Photo Gallery, Οικονομία, Τοπικά

Δεν δήλωσαν συντάξεις

 

Νέες αποκαλύψεις για αδήλωτες συντάξεις στο Ταμείο Νομικών

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εάν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη είναι αρκετή. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, υπολογισμοί δείχνουν ότι το όριο αυτό δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα και, για το λόγο αυτό, περαιτέρω περικοπή του στα 2.200 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το ΚΕΠΕ, αν τεθεί πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ, το σύστημα θα εξασφάλιζε μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
«Είναι εντελώς διαφορετικό να λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ μηνιαίως κάποιος ο οποίος βγήκε στη σύνταξη στα 65 του χρόνια με 45ετή συντάξιμη υπηρεσία και άλλο κάποιος στο 58ο έτος ύστερα από 25 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας», αναφέρεται. «Τα 88 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού, ήταν μόνο 55 δισ. το 2001», λέει ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. «Από το 2001 μέχρι σήμερα αυξήσαμε τις δαπάνες του Δημοσίου κατά 33 δισ., τα περισσότερα από τα οποία πήγαν σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Φτιάξαμε ένα ασυμμάζευτο κράτος, το οποίο και σπάταλο είναι και άδικο. Το 10% των συντάξεων είναι συντάξεις-μαϊμού», λέει ο υπουργός. «Ξεκινάμε τώρα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις όλων των συντάξεων με τις δηλώσεις εισοδήματος και πιστεύω ότι θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι μία στις δέκα συντάξεις είναι σύνταξη-μαϊμού». Παράλληλα με τους ελέγχους, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει ανώτατο όριο στις συντάξεις και να περιορίσει τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Ταμείο Νομικών

Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις των μητρώων των ασφαλιστικών ταμείων με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Μετά το Ταμείο Υγειονομικών και το ΤΣΜΕΔΕ, σειρά είχε το Ταμείο Νομικών, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 18.951 ασφαλισμένων, οι 1.070 δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις. Επίσης, 1.186 ασφαλισμένοι δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που χορηγεί το Ταμείο. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ κ. Θεοχάρης Θεοχάρης παραδίδει τα αποτελέσματα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εκτιμά ότι από τις μέχρι τώρα διασταυρώσεις ένα ποσοστό 10% στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου εμφανίζεται να μην έχει υποβάλει φορολογική δήλωση είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά λαμβάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των 2.650.000 συνταξιούχων, ένας αριθμός μεγαλύτερος από 265.000 συνταξιούχους είτε δεν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις είτε δηλώνει μικρότερα ποσά από τη σύνταξη που παίρνει.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το