούτε καν τα υποχρεωτικά μουσικά μαθήματα του πιάνου και του ταμπουρά.

Από το σχολείο λείπουν οκτώ καθηγητές πιάνου, επτά καθηγητές κιθάρας, τέσσερις καθηγητές ταμπουρά. Επίσης υπάρχουν κενά καθηγητών και σε άλλα όργανα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας π. Ιωάννης Μανίκας τόνισε πως «από τη Διεύθυνση έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες που χρειάζονται, προκειμένου να σταλούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά στο Μουσικό Σχολείο. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν και κάνουμε κάθε ενέργεια».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει αποστείλει ουκ ολίγες φορές στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έγγραφο με τα κενά, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Οι διδακτικές ώρες που χάνονται την εβδομάδα για κάθε μουσικό όργανο έχουν ως εξής: Βιολί 55, μαντολίνο 14, ευρωπαϊκά κρουστά 65, πιάνο 159, κιθάρα 166, κανονάκι 19, ταμπουράς 94, μπουζούκι 38, σαντούρι 13, σαξόφωνο 12, βιόλα 2, βιολοντσέλο 10, κλαρίνο 4, κρητική λύρα 2, παραδοσιακά κρουστά 10, λαούτο 5, γκάιντα 6, πολίτικη λίρα 4, ηλεκτρική κιθάρα 3, κλαρινέτο 2.

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Αρετή Τζανετοπούλου τόνισε πως «οι μαθητές είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη καθηγητών και τη μη διεξαγωγή μουσικών μαθημάτων. Γι’ αυτό και με την πορεία που πραγματοποίησαν, θέλησαν να εκφράσουν τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί. Φέτος σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει γίνει κανένας διορισμός αναπληρωτή καθηγητή για τα μαθήματα μουσικής παιδείας, ενώ κάθε χρόνο μέχρι και το Δεκέμβριο τοποθετούνται και ωρομίσθιοι καθηγητές για την κάλυψη των κενών».

Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο στις 2 το μεσημέρι, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσουν και την τελευταία διδακτική ώρα. Για τη χθεσινή κινητοποίηση η ΕΛΜΕ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι καθηγητές στην πορεία διαμαρτυρίας.

 

Στο Δήμο Βόλου

 

Τη στήριξη του Δήμου Βόλου εξέφρασε η αντιδήμαρχος, Ν. Οικονόμου στο αίτημα αντιπροσωπείας μαθητών του Μουσικού Σχολείου, που έκαναν παράσταση για να ζητήσουν τη συνδρομή του Δήμου στο ζήτημα της συνέχισης της δωρεάν σίτισης των μαθητών του σχολείου τους.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι πριν λίγο καιρό, οι μαθητές των μουσικών σχολείων σιτίζονταν δωρεάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ωστόσο, πρόσφατα, το νομοθετικό πλαίσιο τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα η αρμοδιότητα αυτή να έχει αφαιρεθεί από τους Δήμους. Κατόπιν αυτού, ο Δήμος Βόλου, ο οποίος είχε στο μεταξύ προωθήσει τις διαδικασίες για το σχετικό διαγωνισμό, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την απόφαση και να ματαιώσει το διαγωνισμό, καθώς οι σχετικές δαπάνες δεν θεωρούνται πλέον νόμιμες για τους Δήμους και δεν εγκρίνονται από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Λόγω της απουσίας του δημάρχου στη Λάρισα, την αντιπροσωπεία των μαθητών, με τους καθηγητές τους και τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων, υποδέχτηκε η αναπληρώτρια κ. Ν. Οικονόμου. Οι μαθητές, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο, εξέφρασαν το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη διακοπή του προγράμματος σίτισης, ιδιαιτέρως κατά τις μέρες εκείνες που το ωρολόγιο πρόγραμμά τους τελειώνει αργά το απόγευμα, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου. Η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος είναι στο πλευρό των μαθητών στο δίκαιο αυτό αίτημα, επισημαίνοντας ότι μόλις κοινοποιήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας, υπήρξε άμεση αντίδραση του αρμόδιου για θέματα εκπαίδευσης αντιδημάρχου κ. Απόστολου Παντσά, ο οποίος ζήτησε την εκ νέου μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας στους Δήμους, ενώ ο δήμαρχος κ. Π. Σκοτινιώτης έθεσε το θέμα στην ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι το θέμα αφορά στα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το