Photo Gallery, Πολιτική

Το ΔΝΤ δεν θέλει να βοηθήσει άλλο την Ελλάδα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της»

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει το Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα ωστόσο με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως «το Ταμείο υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες». Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αποστολή του Ταμείου θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, στις 24 Ιουλίου, «για να επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου». Πηγή εκτός Ταμείου χαρακτήρισε «ανοησίες» το δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel», προσθέτοντας όμως με νόημα πως «είναι γνωστό πως κάθε επιπλέον ευρώ, εκτός του τρέχοντος προγράμματος που εγκρίθηκε το Μάρτιο, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη», διότι -όπως τόνισε η πηγή στο ΜEGA- το Ταμείο έχει φτάσει στο όριο των πόρων που έχει προς διάθεση για την Ελλάδα. Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η διαπίστωση αυτή είναι καμπανάκι για την Ελλάδα και για έναν ιδιαίτερο λόγο: Όποια άλλα κονδύλια αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, θα πρέπει να καλύπτονται απόλυτα από το καταστατικό του, και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορέσει να παρουσιάσει έργα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε το δημοσίευμα του «Spiegel», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, που εκπροσωπούν το ΔΝΤ και η απάντηση που φέρεται να πήρε, ήταν ότι δεν ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ». «Πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος». Για να περιοριστεί ο κίνδυνος «μόλυνσης» προς άλλες χώρες, σύμφωνα με το Spiegel, αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.

CSU: Να σταματήσει η βοήθεια

«Δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο γγ των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ και προτείνει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να πληρώνει το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άλλα έξοδα σε δραχμές, προκειμένου η επιστροφή στο παλιό νόμισμα να γίνει ήπια και όχι με «σκληρή τομή». Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Welt, ο κ. Ντόμπριντ επαναφέρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με συγκεκριμένα βήματα. Στην περίπτωση της Αθήνας «δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Για την Ελλάδα υπάρχουν άλλες λογικές εναλλακτικές. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα, ο οποίος θα ρυθμίζει την έξοδο από την ΟΝΕ, αλλά και την δυνατότητα επανένταξης, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια» αναφέρει. «Με την προϋπόθεση να αληθεύει το σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει το γνωστό εδώ και καιρό ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα», αλλά ταυτόχρονα αποποιείται (διά της φυγής) των ευθυνών του για τη λάθος οικονομική πολιτική που από κοινού με την υπόλοιπη τρόικα επέβαλαν στη χώρα. Την ανεύθυνη τουλάχιστον αυτή στάση συνεπικουρούν για μικροπολιτικούς λόγους και οι εταίροι (CSU) του Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεφαντώνουν υπέρ της εκδίωξης της χώρας μας από το ευρώ» σχολίασαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι προσθέτοντας: «Τακτικές και εκβιασμοί έξω από το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το