Photo Gallery, Τοπικά

Δίκτυο καταγραφής αέριας ρύπανσης

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου επισημάνθηκε το μεγάλο πρόβλημα της πόλης που είναι η αέρια ρύπανση

Ο άμεσος στόχος του Δήμου Βόλου, όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ

Η δημιουργία δικτύου σταθμών καταγραφής αέριας ρύπανσης, η ενοποίηση και πιστοποίησή του είναι ο άμεσος στόχος του Δήμου Βόλου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τη δημιουργία «επιτροπής συναγερμού» και τηλεφωνικής γραμμής την οποία θα καλούν οι δημότες για να καταγγέλλουν περιστατικά ρύπανσης ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα της πόλης που είναι η αέρια ρύπανση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και με έναν αδιάφορο Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική μελέτη λειτουργίας του, ενώ κανείς δεν του επιβάλλει πρόστιμα.

Η Δημοτική Αρχή δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση και κατηγορήθηκε ότι δεν κινητοποιείται για να δώσει λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας εκτίμησε πως η ανεπαρκής συντήρηση των καυστήρων και η συνεχόμενη καύση ξύλων ευθύνονται για τις μεγάλες υπερβάσεις στα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία το Σάββατο άγγιξαν τα 500 mg-m3 και την Κυριακή τα 375.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο με πέντε σταθμούς που θα καταγράφουν τη ρύπανση του αέρα και σημείωσε πως η επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα εισηγείται τα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» που θα λαμβάνονται όταν τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα όρια. Η επιτροπή θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει και τα όρια συναγερμού, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική που θα ακολουθεί εις βάρος της πόλης ο Οργανισμός Λιμένος.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ζέττα Μακρή σημείωσε ότι ανέμενε από τον κ. Μόσχο να εισηγηθεί δραστικότερα μέτρα και επέμεινε πως πρέπει να διοργανωθεί και ημερίδα για την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και κινήσεις για την αύξηση του αστικού πρασίνου.

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Α. Ριζόπουλος και δήλωσε πως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του προβλήματος και ενημέρωσης των πολιτών. Πρότεινε να κατασκευαστούν πλατείες και να αυξηθεί το πράσινο.

Ο εκπρόσωπος των Δρόμων Συνεργασίας κ. Θωμάς Κλημόπουλος σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του πρασίνου.

Ο κ. Σκοτινιώτης στην τοποθέτησή του δήλωσε πως η τοπική κοινωνία έχει παράδοση στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έλαβαν μέτρα που δεν πρέπει να μηδενίζονται, όπως τα φίλτρα της ΑΓΕΤ, οι επενδύσεις στη Χαλυβουργία, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία και απλοϊκές εξηγήσεις και τόνισε πως όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν το θέμα με ψυχραιμία και σοβαρότητα.

«Δεν χρειάζεται να λέμε τίποτα άλλο, εκτός από τα πράγματα με το όνομά τους. Τα θέματα περιβάλλοντος σχετίζονται με την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο τουρισμός και η ποιοτική γεωργία είναι τα δύο σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει η περιοχή στα χέρια της. Συνδέονται οι δύο παράγοντες ευθέως με το περιβάλλον γι΄ αυτό και λέμε πως δεν πρόκειται για επιμέρους δράση ανάμεσα στις άλλες. Διαπερνά η πολιτική για το περιβάλλον όλες τις δράσεις του Δήμου και πρέπει να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Έγινε μια σοβαρή δουλειά και είναι κορυφαία απόφαση η δημιουργία δικτύου σταθμών μέτρησης και η ενοποίηση του. Το θέμα είμαι βέβαιος πως θα το προωθήσει η Περιφέρεια», δήλωσε.

Ο κ. Μόσχος με τη σειρά του χαρακτήρισε άδικες και ισοπεδωτικές τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ που άσκησαν κριτική στη Δημοτική Αρχή για έλλειψη παντελούς δράσης και θύμισε ότι μια σειρά μέτρα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος για θέματα περιβαλλοντικά, καταψηφίστηκαν. Ο αντιδήμαρχος δήλωσε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ ότι δεν γίνεται να ακούγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο παραβολές και παραμύθια.

Τέλος ο Δήμαρχος πρότεινε να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη».

Τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Μόσχος και τα οποία είχαν αποφασιστεί πριν δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης ψηφίστηκαν ομόφωνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το