Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν…

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν εφαρμοστούν πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα του Μαρτίου» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών  Γιάννη Στουρνάρα.

«Το κομβικό σημείο είναι στις 23 του μήνα να έχουμε δρομολογήσει τα ψηφισμένα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το 2013» ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα στις 23-24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να αποφευχθεί να γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα, καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πεντατεούς θητείας.

Στην διυπουργική σύσκεψη δέκα υπουργοί και υφυπουργοί εξέτασαν «κωδικό προς κωδικό» κάθε δαπάνη του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του υπουργείου τους για το 2012, με στόχο να δουν τι μπορεί να περικοπεί και από πού.

Για «θλιβερό προνόμιο» έκανε λόγο υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη και καλείται τώρα για δεύτερη φορά να περικόψει επιπλέον δαπάνες του υπουργείου του, μετά το Φεβρουάριο που τις είχε περικόψει ήδη κατά 80 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και δαπάνες για παιδεία, υγεία, άμυνα, κοινωνική ασφάλιση, ενώ μεγάλο μαχαίρι φαίνεται πέφτει σε επιχορηγήσεις προς φορείς του Δημοσίου και στο Πρόγραμμα Επενδύσεων.

Η σύσκεψη θα συνεχισθεί την Παρασκευή (σήμερα) σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων, ενώ την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισαν κυβερνητικοί παράγοντες μετά τη σύσκεψη, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

Ειδικά για το μείζον ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, κόστους 205 εκατ. ευρώ, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι από την περασμένη Κυριακή έχουν δοθεί τα ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα, η οποία τα μελετά.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μην γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων, όπως προαναφέρθηκε.

Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας , Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συνάντηση Π. Παναγιωτόπουλου και Καρ. Παπούλια

Το θέμα των μισθολογίων των Ενόπλων Δυνάμεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (χθες) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Κάρολο Παπούλια.

Δεν πρέπει να υποστούν άλλες οδυνηρές περικοπές στους μισθούς τους οι στρατιωτικοί, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Μεγάλη μου ανησυχία», σημείωσε ο υπουργός, «είναι μήπως υπάρξει κι άλλη περικοπή, αυτή δηλαδή που έχει καταγραφεί από 10% έως 12%. Σας διαβεβαιώ ότι ο κόσμος που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, δεν μπορεί να υποστεί άλλη μια τέτοια οδυνηρή περικοπή. Οι οικογένειές τους έχουν πρόβλημα. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα, και τους αξίζει δημόσιος έπαινος» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Δεν πρέπει να υποσκάψουν την ψυχολογία τους» σημείωσε με νόημα από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επαναδιαπραγμάτευση

Υπάρχει ενδεχόμενο η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει και απ’ τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, είπε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στην επόμενη συνάντησή τους, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας για να μπει ξανά σε τροχιά η ελληνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες και αναλυτικότερα:

Συζητήθηκε ότι αντί μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια, που η τρόικα έχει ζητήσει να ανέλθουν στο 12% μεσοσταθμιστικά να αναζητηθούν ισοδύναμα – εναλλακτικά- μέτρα.

Επιπλέον συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους διευκόλυνση στις δόσεις του δανείου, ενδεχομένως και με «εμπροσθοβαρή» ανακατανομή των προγραμματισμένων δόσεων.

Οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης εξέτασαν τρόπους για να δοθεί το επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια, ενώ επισημοποίησαν τη συμφωνία τους στην απόφαση να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το