Photo Gallery, Τοπικά

Σκληραίνουν τη στάση τους

Μήνυση κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου και το σωματείο εργαζόμενων

ΕΚΒ και εργαζόμενοι στην πρώην ΚΟΝΤΙ

Με μήνυση ζητούν τη δίωξη υπευθύνων της εταιρίας για κακουργηματική απάτη κατά Δημοσίου κατά συνήθεια

Την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απάτη κατά Δημοσίου κατά συνήθεια, σε βάρος των υπευθύνων της Arcelormittal Hellas (πρώην ΚΟΝΤΙ), ζητούν με μήνυση που κατέθεσαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου και το επιχειρησιακό σωματείο.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, «τον Οκτώβριο του 2010 η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και με πρωτοβουλία της ξεκίνησε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων προερχόμενη σε διαβουλεύσεις με το επιχειρησιακό σωματείο. Λόγω μη συμφωνίας των μερών η υπόθεση ήχθη στην υπουργό Εργασίας, η οποία, ύστερα από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, αποφάσισε τη μη έγκριση του συνόλου των σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με τη μήνυση «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, η εναγόμενη είχε ανακοινώσει την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου και προσέφερε σε όποιον εντασσόταν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αποζημίωση προσαυξημένη, πλέον της νομίμου και υποσχόταν και τη λήψη επιδόματος ανεργίας εκ του ΟΑΕΔ, μεθοδεύοντας και εμφανίζοντας τις οικειοθελείς αποχωρήσεις ως απολύσεις (καθότι επί οικειοθελούς αποχώρησης ο εργαζόμενος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας), ζητώντας και λαμβάνοντας όμως από τον απολυθέντα την υπογραφή δήλωσης, με την οποία μεταξύ άλλων παραιτείται από το δικαίωμα να προσβάλλει την εγκυρότητα της καταγγελίας».

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι η εταιρία, με τη μέθοδο αυτή, υλοποίησε το στόχο της και κατά προφανή παράβαση και του νόμου, προέβη σε είκοσι τρεις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και συγκεκριμένα στις 30-11-2010 σε απόλυση επτά εργαζομένων, στις 2-12-2010 σε απόλυση δώδεκα εργαζομένων, στις 21-12-2010 σε απόλυση ενός εργαζομένου και στις 23-12-2010 σε απόλυση τριών εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, δηλ. οι απολύσεις αυτές είναι οικειοθελείς αποχωρήσεις – στο πλαίσιο προγράμματος εθελούσιας εξόδου που εξήγγειλε η επιχείρηση – με καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος. Επίσημα, όμως, εμφανίζονται ως απολύσεις, ώστε παρανόμως και παραπλανώντας, εν γνώσει της μηνυομένης και των οικειοθελώς αποχωρούντων εργαζομένων, τον ΟΑΕΔ, προσκομίζοντας έγγραφες καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, να πετύχουν την υπαγωγή των οικειοθελώς αποχωρούντων στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ως απολυθέντων και λαμβάνοντας επίδομα ανεργίας, ζημιώντας έτσι κατά το αντίστοιχο ποσό τον ΟΑΕΔ (ν.π.δ.δ.).

Με τον τρόπο αυτό, η μηνυόμενη, διά των νομίμων εκπροσώπων της, με σκοπό να περιποιήσει σ’ αυτή και στους οικειοθελώς αποχωρούντες εργαζομένους της παράνομο περιουσιακό όφελος, με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, την αθέμιτη απόκρυψη και παρασιώπηση αληθινών γεγονότων, παραπλάνησε τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ενέταξε τους οικειοθελούς αποχωρούντες στο Ταμείο Ανεργίας, ως απολυθέντες και καταβάλλοντάς τους επίδομα ανεργίας, ζημιούμενος έτσι κατά το ισόποσο του επιδόματος ποσό, το οποίο συνολικά ξεπερνά το ποσό των 150.000,00 €.

Τον Αύγουστο του 2011 η εταιρία αποφάσισε πάλι να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και με πρωτοβουλία της ξεκίνησε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων προερχόμενη σε διαβουλεύσεις με το επιχειρησιακό σωματείο. Όπως αναφέρεται στη μήνυση υλοποίησε πάλι το στόχο της, καθώς κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2011 μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2011, παρά την παραπάνω απόφαση της Υπουργού, κατά προφανή παράβαση αυτής και του νόμου, προέβη σε σαράντα οκτώ (48) (ομαδικές) απολύσεις εργαζομένων και συγκεκριμένα σε απόλυση τεσσάρων (4) εργαζομένων, το μήνα Οκτώβριο, είκοσι επτά (27) εργαζομένων, το μήνα Νοέμβριο και δέκα εννέα εργαζομένων, από 1/12 – 7/12.

«Οι απολύσεις αυτές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ – κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 1387/83 – καθώς υπερβαίνουν το νόμιμο ποσοστό και δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπουργό. Το ότι η ακυρότητα της καταγγελίας είναι σχετική δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι απολύσεις είναι παράνομες, ότι η επιχείρηση παραβαίνει και καταστρατηγεί το νόμο 1387/1983», ισχυρίζονται το ΕΚΒ και το Σωματείο Εργαζομένων.

Στη μήνυση ΕΚΒ και εργαζόμενοι αιτούνται οι υπεύθυνοι της εταιρίας να διωχθούν για απάτη, που προσλαμβάνει το χαρακτήρα του κακουργήματος. Τέλος ζητείται, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης ή τακτικής ανάκρισης, να διαταχθεί η προσκόμιση από τον ΟΑΕΔ επικυρωμένων αντιγράφων όλων των γενομένων καταγγελιών των εργαζομένων στην ΚΟΝΤΙ, καθώς επίσης και κατάσταση, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα παραστατικά αποδείξεων, από τα οποία να προκύπτει το ποσό που έχει καταβληθεί σε καθέναν εκ των απολυθέντων ως επίδομα ανεργίας, καθώς και το συνολικό ποσό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το