Photo Gallery, Τοπικά

Γέμισαν τα κρατητήρια από αλλοδαπούς προς απέλαση

Αυτό το διάστημα στα κρατητήρια των Αστυνομικών τμημάτων Βόλου και Αλμυρού κρατούνται 60-80 άτομα και ο μεγάλος συνωστισμός έχει επιφέρει πρακτικά προβλήματα, κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας

Ασφυκτικά γεμάτα είναι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, κυρίως από αλλοδαπούς προς απέλαση. Οι εντατικοί έλεγχοι των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις καθημερινές συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, έχουν αυξήσει τον αριθμό των κρατούμενων.

Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και έχει επιφέρει πρακτικά προβλήματα, κυρίως σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό το διάστημα στα κρατητήρια των Αστυνομικών τμημάτων Βόλου και Αλμυρού κρατούνται 60-80 άτομα. Κάποιοι από αυτούς ζητούν να φύγουν από την Ελλάδα, αφού τα ναύλα για το ταξίδι τους καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο. Άλλοι όμως θα παραμείνουν για αρκετό καιρό κρατούμενοι, έως ότου διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες απέλασής τους. Ο ακριβής χρόνος παραμονής παραμένει άγνωστος, δεν αποκλείεται -όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας- να απαιτηθεί και τρίμηνο.

Οι αλλοδαποί κρατούμενοι προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες και αφού απογοητεύτηκαν από την ελληνική πραγματικότητα θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες. Ως βασικός προορισμός τους είναι η Ιταλία και το Βέλγιο. Στα κρατητήρια όμως κρατούνται και λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις προσαγωγής υπόπτων και ελέγχου γενικότερα, που διενεργούνται σε καθημερινή βάση από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αυξηθεί -σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα- ο αριθμός των αλλοδαπών κρατούμενων που δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα, αφού δεν βρίσκουν εργασία και ρισκάρουν καθημερινά.

Την ίδια στιγμή, η «βιομηχανία» διακίνησης λαθρομεταναστών με πλαστά έγγραφα για αναχώρηση από την Ελλάδα, φαίνεται να αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στους διακινητές.

Τον τελευταίο μήνα καθημερινές είναι οι συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι αγόρασαν πλαστά έγγραφα και επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα μέσω του κρατικού αερολιμένα Νέας Αγχιάλου. Ο κύριος προορισμός τους είναι η Ιταλία. Άλλωστε, οι περισσότεροι συλληφθέντες διαπιστώνεται ότι έχουν πρόθεση να μετακινηθούν στη γραμμή με προορισμό το Μπέργκαμο. Δεύτερη προτίμηση οι Βρυξέλλες. Επιλέγουν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο καθώς είναι περιφερειακό και πραγματοποιεί κανονικές πτήσεις και όχι τσάρτερ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν συλληφθεί στο αεροδρόμιο 20 αλλοδαποί με πλαστά έγγραφα. Άλλοι τρεις συνελήφθησαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού. Πρόκειται για δύο Πακιστανούς (ηλικίας 24 ετών) και ένα Σύριο (34 ετών). Οι τρεις συλληφθέντες επιχείρησαν την έξοδό τους από τη χώρα με προορισμό το αεροδρόμιο Σαρλερουά Βελγίου. Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, οι συλληφθέντες κατείχαν κι έκαναν χρήση των εξής πλαστών εγγράφων: Οι δύο 24χρονοι υπήκοοι Πακιστάν έκαναν χρήση διαβατηρίων πακιστανικών αρχών στα οποία ήταν ενσωματωμένες πλαστές άδειες διαμονής. Ο 34χρονος υπήκοος Συρίας έκανε χρήση πλαστού διαβατηρίου αρχών Συρίας. Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα και παραπέμπονται σε δίκη για κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων, ενώ σε βάρος τους εκδίδεται διοικητική απέλαση. Το δικαστήριο τους επιβάλλει μικρή ποινή με αναστολή, διατηρεί την κράτησή τους με το αίτημα της διοικητικής απέλασης. Οδηγούνται στα κρατητήρια όπου θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου διεκπεραιωθεί η διαδικασία απέλασης.

Οι έλεγχοι των αστυνομικών στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον εντοπισμό των πλαστών εγγράφων.

 

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το