Photo Gallery, Τοπικά

Μείωση 2,06% στα ανταποδοτικά

Αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το 2012

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση με τις μειοψηφίες να προτείνουν μείωση από 15% έως 40%

Θεαματικές μειώσεις από 15% έως 40% με προοπτική κατάργησης πρότειναν χθες οι αντιπολιτεύσεις του δημοτικού συμβουλίου Βόλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγκρισης μείωσης στα γενικά τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών σε ποσοστό 2,06%. «Θα χαλούσε η παράδοση του δημοτικού συμβουλίου αν οι παρατάξεις δεν πλειοδοτούσαν σε φιλολαϊκή διάθεση. Πίστευα ότι θα έσπαγε η παράδοση αφενός γιατί γίνεται μείωση για πρώτη φορά στα ανταποδοτικά τέλη και γιατί η μείζονα μειοψηφία στην οικονομική επιτροπή καταψήφισε τη μείωση» δήλωσε ο δήμαρχος για να απαντήσει η κ. Ζέττα Μακρή ότι θετική ψήφο έδωσε ο κ. Κουφογιώργος…

Η συζήτησε εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης και εκνευρισμού με τον κ. Σκοτινιώτη να δηλώνει πως το τελευταίο διάστημα οι παρατάξεις είχαν δημιουργήσει ένα πολιτικό κατασκεύασμα περί μνημονιακής συμπολίτευσης που κατέρρευσε με τις αποφάσεις για μειώσεις των τελών, οι οποίες αιφνιδίασαν.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο πολιτικός οίστρος μπορεί να φτάσει μέχρι την απόλυτη πολιτική αναξιοπιστία» δήλωσε ο δήμαρχος και επιτέθηκε στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που πρότεινε να καταργηθούν τα τέλη σε κατηγορίες επαγγελματιών και αγρότες, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου που εισηγήθηκε τη μείωση, τόνισε πως τα ανταποδοτικά τέλη και η διαμόρφωσή τους ήταν γρίφος καθώς στο σύνολο του ενιαίου δήμου υπήρχαν 45 διαφορετικοί συντελεστές. Σημείωσε ότι η μείωση είναι ασφαλής και προσεκτική και ανέπτυξε το πολιτικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής, ενώ τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων και εξοικονόμησης δαπανών με μεγαλύτερο έλεγχο. Σε αυτό το επίπεδο θα συμβάλλει καθοριστικά και η δημιουργία αποθήκης.

Η μείωση στο γενικό τιμολόγιο θα ανέλθει στο 2,06% και τα έσοδα θα κυμανθούν στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι η μείωση των τελών είναι περιορισμένη, σχεδόν μηδενική και ο κ. Δουλόπουλος πρότεινε να κυμανθεί η μείωση στο 15%. Επίσης προτάθηκε μηδενισμός των τελών σε νέους επαγγελματίες και επιστήμονες και επαγγελματική στέγη κάτω των 100 τετραγωνικών και εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Η παράταξη του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι μια σκληρή φορολογία και δεν μπορούν οι δήμοι να είναι επιχειρήσεις που θα κάνουν αφαιμάξεις από τους δημότες για παροχές.

Πρότειναν μείωση των τελών στο 40% και στη συνέχεια κατάργησή τους.

Η παράταξη του κ. Πατσιαντά καταψήφισε τα ανταποδοτικά και αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική κατάσταση και στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής δήλωσε πως δεν έχει τέλος ο κατάλογος των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θα σηματοδοτήσουν το θάνατο της αυτοδιοίκησης.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η περιορισμένη μείωση των τελών δεν θα βοηθήσει τους δημότες και πρότεινε μείωση της τάξης του 15%.

Ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως η δημοτική αρχή δεν έχει αυταπάτες και δεν δημαγωγεί.

«Εμείς με τη μείωση των τελών θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αύξηση στα πάντα και ότι η υπηρεσία καθαριότητας μπορεί με μειωμένα έσοδα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αν παγώναμε τα τέλη τότε θα ψηφίζατε τα τέλη, αλλά η μείωση αιφνιδίασε», δήλωσε ο δήμαρχος και κάλεσε πως στην προσπάθεια που γίνεται να ορθοποδήσει ο δήμος πρέπει να συμβάλουν όλοι.

Εκνευρισμός επικράτησε στην αίθουσα όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Διαμαντένιας δήλωσε πως είναι ντροπή να λες στους κατοίκους ότι θα απολαύσουν μείωση της τάξης του 2% στα τέλη όταν αγοράζουν λάμπες από την τσέπη τους.

