Τοπικά

Διήμερο εκδηλώσεων Βλάχων

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εκδηλώσεις -19 και 20 Ιανουαρίου – στο πλαίσιο της κοπής της πίτας των Βλάχων 2013.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διεξήχθησαν οι εργασίες της ημερίδας «Οι Βλάχοι στο χωροχρόνο».

Ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχάλης Τρίτος αναφέρθηκε στη σχέση των Βλάχων με την Ορθοδοξία και τη συμβολή της στη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας. Ο ιστορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Στέργιος Λαΐτσος στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε διεξοδικά στην ταυτότητα των Βλάχων της Ρωμανίας (Βυζάντιο) στην ιστοριογραφία. Ο κ. Λαΐτσος παρουσίασε μέσα από αναφορές στις πρωτογενείς ιστορικές πηγές τη χωροχρονική έκταση της λατινοφωνίας στη Ρωμανία και τις ονομασίες με τις οποίες οι πηγές περιγράφουν τους λατινοφώνους Ρωμαίους έως το 10ο αιώνα, όταν εμφανίζεται κι έκτοτε επικρατεί ο γενικός εθνογραφικός όρος «Βλάχοι».

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ η εκδήλωση της κοπής της πίτας των Βλάχων 2013.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πέντε χιλιάδες πολίτες βλαχικής και μη καταγωγής από την Ελλάδα και χίλιοι περίπου Έλληνες Βλάχοι από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ανταποκρινόμενοι στη δορυφορική πρόσκληση του πρόεδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλη Μαγειρία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το