Photo Gallery, Τοπικά

Διακοπή υδροδότησης από το Παναγιώτικο σε Καλά Νερά, Άφησο, Κορόπη

 

Εκτός δικτύου υδροδότησης από το Παναγιώτικο τέθηκαν από τη Δευτέρα τα Καλά Νερά, η Κορόπη και η Άφησος λόγω της συνεχιζόμενης διαρροής στο φράγμα και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού

Εκτός δικτύου υδροδότησης από το Παναγιώτικο τέθηκαν από τη Δευτέρα τα Καλά Νερά, η Κορώπη και η Άφησος λόγω της συνεχιζόμενης διαρροής στο φράγμα και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού. Κλιμάκια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου μετέβησαν χθες στο φράγμα Παναγιώτικο και προχώρησαν σε μετρήσεις στον όγκο του νερού, διαπιστώνοντας πως η διαρροή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ο υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κων. Λεγαντής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακοπεί η υδροδότηση και σε άλλα χωριά της περιοχής αν συνεχιστεί η πτώση της στάθμης του νερού.

Μετά τη διακοπή της υδροδότησης από το φράγμα Παναγιώτικο σε Καλά Νερά, Άφησο και Κορόπη, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνδεση των δικτύων ύδρευσής τους με υφιστάμενες γεωτρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Λεγαντής, «βγάλαμε εκτός δικτύου υδροδότησης από το Παναγιώτικο τις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς η στάθμη του νερού στο φράγμα έχει πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η ποιότητά του να έχει υποβαθμιστεί και να μην είναι εύγευστο. Κατόπιν τούτου αποφασίστηκε όπως το δίκτυο ύδρευσης των τριών χωριών συνδεθεί με υφιστάμενες γεωτρήσεις, ωστόσο αυτή η λύση έχει τεράστιο κόστος λόγω της λειτουργίας των μοτέρ στα αντλιοστάσια και της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Είναι βέβαιο ότι λόγω της μεγάλης διαρροής στο φράγμα, η ποιότητα του νερού έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα και το καθιστά ουσιαστικά ακατάλληλο για πόση» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να αλλάξει για τις προαναφερόμενες περιοχές η τιμολογιακή πολιτική στην οικιακή κατανάλωση νερού λόγω του αυξημένου κόστους από τη λειτουργία των γεωτρήσεων, ο κ. Λεγαντής δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως «θα εξεταστεί στην πορεία κατά πόσο πρέπει να αυξηθεί το τιμολόγιο για την κατανάλωση νερού σε Καλά Νερά, Άφησο και Κορόπη».

Ο ίδιος, συμπλήρωσε πως «εφόσον συνεχιστεί η διαρροή του νερού στο Παναγιώτικο δεν αποκλείεται να διακοπεί η υδροδότηση και σε άλλα χωριά του Νοτίου Πηλίου. Η διαρροή είναι μεγάλη και αν δεν υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, ενδεχομένως να αναγκαστούμε να θέσουμε εκτός δικτύου περισσότερες περιοχές».

Μετρήσεις

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, κλιμάκια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου μετέβησαν χθες το πρωί στο φράγμα Παναγιώτικο και προχώρησαν σε μετρήσεις του όγκου του νερού στο φράγμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η διαρροή συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς και σε καθημερινή βάση χάνονται 3.800 κυβικά μέτρα νερού περίπου, με αποτέλεσμα η στάθμη να έχει πέσει κατακόρυφα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς το φράγμα αδειάζει με γοργούς ρυθμούς και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Για εμάς η διαρροή προέρχεται 100% από κακοτεχνίες. Ως Δήμος Νοτίου Πηλίου θα συντάξουμε έγγραφο, στο οποίο θα περιγράφουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα το αποστείλουμε στο ΥΠΕΚΑ, ώστε οι αρμόδιοί του να είναι γνώστες του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν ένα καινούριο στην ουσία έργο που κόστισε 20 εκ. ευρώ να αχρηστευθεί χωρίς να γνωρίζουμε πού οφείλεται η μεγάλη διαρροή» δήλωσε ο κ. Λεγαντής.

Ζητούμενο, πλέον, για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου είναι η υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ειδικών σε θέματα φραγμάτων και υδάτων.

«Θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μια εμπεριστατωμένη γνωμάτευση για το πρόβλημα και τις προτεινόμενες λύσεις. Οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν στο φράγμα, εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν εντός του φθινοπώρου, καθώς στη συνέχεια με τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα αυτό θα καθίσταται αδύνατο λόγω του μεγάλου όγκου νερού που θα πέσει στο Παναγιώτικο τόνισε ο κ. Λεγαντής.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το