Photo Gallery, Τοπικά

Δημοπράτηση λιμενικών έργων στη Σκιάθο

 

Τα λιμενικά έργα των νησιών συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με το Δήμαρχο Σκοπέλου, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου και υπηρεσιακούς παράγοντες

Θετικές εξελίξεις και για τα υπόλοιπα λιμάνια των Β. Σποράδων

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στα νησιά των Σποράδων θεωρούνται «ξεπερασμένες»,  γεγονός που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία και επενδύσεις αναπτυξιακές μπορούν να δρομολογηθούν μόνο στη Σκιάθο, για το λιμάνι της οποίας υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις. Με 120.000 ευρώ θα δημοπρατηθεί το έργο ασφάλειας πρόσδεσης των πλοίων στην προβλήτα του νησιού, ώστε να είναι έτοιμο τον Απρίλιο.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμες οι μελέτες για τις εκβαθύνσεις στα λιμάνια Σκοπέλου και Λουτρακίου. Επίσης αναδείχθηκε ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εκπόνηση του μάστερ πλαν του λιμανιού της Σκιάθου, ενώ ζήτημα ημερών είναι και η εγκατάσταση εργολάβου για το μάστερ πλαν της Σκοπέλου, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους επτά μήνες.

Τα λιμενικά έργα των νησιών συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού με το Δήμαρχο Σκοπέλου Γιώργο Μιχελή, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου κ. Μελαχροινάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα αναλάβει στο εξής να εξετάσει τις αναγκαίες λιμενικές υποδομές σε Αλόννησο και Αγνώντα Σκοπέλου, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι λόγω έλλειψης χρημάτων παγώνει κάθε σκέψη για επενδύσεις.

Την άμεση δημοπράτηση των εργασιών επισκευής στο λιμάνι της Σκιάθου, που υπέστη διάβρωση, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι τα πλοία να δένουν σε διπλανή προβλήτα, ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Οι επενδύσεις στη Σκιάθο καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατίας… όπως δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης.

«Σπέρνουμε επιτροπές και θερίζουμε γραφειοκρατία», τόνισε αναφερόμενος στη χρονοβόρα διαδικασία για την έγκριση της μελέτης που πέρασε από τουλάχιστον έξι επιτροπές συναρμόδιων φορέων και υπουργείων.

Πλέον η μελέτη είναι έτοιμη και το έργο σύντομα αναμένεται να δημοπρατηθεί, με στόχο να ολοκληρωθούν τα έργα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε χθες και στα έργα που επιβάλλεται να ολοκληρωθούν σε Αλόννησο και Σκόπελο. Στον Αγνώντα παρατηρείται καθίζηση και υποσκαφή του πυθμένα στο σημείο πρυμνοδέτησης, ωστόσο από το υπουργείο δεν υπάρχουν χρήματα για να διατεθούν στις απαραίτητες εργασίες.

«Τα λιμάνια μας δεν μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλα πλοία. Θα πρέπει να εξετάζονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις πριν τη δρομολόγηση ενός πλοίου», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

 

Χρηματοδοτούνται τα περιφερειακά

ιατρεία Σούρπης και Καναλίων

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας η κατασκευή των Περιφερειακών Ιατρείων στα Τοπικά Διαμερίσματα Σούρπης και Καναλίων, συνολικού προϋπολογισμού 615.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία θα είναι σύγχρονα κτίρια, πλήρως λειτουργικά και με όλες τις απαραίτητες υποδομές (θέρμανση, κλιματισμό, κ.λπ.). Αποτελούνται από τρία επίπεδα και περιλαμβάνουν χώρους αναμονής, εξεταστήρια και χώρο προσωρινής διαμονής του ιατρού.

Το εμβαδόν τους ανέρχεται σε 280 τ.μ. για το Περιφερειακό Ιατρείο Σούρπης και 190 τ.μ. για το Περιφερειακό Ιατρείο Καναλίων. Με την κατασκευή των έργων αυτών μπαίνει τέλος στις ακατάλληλες σημερινές συνθήκες λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων στις περιοχές αυτές & βελτιώνεται σημαντικά η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός, η ωρίμανση και η υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία προς όφελος των πολιτών της. Με τους πόρους που διαθέτουμε σχεδιάζουμε το πλέον ικανό σχήμα που θα εξασφαλίζει άμεση παροχή φροντίδας υγείας σε όλα τα επίπεδα».

Την ίδια ώρα οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, έχουν αναλάβει την προσαρμογή της μελέτης για το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, στο νέο οικόπεδο που βρέθηκε στο νησί. Τη μελέτη παρέλαβαν από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και επιχειρούν να την προσαρμόσουν στο νέο οικόπεδο, εξοικονομώντας το επιπλέον κόστος που συνιστά η σύνταξη νέας μελέτης. Με την ολοκλήρωσή της, το έργο αναμένεται επίσης να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στην τελική φάση όμως βρίσκονται και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου, προκειμένου εκεί να στεγαστούν Ψυχιατρικά Τμήμα Ανηλίκων – Ενηλίκων, Μεσογειακής Αναιμίας και η Β’ Παθολογική. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 5,7 εκ. ευρώ που έχει εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ και όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, σύντομα αναμένεται η δημοπράτησή του.

 

 

Στο ΕΣΠΑ

διάνοιξη δρόμου

στη Σκόπελο

Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο διάνοιξης αγροτικού δρόμου στη θέση Νέο Κλήμα – Τζιλαλή Σκοπέλου, όπου βρίσκεται χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Σύμφωνα και με το Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Μιχελή, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη, δόθηκε λύση στο πρόβλημα προσβασιμότητας των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα που κινήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να εγκριθεί το έργο.  Όπως ανέφερε, έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ εντός τριών μηνών, από τη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τη Σκόπελο καθώς διευκολύνει την πρόσβαση προς το ΧΥΤΑ με ένα νέο και ασφαλές δίκτυο. Η κατασκευή του δρόμου μειώνει περίπου στο ήμισυ τη χιλιομετρική απόσταση, παρακάμπτοντας τους οικισμούς μέσα από τους οποίους περνούσαν έως σήμερα τα απορριμματοφόρα, επιβαρύνοντας τον κυκλοφοριακό φόρτο κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα εξασφαλίζεται σημαντική μείωση του κόστους και του χρόνου μεταφοράς των απορριμμάτων».

Η πρόσβαση των απορριμματοφόρων οχημάτων από το Ν. Κλήμα έως το ΧΥΤΑ γίνεται σήμερα μέσω του κύριου οδικού δικτύου (επαρχιακή οδός). Το συνολικό μήκος της σημερινής διαδρομής είναι 44 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα η κίνηση των βαρέων οχημάτων πραγματοποιείται μέσω οικισμών και δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το