Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Στουρνάρας: Καμία χαλάρωση το 2013

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση το 2013, εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία των εταίρων της, που -όπως υπογραμμίζει- τόσο δύσκολα κέρδισε.

«Το 2013 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά, καθώς πρέπει να υλοποιήσουμε μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Όμως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύ δύσκολα την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» τονίζει σε δήλωσή του στο Mega, επισημαίνοντας ότι «το 2013 είναι η χρονιά εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μας» και πως «από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα πρώτα θετικά μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φάνηκαν τους τελευταίους μήνες του 2012, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει τελικά χαμηλότερα από το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, στο 1,2-1,3%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος και για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για λελογισμένες παροχές το 2014.

«Το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013 -πράγμα που είναι πολύ πιθανό, θα έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε το 70% της υπέρβασης για κοινωνικές παροχές, όμως στοχευμένες και σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» λέει χαρακτηριστικά.

Στην τελική ευθεία η πώληση του ΤΤ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση του «υγιούς» χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά και την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Attica Bank.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν το υγιές τμήμα του ΤΤ, μετά το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία πώλησης είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, το ΤΤ θα χρειαστεί 3,7 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το «καλό» τμήμα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι του ΤΤ είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 34,40%, τα ΕΛΤΑ με 9,90%, η Eurobank με 6,075%, η Εθνική με 6,070%, ενώ το υπόλοιπο 43% το κατέχουν περίπου 70.000 μέτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενη για το ΤΤ τράπεζα ζήτησε από την ΤτΕ παράταση στην όλη διαδικασία, με την Κεντρική Τράπεζα όμως να μην εξετάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν τελικά δεν δοθεί παράταση στη διαδικασία πώλησης, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Το ΤΧΣ θα αποτιμήσει με το σύμβουλο Ernst & Young και θα αξιολογήσει τις προσφορές, ώστε να εισηγηθεί την τελική πρότασή του.

Αν το σενάριο εξαγοράς από μία άλλη τράπεζα δεν δείξει να μπορεί να προχωρήσει, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της διατήρησης του ΤΤ ως αυτόνομης τράπεζας κατά τα πρότυπα της Proton Bank και πάλι αφού έχει προηγηθεί η διάσπασή του.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα διενεργηθεί  αύριο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι εκδόσεις θα είναι διάρκειας:

-4 εβδομάδων, ποσού 750 εκατομμυρίων ευρώ. λήξεως 8 Φεβρουαρίου 2013.

-26 εβδομάδων, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 12 Ιουλίου 2013.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013 (Τ+3).

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Έρχεται η τρόικα

Η τρόικα έρχεται στις 15 Ιανουαρίου και έχει τέσσερις νέες απαιτήσεις: Να είναι έτοιμη η ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές, να απαλλαγούν από το ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και φυσικά να είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο. Το μήνυμα αυτό έχει περάσει από τους επικεφαλής της τρόικας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για την ακρίβεια στους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς έχουν απομείνει μόλις λίγες ημέρες έως ότου έρθει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο και στη συνέχεια οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ρυθμίσεις θα συζητηθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να δοθεί η επόμενη δόση των 14,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ζητούν: Να είναι έτοιμη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ρύθμιση της αυτόματης ανάληψης μετρητών από όσους χρωστάνε στην Εφορία από 500 ευρώ και πάνω.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το