Photo Gallery, Πολιτική

Δεν είναι δεδομένη η 6η δόση

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα μας από τον πρόεδρο  του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

 

 

Οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να γίνουν σεβαστοί και να επιτευχθούν, τόνισε

 

 

 

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα μας για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη Βουλγαρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

 

Σύμφωνα με το AFP, o κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η επόμενη δόση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. “Αν και η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να γίνουν σεβαστοί και να επιτευχθούν” ανέφερε.

 

Σημειώνεται ότι η έκτη δόση, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η τελευταία αξιολόγηση εκ μέρους των ελεγκτών της τρόικας επεσήμανε σημαντικές ελλείψεις και καθυστερήσεις

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπληρώσει για την μη επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, με προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2012, ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου εντός του Σεπτεμβρίου, ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης στο Reuters.

 

Η πηγή αυτή, απηχώντας σχετική δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως αναφέρει το πρακτορείο, τονίζει ότι “αν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση από την τρόικα, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση”.

 

Σημειώνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση πως το έλλειμμα του 2011 δεν θα βρεθεί στον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, λόγω της βαθύτερης ύφεσης που πλήττει την οικονομία της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόκλιση είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

 

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο μέσα σε τρεις μήνες. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι εφικτό να αναθεωρηθούν” αναφέρει η ίδια πηγή.

 

“Χρειαζόμαστε παράλληλα μία ξεκάθαρη απάντηση για το πως θα πέσει το έλλειμμα γιατί έχουμε βαρεθεί να κάνουμε την ίδια συζήτηση με την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες”, αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος προσθέτει: “Οι εγγυήσεις που χρειαζόμαστε δεν πρέπει να είναι νούμερα πάνω σε ένα χαρτί. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ενδείξεις ότι είναι ικανοί να το πετύχουν – ικανοί και πρόθυμοι”.

 

Προσθέτει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για εκταμίευση της 6ης δόσης, μόνο αν είναι πεπεισμένοι ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους.

 

Προς επίρρωση των παραπάνω, δεύτερη πηγή από την Ευρωζώνη αναφέρει ότι “ο προϋπολογισμός του 2012 δεν είναι εξαιρετικά φιλόδοξος” και ότι “υπάρχει περιθώριο για βελτίωση”.

 

«Ναι» από τη Γαλλία στη συμφωνία

της Συνόδου της 21ης Ιουλίου

 

Με ανάταση της χειρός υπερψήφισαν οι Γάλλοι βουλευτές την ευρωπαϊκή συμφωνία στη Σύνοδο ΚΟρυφής της 21ης Ιουλίου, για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα.

 

Η συμφωνία θα ψηφιστεί την Πέμπτη  (σήμερα) στη Γερουσία, και έτσι η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που κυρώνει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπως σημειώνει η Le Monde.

 

Η κρατική εγγύηση στη δεύτερη δέσμη της βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 159 δισ. ευρώ, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ενώ οι Σοσιαλιστές απείχαν.

 

«Ειδική περίπτωση»

 

Την εκτίμησή του ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

 

H στρατηγική της τρόικας, προσέθεσε ο Ρέγκλινγκ, φαίνεται πάντως να λειτουργεί στην Ιρλανδία -τα χειρότερα για την οποία «πέρασαν»- και την Πορτογαλία.

 

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».

 

«Ο στόχος των προγραμμάτων (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι σαφής, να αγοραστεί χρόνος» είπε ο επικεφαλής του EFSF. «Αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

 

Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και πως οι πολίτες της μπορεί να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Όσον αφορά δε ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα, σημείωσε πως «εξαρτάται από τις κινήσεις στην Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το