Τοπικά

Την ανιούσα οι υπερβάσεις στην αερορύπανση στην πόλη

00aeroripansi

Τέσσερις συνεχείς υπερβάσεις στη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σημειώθηκαν από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και προχθές Πέμπτη στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης αερορύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η Π.Ε. Μαγνησίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα εβδομαδιαία στοιχεία για την αερορύπανση. Και ήταν η πρώτη φορά για τη φετινή περίοδο, όπου σημειώθηκαν συνεχείς υπερβάσεις και μάλιστα αρκετά πάνω από το μέσο όρο, στοιχείο ότι και φέτος η αερορύπανση θα είναι το μόνιμο ζήτημα της πόλης και του πληθυσμού.

Μάλιστα, όπως τονίζεται από την Π.Ε. Μαγνησίας  αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 18.00 έως 24.00), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Επισημαίνουμε προς τους πολίτες, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων για το διάστημα από 15-11-2013 έως 21-11-2013, που καταγράφηκαν από το σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, έχουν ως εξής (η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μg/m3): Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 24 μικρογραμμάρια, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 32 μικρογραμμάρια, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 35 μικρογραμμάρια, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 52 μικρογραμμάρια, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 59 μικρογραμμάρια, Τετάρτη 20 Νοέμβριου 58 μικρογραμμάρια, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου  68 μικρογραμμάρια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το