Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Θα επιμείνουμε στην προσπάθεια

Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 8.

«Για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό, αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της» και γι’ αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, επεσήμανε στην εισήγησή του: «Τις αντιρρήσεις των βουλευτών «τις θεωρούμε, έκφραση αγωνίας, θεωρούμε ότι αναδεικνύουν τον πλούτο απόψεων και θέσεων που υπάρχουν στη μεγάλη μας παράταξη. Αυτό το διάλογο, τον επιδιώξαμε και τον επιδιώκουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου με την κοινωνία και τους πολίτες. Σε αυτό το διάλογο, οφείλουμε να συμβάλλουμε και εμείς ως κόμμα με τη σημερινή μας συνεδρίαση».

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ την Παρασκευή ανακοίνωνε ότι «ολοκληρώθηκαν θετικά οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και σε όλους τους τόνους από το υπουργείο διέρρεε, ότι παίρνουμε τη δόση – εξ ου και η απογείωση του χρηματιστηρίου, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ίδιος στο περιθώριο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι προαπαιτούμενο για την 5η δόση!

Ο ίδιος θεώρησε ως δεδομένο ότι θα συμμετέχει στο δανεισμό της χώρας και ο ιδιωτικός τομέας – ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε από την Φρανκφούρτη ότι η προοπτική εξετάζεται – προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί ο χρόνος, το ύψος των χρημάτων και το πόσο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας

Πρόσθεσε, δε, ότι το ΔΝΤ θέλει βιώσιμο χρέος και εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα αυτό θα παραμείνει βιώσιμο – άρα πως έκλεισε θετικά η συζήτηση με την τρόικα στην οποία συμμετέχει το ΔΝΤ; – ενώ υποστήριξε ότι, εν όψει της προχτεσινής συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ, τον κάλεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ για ενημέρωση…

 

Ο κ. Πεταλωτής

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών αναφέρθηκε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας ότι «εκτός από τα «πιπεράτα» που βγήκαν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν υπευθυνότητα και σοβαρότητα μέσα σε μια ατμόσφαιρα, ειδικά για αυτούς, ισοπεδωτική. Είπαν πολλά αντάξια της σοβαρότητας που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενου του Μεσοπρόθεσμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, χωρίς αμφιβολία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Πρόγραμμα.

Ειδικότερα για την κριτική της Βάσως Παπανδρέου στον υπουργό Οικονομικών, ο εκπρόσωπος είπε ότι κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών δεν έκανε όσα έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και της ανεργίας, που έκρυβε η κυβέρνηση Καραμανλή. Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο απέτυχε, τόνισε ότι «όσοι το λένε, δεν εξηγούν γιατί δεν χρεοκόπησε πέρσι η χώρα, γιατί δεν κήρυξε πτώχευση, γιατί το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 μονάδες».

 

Σχόλιο Μιχελάκη

Στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έρχονται στα λόγια μας και δικαιώνουν τις θέσεις που από την αρχή αναπτύξαμε, αναγνωρίζουν πόσο δίκαιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Συμφωνούν πως η κυβέρνηση δεν έλεγε και δεν λέει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την εξέλιξή της κατά τους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία» είπε.

Ακόμη, υποστήριξε πως το μισό ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του άλλου μισού. «Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά αόριστα συναίνεση από την αντιπολίτευση για να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της, δεν έχει τη συναίνεση των βουλευτών που τη στηρίζουν» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το