Photo Gallery, Τοπικά

Δενδρογαλιά στο κέντρο του Βόλου

Την έπιασαν οι πυροσβέστες στον κήπο της αυλής σπιτιού στην οδό Γαμβέτα


 

 

 

Στη στεριά δεν ζει το ψάρι, ζει όμως το φίδι και μάλιστα στο κέντρο του Βόλου. Μια δενδρογαλιά πάνω από ένα μέτρο έπιασαν προχθές το απόγευμα οι πυροσβέστες σε διώροφη οικία στην οδό Γαμβέτα, μεταξύ Αλεξάνδρας και Τ. Οικονομάκη, λίγα μόλις μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Η δενδρογαλιά ήταν ναρκωμένη και βρέθηκε σύμφωνα με τον πυροσβέστη που την έπιασε, στον κήπο της αυλής της διώροφης οικίας.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

 

Αψηφώντας τους θορύβους και τις οχλήσεις της πόλης ένα φίδι από αυτά που συναντώνται συχνά στην ελληνική ύπαιθρο, βρέθηκε προχθές το απόγευμα από την ένοικο διώροφης κατοικίας του Βόλου στον κήπο του σπιτιού της. Η ένοικος ειδοποίησε εμφανώς έκπληκτη και λίγο φοβισμένη  την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας επενέβησαν και έπιασαν το φίδι, που μετέφεραν και άφησαν ελεύθερο στο λόφο της Γορίτσας.

Η δενδρογαλιά σημειώνεται ότι θεωρείται ακίνδυνο φίδι για τον άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των υδριδών. Είναι από τα πιο συνηθισμένα φίδια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει για το ευλύγιστο και ευκίνητο σώμα, τη λεπτή ουρά της καθώς και για την ευκολία που ανεβαίνει στα δένδρα (εξού και το όνομά της: δενδρό – γαλή = δενδρόγατα). Στην πέργκολα του διωρόφου πιθανόν να ανέβηκε κάνοντας χρήση του δενδρώδους κορμού ενός καλωπιστικού φυτού που υπάρχει στη μικρή αυλή του σπιτιού.

Η δενδρογαλιά είναι ημερόβιο, γρήγορο και νευρικό, πολύ δραστήριο φίδι, που κυνηγά συνήθως στο έδαφος. Τρέφεται με μικρά τρωκτικά, άλλα φίδια, σαύρες, αυγά πουλιών, νεοσσούς, βατράχια, μεγάλα έντομα κ.λπ. Ζευγαρώνει στα τέλη της άνοιξης και τα θηλυκά γεννούν 3-10 αυγά στα μέσα του καλοκαιριού. Μη επιθετικό φίδι που συνήθως δαγκώνει όμως, αν πιαστεί. Σχεδόν ακίνδυνο φίδι χωρίς δηλητήριο μεν, το δάγκωμα όμως μπορεί να προκαλέσει τοπική μόλυνση.

Την επιχείρηση σύλληψης του φιδιού ανέλαβε ο αρχιπυροσβέστης Δημήτρης Παπαβλάχος, με καταγωγή από το Τρίκερι, που όπως δήλωσε στη «Θ», «έχει τρεις φορές ακόμη κάνει την ίδια δουλειά με φίδια».

Για την σύλληψη του φιδιού χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο «θηλιά» που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το οποίο χρησιμοποιείται και για την σύλληψη αδέσποτων ζώων (σκύλοι, γάτες κ.αλ.)

Το περιστατικό συνέβη προχθές στις 3.35’ το απόγευμα, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δέχθηκε τηλεφώνημα να επέμβει για το φίδι. «Το φίδι δεν κινούνταν, ήταν «παγωμένο», καθώς είναι ψυχρόαιμο. Αμέσως χρησιμοποιήσαμε τη θηλιά, το πιάσαμε και το βάλαμε σε σακούλα. Κατόπιν το μεταφέραμε στη Γορίτσα. Ήταν μήκους 1,20 μέτρα, αλλά δεν είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο κ. Παπαβλάχος.

Τις τελευταίες ημέρες είναι πολλές οι αναφορές για εμφανίσεις πολλών φιδιών στις περιαστικές περιοχές, πιθανόν λόγω των φετινών άφθονων βροχοπτώσεων και της αυξημένης παρουσίας του πρασίνου.

Τώρα για το πώς βρέθηκε το φίδι στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν πολλές υποθέσεις. Μία από αυτές κάνει λόγο για μεταφορά του με αυτοκίνητο, όπου κρύφτηκε το ερπετό. Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα το φίδι να βρέθηκε στην περιοχή εκείνη, όπου υπάρχουν πολλά παλιά και ακατοίκητα σπίτια, καθώς και οικόπεδα, όπου έχουν αναπτυχθεί αγριόχορτα και θάμνοι.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Παπαβλάχος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου είχε πιάσει φίδι σε πισίνα σπιτιού στη Ν. Δημητριάδα, αλλά και μια οχιά μέσα στο Βόλο.

Η δενδρογαλιά έχει κατά μέσο όρο μήκος 1.20 μ. – σχεδόν το ένα τέταρτο απ’ αυτό πιάνει μόνο η ουρά της-το κεφάλι της είναι μικρό και ο χρωματισμός της καφεπράσινος με μαύρες κηλίδες στη ράχη και σχεδόν λευκός στη κοιλιά. Από το φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη φιδιών με τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

Αυτά που δεν έχουν δηλητήριο, τα οπισθόγλυφα που έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια, αλλά το δάγκωμά τους δεν είναι αποτελεσματικό στον άνθρωπο τουλάχιστον και τα έξι είδη οχιάς που  ονομάζονται σωληνόγλυφα, όπου τα δυο  μπροστινά  κινητά δόντια  χύνουν το δηλητήριο στο θήραμα .

Η δενδρογαλιά, όπως εξάλλου και τα περισσότερα φίδια, χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ως υπερευαίσθητο αισθητήριο όργανο, για να ανιχνεύει  τις κινήσεις των θηραμάτων και πιθανών  κινδύνων και η διχαλωτή βοηθά στον εστιασμό τους.

Η δενδρογαλιά παραμονεύει το θήραμά της αλλά και το κυνηγάει.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το