Τοπικά

Δημοτικά τέλη και για χρήση… υπεδάφους

Ο Δήμος Βόλου θα επιβάλλει τέλη κοινοχρήστων χώρων για τη χρήση εδάφους και υπεδάφους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει για την επιβολή τέλους κοινοχρήστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους «εις βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή προσκαίρως» εν γένει κοινοχρήστους χώρους, δηλαδή πεζοδρόμια, οδούς, πλατείες και το υπέδαφός τους.

Οργανισμοί και επιχειρήσεις, η ΔΕΥΑΜΒ  αλλά και τράπεζες θα κληθούν να καταβάλλουν το τέλος. Θα πληρώνεται για τοποθέτηση από κοινωφελείς επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες, τηλεφωνικών θαλάμων, υποσταθμών, στύλων, Α.Τ.Μ. τραπεζών κ.λπ., σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Το τέλος, ειδικά στην περίπτωση χρήσης υπεδάφους κοινόχρηστων χώρων, ορίζεται με βάση τον όγκο του καταλαμβανόμενου χώρου ανά κυβικό μέτρο και το υπέδαφος που χρησιμοποιείται, πρέπει να βρίσκεται κάτωθεν κοινόχρηστων χώρων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση και θα επιβάλλεται σε αυτούς που χρησιμοποιούν το έδαφος ή το υπέδαφος για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών τους αναγκών.

Όσοι χρησιμοποιούν το υπέδαφος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών αναγκών τους, αναφορικά με την εγκατάσταση καλωδίων, σωληνώσεων και δεξαμενών, έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν και να καρπούνται ειδική ωφέλεια, σύμφωνα με το νόμο.

Με δεδομένη την ωφέλεια που αποκομίζουν οι χρήστες και που έχει μόνιμο χαρακτήρα, δημιουργείται αντίστοιχη επιβάρυνση στο Δήμο. Ο Δήμος επιβαρύνεται με δαπάνες για τη συντήρηση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων λόγω χρήσης του υπεδάφους.

Οι τιμές

Οι χρήστες θα πληρώνουν 50 ευρώ ετησίως ανά κυβικό μέτρο για χρήση υπεδάφους κατά την υπογειοποίηση καλωδίων, σωληνώσεων (αερίου- λυμάτων-ύδρευσης) των κοινωφελών και ιδιωτικών επιχειρήσεων εκτός από τα δίκτυα που αφορούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες, των οποίων ο υπολογισμός τελών διέλευσης καθώς και των τελών χρήσης καθορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για την επιβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση από κοινωφελείς επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες, τηλεφωνικών θαλάμων, υποσταθμών, στύλων, Α.Τ.Μ. τραπεζών κ.λπ., σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, εφόσον καθοριστεί και παραχωρηθεί η χρήση τους.

– 300,00 ευρώ ανά τ.μ. για κάθε τηλεφωνικό θάλαμο ετησίως,

– 300,00 ευρώ ανά τ.μ. για κάθε υποσταθμό ετησίως,

–  30,00 ευρώ  ανά τ.μ. για κάθε στύλο,

– 1.500,00 ευρώ ως τιμή εκκίνησης δημοπρασίας για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ενός τ.μ. το χρόνο, από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) τραπεζών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το