Photo Gallery, Τοπικά

Δεν θα απεργήσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία

Ο ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται καθημερινά τεράστια «φούσκα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Δεν θα προχωρήσουν οι γιατροί του Νομού Μαγνησίας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ σε απεργιακή κινητοποίηση, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλου σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη σημερινή απεργία, αλλά και στην έναρξη επίσχεσης εργασίας από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει η κάλυψη από την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Δεν θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ιατρικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Και αυτό, γιατί το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας που συνεδρίασε προχθές το βράδυ, δεν έλαβε κάποια σχετική απόφαση.

Ωστόσο συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του Νοσοκομείου. Στο τέλος του μήνα προγραμματίζεται γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ εφ’ όλης της ύλης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Όλοι οι τομείς και κλάδοι της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ταμεία, Ελεύθεροι Επαγγελματίες Ιατροί) βρίσκονται σε δεινή κρίση, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής των μνημονίων και των επιταγών της τρόικας.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εξαιρετικούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματά του βρίσκονται σε καθεστώς έλλειψης ασφάλισης και φτώχειας. Όσοι παραμένουν ασφαλισμένοι, βιώνουν από τη μια τις παροχές υγείας να φθίνουν, τις δε δικές τους ιδιωτικές πληρωμές αντιστρόφως ανάλογα να διογκώνονται. Ακόμα και αν κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, η συνολική κατάρρευση του συστήματος υγείας οδηγεί τελικά στο να μην μπορούν να «βρουν την υγεία τους’».

Ο ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται καθημερινά τεράστια «φούσκα». Έτσι, όπως μεθοδεύτηκε και εν τέλει λειτουργεί, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, αλλά ούτε και την επιβίωση των γιατρών που τον υπηρετούν. Ουσιαστικά η πολιτική αυτή καταστρέφει και αποδυναμώνει όποιους λειτουργούς της υγείας επιθυμούν να κάνουν σωστά και έντιμα τη δουλειά τους, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα στο Νοσοκομείο Βόλου η κατάσταση πλέον είναι και εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη. Χαρακτηρίζεται από δραματική έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους, συνεχείς και διαδοχικές ελλείψεις στοιχειωδών υλικών, εξουθένωση των εργαζομένων και απίθανες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των ραντεβού. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει την καθημερινή εφημερία σε κατάσταση μόνιμης επικινδυνότητας. Ως Ιατρικό Σύλλογο θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα, τα πλεονάσματα, που η διοίκηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν, να χρησιμοποιηθούν για προσλήψεις, προμήθεια υλικών και αμοιβή του εξουθενωμένου προσωπικού.

Ο Ι.Σ.Μ. συμπαρίσταται ενεργά στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με τη συμμετοχή λίγων γιατρών πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η γενική συνέλευση της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών του νομού Μαγνησίας, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, είτε στις 24 Σεπτεμβρίου, είτε την 1η Οκτωβρίου.

Το θέμα των κινητοποιήσεων δεν συζητήθηκε εκτενώς, καθώς δεν χρειάζεται κάποια απόφαση λόγω της κάλυψης που υπάρχει από την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη, αλλά και την επίσχεση εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα λόγω των μειώσεων μισθών.

Λαμβάνοντας υπόψη το υποτονικό κλίμα που υπήρξε χθες στη γενική συνέλευση, μάλλον δεν δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές για δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Εφημερίες όλες τις ημέρες

Ωστόσο μεγάλη αντίδραση υπάρχει από γιατρούς και μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου να προχωρήσει στην κάλυψη όλων των ημερών του μήνα με εφημερίες ετοιμότητας, ακόμη και σε Κλινικές, όπου εργάζονται δύο γιατροί.

Προφανώς αυτό έγινε για να μην επαναληφθούν περιπτώσεις, όπου ασθενείς δεν θα βρίσκουν γιατρούς να εφημερεύουν.

Στην εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο γιατρός θα βρίσκεται στο σπίτι του και αν παρουσιαστεί περιστατικό, θα πρέπει να μεταβαίνει στο Νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή αφορά κυρίως στην ΩΡΛ, την Ουρολογική, την Οφθαλμιατρική, αλλά και το νευροχειρουργικό τμήμα.

Στην ΩΡΛ, όπου έχουν απομείνει δύο ειδικοί γιατροί, υπήρξαν αντιδράσεις. Ειδικότερα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών που είναι και διευθυντής της ΩΡΛ κ. Βαλαγιάννης, υπέβαλε την παραίτησή του από το ΕΣΥ. Εξάλλου τίθεται θέμα σωματικών αντοχών για έναν άνθρωπο που αναγκάζεται να εφημερεύει δεκαπέντε ημέρες το μήνα, ακόμη και αν είναι εφημερία ετοιμότητας. Η εξέλιξη αυτή γεννά επιπρόσθετα ζητήματα, αφού αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προσληφθεί γιατρός στην ΩΡΛ, καθώς εξυπακούεται πως μόνο ένας γιατρός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το