Photo Gallery, Τοπικά

Δέκα μαθητές δεν πάνε σχολείο


Το πρόβλημα με τους 10 μαθητές εμφανίσθηκε από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, μετά τη συγχώνευση - κατάργηση του δημοτικού σχολείου Γλαφυρών

 

Παραμένει το πρόβλημα στις Γλαφυρές

 

«Πότε θα πάω και εγώ σχολείο…;». Αυτό το ερώτημα απευθύνουν σχεδόν καθημερινά τα 10 παιδιά μεταξύ των οποίων και ένα νήπιο του πρώην δημοτικού σχολείου των Γλαφυρών που εδώ και αρκετές ημέρες μετά απόφαση των γονέων τους, δεν πηγαίνουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, αφού δεν υπάρχει κανένας συνοδός για να είναι μαζί τους από το σπίτι τους ώς το σχολείο.


Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

 

Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή Βόλου διά του αντιδημάρχου κ. Απόστολου Παντσά όπως ανέφερε χθες «επειδή αναζητά μία μόνιμη λύση για το πρόβλημα που υπάρχει με αυτά τα παιδιά, έχει ήδη καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Παιδείας η οποία προωθείται στη Βουλή για ψήφιση ζητά οι σχολικοί φύλακες να επιφορτισθούν και με το καθήκον της συνοδείας των μαθητών στο σχολείο και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τις Γλαφυρές μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας».

Το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους μαθητές εμφανίσθηκε από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, όταν μετά τη συγχώνευση – κατάργηση του δημοτικού σχολείου Γλαφυρών, οι μαθητές θα έπρεπε μόνοι τους, να πηγαίνουν από το χωριό τους, στη Νέα Ιωνία χρησιμοποιώντας το λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, αφού ο νόμος του Καλλικράτη δεν έδινε το δικαίωμα να τοποθετηθεί ξεχωριστό μεταφορικό μέσο για την μεταφορά των παιδιών. Όμως υπήρχε μία πραγματικότητα η οποία υπαγόρευε την ύπαρξη συνοδού. Αφού το λεωφορείο περνά από τις Γλαφυρές μεταξύ 7.25 και 7.45 το πρωί, έρχεται από Κεραμίδι – Κανάλια και Κερασιά, είναι πάντα γεμάτο και αυτά τα μικρά παιδιά μόνα τους θα έπρεπε να ταξιδέψουν τουλάχιστον 12,5 χιλιόμετρα. Κάποιες ημέρες τα παιδιά πήγαν σχολείο, συνοδευόμενα από γονείς. Όμως αυτοί είναι εργαζόμενοι και άλλοι άνεργοι που ψάχνουν για εργασία. Έτσι, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής Βόλου, βρέθηκαν κάποια στιγμή κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου που προσφέρθηκαν μέσα στο πλαίσιο της εργασίας τους να κάνουν τους συνοδούς. Αλλά αυτή η λύση αποδείχθηκε στην πράξη θνησιγενής, λόγω του ότι υπήρξαν αντιδράσεις, αφού αυτή η εργασία δεν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες των εργαζομένων.

Ξεκίνησε νέος κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών, όμως λύση δεν βρισκόταν, αφού αποδείχθηκε ότι «λύση των εθελοντών δεν μπορούσε να διαμορφώσει μία μόνιμη κατάσταση μεταφοράς των παιδιών», όπως τονίζει ένας γονέας. Μάλιστα πρόσφατα, οι γονείς τηλεφώνησαν και στο ίδιο το γραφείο της υπουργού Παιδείας και ενημέρωσαν για το πρόβλημα, όμως και από εκεί όπως ανέφερε ο γονέας που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια του είπαν ότι «το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι αρμοδιότητα των οικείων δήμων».

Έτσι οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών από την περασμένη Τετάρτη κράτησαν τα παιδιά τους στα σπίτια τους, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στη διελκυστίνδα που δημιουργούνταν στο αίτημά τους για ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο.

Επίσης και η διεύθυνση του σχολείου, του 1ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες έγγραφο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, ζητώντας να βρεθεί λύση, αφού όλοι αναγνωρίζουν το δίκιο γονέων και μαθητών των Γλαφυρών.

Ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απ. Πάντσας από την πλευρά και μετά τη συνάντηση που είχε με τους γονείς των μικρών μαθητών σημείωσε ότι «όντως χρειάζονται συνοδοί για τη μεταφορά των μαθητών, όμως ο νόμος μας απαγορεύει να βάλουμε ξεχωριστό μεταφορικό για τους μαθητές αυτούς». Έτσι, πρόσθεσε «κάναμε αυτή την αίτηση στο υπουργείο Παιδείας, αναζητώντας μία μόνιμη λύση στο θέμα, αφού δεν είναι δυνατόν να βρεθεί εθελοντής που θα αναλάβει αυτό το έργο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το