Ο δήμαρχος έφυγε από το προεδρείο και του επιτέθηκε η κ. Ζέττα Μακρή, για να την κατηγορήσει εκείνος ότι απουσίαζε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Η ίδια δικαιολογήθηκε ότι είχε συγκεκριμένο λόγο και αυτός ήταν ο πανηγυρισμός για την ανάδειξη του κ. Μπασδάνη στην προεδρία του Επιμελητηρίου.

Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον δήμαρχο ο κ. Μολοχίδης και του είπε πως ο κόσμος πεινάει και δεν περνάει καλά όπως ο ίδιος και ο κ. Σκοτινιώτης.

-Εσύ πάντως δεν σε βλέπω να πεινάς, απάντησε ο δήμαρχος.

-Θες να ακούσεις τίποτα… ήταν η ανταπάντηση του κ. Μολοχίδη.

Ο κ. Δερβένης που επεξεργάστηκε το θέμα των τελών με μελέτη που συνέταξε η ΑΝΕΒΟ, αφού άσκησε σκληρή κριτική στις αντιπολιτεύσεις, δήλωσε ότι οι μεγάλες μειώσεις των τελών θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν προβλήματα στους δημότες, ενώ σημείωσε πως η μείωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή καθώς θα φύγουν από τα ταμεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

 

Αντιδράσεις από τις πολύτεκνες οικογένειες

Μόνο 300 πολύτεκνες οικογένειες από τις 800 που κατοικούν στο δήμο Βόλου θα ωφεληθούν από το κοινωνικό τιμολόγιο. Εξαιτίας ηλικιακού πλαφόν που θέλει το μικρότερο παιδί να μην έχει κλείσει τα 18 έτη, αποκλείονται από το κοινωνικό τιμολόγιο ανταποδοτικών τελών 500 οικογένειες.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες.

Ειδικότερα αποφασίστηκε στις πολύτεκνες οικογένειες να γίνει μείωση σε ποσοστό 50%, των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία εφόσον τουλάχιστον τέσσερα παιδιά είναι ανήλικα και το μικρότερο ηλικιακά παιδί δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 24ο έτος, εάν σπουδάζει, με προσκόμιση βεβαίωσης φοίτησης σε δημόσια ή αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή.«Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έθετε κανένα περιορισμό και όλες οι πολύτεκνες οικογένειες επωφελούνταν από τις ειδικές χρεώσεις», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Σουλτάνα Πράππα, ενώ χθες επισκέφθηκε την αρμόδια αντιδήμαρχο Νατάσσα Οικονόμου ζητώντας να επανεξετάσει η Δημοτική Αρχή την απόφασή της.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι στόχος του Δήμου ήταν να διευκολυνθούν οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

Ο κανονισμός καθαριότητας

Κατά πλειοψηφία και μόνο με την άρνηση της παράταξης του ΚΚΕ, που πιστεύει πως οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου Βόλου.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Χ. Τσαμπάζης εκτίμησε πως ο δήμος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών στον τομέα της καθαριότητας, αλλά δεν έχει τη βοήθειά τους και αποκάλυψε ότι το 2011 τα πρόστιμα που εισέπραξε από διάφορες παραβάσεις ήταν μόλις 8.000 ευρώ.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει έλλειμμα 600 κάδων απορριμμάτων, ενώ η παράταξη του κ. Πατσιαντά με εισηγητή τον κ. Μολοχίδη ζήτησε να σταματήσει η καταβολή ανταποδοτικών τελών με βάση τα τετραγωνικά του διαμερίσματος που διαθέτει η κάθε οικογένεια και τόνισε ότι τοκοστολόγιο να εκδίδεται με βάση του όγκου των απορριμμάτων.

Με την άποψη του κ. Μολοχίδη συμφώνησε και ο κ. Ξηρακιάς, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Μόσχος σημείωσε ότι σημείο αιχμής στον κανονισμό δεν πρέπει να είναι τα υψηλά πρόστιμα, αλλά η αλλαγή μιας κακής νοοτροπίας.

Η καθαριότητα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν, ήταν η άποψη που στήριξε η παράταξη του ΚΚΕ.

«Ο κανονισμός καθαριότητας δεν είναι άθροισμα προστίμων, αλλά ένα συμβόλαιο με πολίτες, που περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Το θέμα των απορριμμάτων είναι τεράστιο με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης», τόνισε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι αναμένεται η μελέτη συνολικής λειτουργίας και κόστους της καθαριότητας.

«Προσωπικά ταυτίζομαι με την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα τιμολόγησης. Στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό είναι αυτονόητο και στην Ελλάδα ακόμη ζητούμενο» κατέληξε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το