Πολιτική

Δεν συμφώνησαν για τα μέτρα

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30 μεθαύριο, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης

 

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30 την Τετάρτη, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων, έπειτα από περίπου 2,5 ώρες.

Με μια τουλάχιστον αινιγματική δήλωση, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι για κείνον και τη ΔΗΜΑΡ «τίποτα δεν είναι δεδομένο», ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».
«Διεκδικώ τα μέτρα να είναι δίκαια και να μην ματώσουν άλλο τους πολίτες» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση, όσον αφορά στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
«Η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως οι αξιώσεις της απευθύνονται σε μία κοινωνία που είναι τεμαχισμένη» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τον κ. Κουβέλη, υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν έχουν «κλείσει», καθώς, όπως εξήγησε, «η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «απαράβατα όρια», τα οποία προσδιόρισε ως εξής: «Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις».
Ακόμη, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τη διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, αλλά «αντοχής της κοινωνίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικές» τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι: «Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη. Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει καλός και κακός» ενώ έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα για ορισμένα από τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγησή τους. «Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεθαύριο στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Η σύσκεψη άρχισε με ενημέρωση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για κάποια από τα μέτρα.
Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.
Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ παρουσίασαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα εναλλακτικά σχέδια, που έχουν καταρτίσει τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις του για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας -σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση Κουβέλη είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του – στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων.  Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ ζητεί να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα, προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δισ., έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. «Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή. Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, γιατί όλοι γνωρίζουν καλά ότι γίνονται για το θεαθήναι, καθώς τα μέτρα έχουν «κλειδώσει», έχουν την έγκριση των πιστωτών και το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή τους» σχολίασε το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το