Photo Gallery, Πολιτική

Διάσταση Γαλλίας-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

 

Το Παρίσι είναι αντίθετο στην αναδιάρθρωση

Οι κ.κ. Λαγκάρντ και Σόϊμπλε

 

 

 

 

 

 

Η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στην στάση της, διαφωνώντας με οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης την Τετάρτη, φανερώνοντας την διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε την συμμετοχή των ομολογιούχων σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προκρίνοντας την λύση του αναπρογραμματισμού του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

«Η γραμμή της Γαλλίας ήταν πάντα αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν διαφοροποιούμαστε από αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τους όρους που προτείνονται», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γαλλία έχει απορρίψει επανειλημμένως την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η Γερμανία αντίθετα εμφανίζεται ανοικτή σε αυτή την ιδέα, που σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, είναι πολύ πιθανόν να πάρει σάρκα και οστά, ώστε να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία.

Στην επιστολή του, που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας, ο Γερμανός υπουργός ζητά σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδα και επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά επτά έτη.

Η επιστολή συντάχθηκε στις 6 Ιουνίου, δύο μόλις εβδομάδες πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Μόνον μετά την έκθεση ελέγχου ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει μία συνολική και ολοκληρωμένη θέση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Κρίστοφ Στέγκμανς και διευκρίνισε ότι “αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη”.  Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει να επιδοθεί η έκθεση της τρόικας την Τετάρτη, το βράδυ.  Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη της επιστολής Σόιμπλε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Το θέμα της Ελλάδας είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.
Η επιστολή του κ. Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα “δίκαιο επιμερισμό” των βαρών. Πρόσθεσε δε ότι με την επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε “συνδιαμορφώνει ενεργά μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη” ενόψει του συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.
Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
Χωρίς ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας απειλείται “η πρώτη άτακτη πτώχευση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης”, τονίζει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία περασμένης Δευτέρας (6 Ιουνίου).
Στο πλαίσιο του νέου αυτού πακέτου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μία “ουσιαστική” συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σε μια διαδικασία που θα είναι πέρα από τα πρότυπα της “Πρωτοβουλίας της Βιένης”. Συγκεκριμένα προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
“Εκτιμούμε ότι ένα ουσιαστικό μέρος βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών δανειστών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ για τον όρο “ουσιαστική” συμμετοχή, αποφεύγοντας να τον συγκεκριμενοποιήσει σε αριθμούς.

 

Ο Ολι Ρεν

 

Η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα εξεταστεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Συμβούλιο Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.
Ερωτηθείς πότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε τις τρεις προηγούμενες φορές.
Σημείωσε, επίσης, ότι η τέταρτη αξιολόγηση έχει σταλεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, καθώς και στο κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, το οποίο θα κάνει τις δικές του συστάσεις, προς το Συμβούλιο Eurogroup για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με βασικό αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Το ΔΝΤ

Τo τρέχoν πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι.

Ο κ. Λίπσκι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας που επεξεργάζεται η ΕΕ για τη χώρα, ύψους 80-100 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε υποθετική την πρόταση μιας εθελοντικής συμφωνίας των ιδιωτών επενδυτών να μετακυλίσουν τα ομόλογά τους.

«Όταν χρησιμοποιείς τον όρο νέο πρόγραμμα, στην παρούσα φάση μιλάμε για το πώς θα επαναφέρουμε το υπάρχον πρόγραμμα στη σωστή βάση», είπε.

«Υπάρχει η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος και αυτό συζητείται τώρα. Όλα τα σενάρια [σ.σ. για μετακύλιση του ελληνικού χρέους] είναι εντελώς υποθετικά», προσέθεσε. Τέλος, ο κ. Λίπσκι σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να περιορίσει τις δαπάνες της και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να μειώσει το κρατικό χρέος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το