Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Κερδίζει έδαφος η πρόταση για το ευρω-ομόλογο

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΑΘΗΝΑ, 11.

Η προσπάθεια για την έκδοση ευρωομολόγου έχει αρχίσει να έχει απήχηση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η πρωτοβουλία για τα ευρωομόλογα προχωρεί, γιατί έχει ανοίξει η συζήτηση για μια πιο ουσιαστική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβάλει πολύ και στη σταθερότητα και θα βοηθήσει και την Ελλάδα» εκτίμησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμάς θα μας βοηθήσει να κάνουμε και τις αλλαγές για ένα κράτος δικαίου, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι που ζητάει ο ελληνικός λαός. Ένα κράτος ευνομίας, δικαιοσύνης, που όλοι συνεισφέρουν με τις δυνατότητές τους, με ισότιμο τρόπο, και πραγματικά να είναι μια πορεία ανάπτυξης για τη χώρα».
Στη σαφή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στο Ερζερούμ, αλλά και στην πορεία της εκστρατείας για το ευρωομόλογο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Βρισκόμαστε σε προσπάθεια μεγαλύτερης προσέγγισης, με τις γνωστές δυσκολίες και προκλήσεις, τα χρόνια ζητήματα, αλλά με κοινή βούληση» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Ήσασταν όμως πολύ σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε» σχολίασε ο Πρόεδρος, για να συνεχίσει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι το καλύτερο, για να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξασφάλισης της απαιτούμενης συναίνεσης για την έκδοση ευρωομολόγου, ο Γιώργος Παπανδρέου συνέδεσε άμεσα την συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, με τα ελληνικά συμφέροντα.
«Η ουσιαστική διακυβέρνηση στην Ευρώπη θα συμβάλλει πολύ στη σταθερότητα και θα βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να κάνουμε αλλαγές για ένα κράτος δικαίου, γιατί αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός» εξήγησε, για να προσθέσει: «Ένα κράτος ευνομίας, δικαιοσύνης, όπου όλοι συνεισφέρουν με τις δυνατότητές τους, με ισότιμο τρόπο και πραγματικά μια πορεία ανάπτυξης για τη χώρα».
«Και μια βοήθεια για τους αδύναμους» παρενέβη ο κ. Παπούλιας.
«Ακριβώς» απάντησε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για «βασική προσπάθεια» της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας, το οποίο ήταν «ανοργάνωτο, χαώδες, πελατειακό».
«Αυτή η προσπάθεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι «όχι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά μέσα στους βασικούς μας στόχους για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και ξέρω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτά τα στηρίζετε και εσείς πολύ».
«Απόλυτα» αποκρίθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

«Συνεχίζουμε τις μεγάλες

αλλαγές και το 2011»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το 2011 τις μεγάλες, όπως είπε, αλλαγές για την Ελλάδα και τον πολίτη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

«Προχωράμε με βάση το πρόγραμμά μας. Κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, επειδή έχουμε σχέδιο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι οι εξελίξεις «μας ανάγκασαν να πάρουμε και αποφάσεις που πόνεσαν».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος, «μια Ελλάδα δηλαδή με κοινωνική δικαιοσύνη, μια Ελλάδα παραγωγική, μια Ελλάδα δημιουργική που σέβεται τον πολίτη και δίνει προοπτική στους νέους, με ισχυρή παρουσία και καθαρό λόγο στη διεθνή σκηνή».

«Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες», κατέληξε, «το στόχο μας θα τον πετύχουμε».

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

««Κλειδώνουν» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία έχει προκαλέσει μπαράζ απεργιών και στάσεων εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός φορέας διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής με τη συγχώνευση των επιμέρους οργανισμών σε δύο: μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς και μία για τις οδικές μεταφορές.
Το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων με περικοπή των δευτερευουσών αποδοχών στο 10% των τακτικών και με μετατάξεις προσωπικού. Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1.800 εργαζομένους.
Επί τάπητος στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, στις 12.00 το μεσημέρι, θα βρεθεί επίσης το νομοσχέδιο για την επικύρωση κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.
Επίσης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων.
Κατά πληροφορίες στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί και σύγκληση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβουλίου Εσωτερικών και Άμυνας) με αντικείμενο τον ορισμό νέου αρχηγού στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και τη διάλυση της Αγροφυλακής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το