Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Δημοψήφισμα στις 4/12 με θέμα «Ναι ή Οχι στο ευρώ»

Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του – Τελεσίγραφο Σαρκοζί – Μέρκελ σε Παπανδρέου: Υπερψηφίστε ή φύγετε

 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού – ‘Εκτακτη Σύνοδος σήμερα  χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας – Αναβρασμός τη νύχτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

 

 

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν μετά τα μεσάνυχτα στις Κάννες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε δηλώσεις μόνος του.

 

Τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κυρία Μέρκελ, τόνισαν αρκετές φορές ότι προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση είναι να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, έθεσαν θέμα γρήγορης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αναφέρθηκαν η 4η και η 5η Δεκέμβρίου) και έκαναν σαφές ότι από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Σαρκοζί έστειλε, όπως είπε μήνυμα «όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση που μας ακούει».

 

Η Αγκελα Μέρκελ πάντως επισήμανε σε τρεις τουλάχιστον αναφορές της, ότι η απόφαση της Ελλάδας ήταν «μονομερής» και ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με την Ευρώπη.

 

Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ’όλα νόμιμο αλλά «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου». «Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει» συνέχισε «και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι» τόνισε. «Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ», είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «η έκτη δόση μπορεί να πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αν γίνει πρέπει να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα πρέπει να είναι ναι ή όχι στην Ευρωζώνη».

 

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου και ότι το διακύβευμά του θα είναι η παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να παρθεί αυτή η απόφαση χωρίς προσφυγή σε δημοψήφισμα, εφόσον δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα.

“Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα λάβει τη σωστή απόφαση. Μία θετική απόφαση του ελληνικού λαού δεν είναι μόνο θετική για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “πρέπει να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση”. Πρόσθεσε δε ότι συντόμως θα διαβουλευθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

 

“Οι αποφάσεις έχουν συγκεκριμένες ευθύνες που θα αλλάξουν το μέλλον όχι μόνο των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών” και συμπλήρωσε: “Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και σοφός για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Είμαστε μέλος της ευρωζώνης, έχουμε υποχρεώσεις και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας”.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις προκλήθηκε τη νύχτα αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε περάσει δύσκολες ώρες στις Κάννες όπου αντιμετώπισε εντονότατες πιέσεις να αποσύρει το δημοψήφισμα. Τα μηνύματα από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν εντόνως αρνητικά για την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού.

 

Οι ομόλογοί του εμφανίζονταν εξοργισμένοι καθώς θεωρούν ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και κυρίως το όλο πακέτο διαχείρισης της διαχεόμενης κρίσης χρέους στη Γηραιά Ήπειρο. Οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από τις Κάννες φανερώνουν ότι η ελληνική ομάδα δεν προσεκλήθη, αλλά εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές της, που κατά την πεποίθηση των εταίρων μας εκθέτουν συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Το γεγονός δε ότι ανακοινώθηκε σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για την τύχη της χώρας μας.

 

Ουσιαστικά, η Ελλάδα ελέγχεται για τις επιλογές της και όπως μεταδίδεται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζεται ως ανεύθυνη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες και στον βαθμό που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές για τη χώρα μας.

 

Ηδη, πάντως, η ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και οι έλληνες δημοσιογράφοι βιώνουν στις Κάννες κλίμα απομόνωσης, ενδεικτικό των διαθέσεων των εταίρων μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα. «Πήραμε όλοι μαζί τις αποφάσεις, δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση» είπε  μετά τη συνάντηση στις Κάννες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα, καθώς και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που ασχολήθηκε με την πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

 

«Δεν θα δεχτούμε υπαναχώρηση από τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού οι “17” την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

 

Η συνάντηση, αποφασίστηκε εσπευσμένα μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

 

Στη συνάντηση δεν πήρε μέρος ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ο κ. Ντράγκι θα πάει στις Κάννες την Πέμπτη (σήμερα)μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Γιατί γράφετε πράγματα που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα; Από πού προκύπτει ότι θα γίνει δημοψήφισμα στις 4.12; Τελικά μάλιστα δεν θα γίνει καθόλου δημοψήφισμα. Θα περίμενα μια διασταύρωση των πληροφοριών από μια “σοβαρή” εφημερίδα πριν τις δημοσιεύσει.

Μοιραστείτε το