Photo Gallery, Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Ανοίγει η ατζέντα των μεγάλων αλλαγών

Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

Ζήτησε ένταση προσπάθειας και μετρημένη παρουσία εν όψει της ΔΕΘ

 

ΑΘΗΝΑ 26.-

Με νέους, πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς πρέπει να προχωρήσει πλέον το κυβερνητικό έργο, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, με την οποία η χώρα έκανε “ένα καθοριστικό βήμα στην αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους” της, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα (χθες) στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “με μεγαλύτερη ορμή τώρα και πιο απερίσπαστοι από ό,τι μέχρι σήμερα, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλο και περισσότερο την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων και των μεγάλων αλλαγών, που βάζουν τη χώρα μας σε μια διαφορετική τροχιά”.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την προώθηση αλλαγών μέσα σε ένα κλίμα μεγαλύτερης σιγουριάς. Μετά την εξασφάλιση της “ασπίδας προστασίας”, είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να προωθήσουμε αλλαγές “που εμπεδώνουν την ασφάλεια, την ευνομία και τη δικαιοσύνη και κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και για την ποιότητα ζωής που εμείς επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε”.

Αναφερόμενος στην παρουσία της κυβέρνησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε μια εποχή “πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσπάθειας, δεν εξαιρείται η Έκθεση”. Και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να αξιολογήσουν αυστηρά τη σκοπιμότητα της παρουσίας “συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής ηγεσίας” του κάθε υπουργείου.

Αναλυτικότερα να εντείνουν την προσπάθειά τους για την προώθηση των αλλαγών, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Είναι η ώρα, με μεγαλύτερη δύναμη πια και αξιοποιώντας κάθε μέρα μέχρι το τέλος της θητείας μας, να προωθήσουμε μεγάλες αλλαγές που ανατρέπουν τα κακώς κείμενα -κακώς κείμενα πολλών ετών, δεκαετιών πολλές φορές- και βάζουν το θεμέλιο για μια χώρα καλύτερη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική» είπε στην εισήγησή του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

«Τώρα», σημείωσε αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «πιο απερίσπαστοι από ό,τι μέχρι σήμερα, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλο και περισσότερο την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων και των μεγάλων αλλαγών, που βάζουν τη χώρα μας σε μια διαφορετική τροχιά».

Παράλληλα, εν όψει της ΔΕΘ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν την παρουσία τους με «πνεύμα εξοικονόμησης πόρων» και η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο να είναι λιτή και κατά το δυνατόν ολιγάριθμη.

«Θα παρακαλέσω τον κάθε Υπουργό να μεριμνήσει, ώστε το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου του και των εποπτευόμενων φορέων, να αντιμετωπίσει την παρουσία στη ΔΕΘ με ένα ανάλογο πνεύμα εξοικονόμησης πόρων -μια λιτή παρουσία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς «να αξιολογήσετε αυστηρά τη σκοπιμότητα της παρουσίας στελεχών του Υπουργείου σας στη ΔΕΘ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας» και «η φυσική παρουσία να περιοριστεί στα αυστηρώς απαραίτητα, με βάση τις αρμοδιότητες ή τις επιτόπου ανάγκες».

Αυτό, διευκρίνισε, «αφορά και στους Υφυπουργούς, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τους συνεργάτες» ενώ ζήτησε να «αξιολογήσετε, επίσης, την παρουσία εκπροσώπων των εποπτευόμενων φορέων, περιορίζοντάς την στα αυστηρώς απαραίτητα πλαίσια».

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη και να εμπεδώσει τη διαφάνεια στο χώρο του αθλητισμού.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) Μισέλ Πλατινί, με τον οποίο συζήτησε για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η χώρα προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση στον αθλητισμό και χαρακτήρισε «αποφασιστικό βήμα», προς την κατεύθυνση αυτή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο, πρόσθεσε «για να αρχίσει να επικρατεί κλίμα ευνομίας παντού στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε απόλυτα σαφές, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, τονίζοντας: «δεν θα διστάσουμε προ ουδενός», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την ανεξαρτησία των αθλητικών αρχών. Υπενθύμισε, πάντως, ότι στο παρελθόν κανένας δεν τόλμησε να παρέμβει με τόσο δυναμικό τρόπο. Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ακόμα ρήξη «με ένα κατεστημένο που για χρόνια λειτουργούσε ανενόχλητο, ενώ η Πολιτεία έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη παρέμενε ανενεργή, καθώς κανένας «δεν φρόντισε ή μάλλον δεν ήθελε να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη», αποδίδοντας το γεγονός σε έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολίτες. «Εμείς», πρόσθεσε «τολμάμε να κάνουμε το βήμα που δεν έκανε κανείς, γιατί εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και δεν φοβόμαστε να τους ακούσουμε».

Χαρακτήρισε «ιστορική τομή» το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Παρεμβαίνουμε προς όφελος του πολίτη, τόνισε, «καταργώντας τη γραφειοκρατία και περιορίζοντας δραστικά τις εστίες χρόνιας αδιαφάνειας και συναλλαγής».

«Εξαιρετικής σημασίας τομή» χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου και το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο αδειοδότησης των έργων, σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Γίνεται, τόνισε, «ένα μεγάλο βήμα και για καλύτερη περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, τόνισε ότι σταματάει η πολυδιάσπαση και το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νορβηγία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη βία και τον φονταμενταλισμό. Αυτά τα φαινόμενα βίας, τόνισε, υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Υπενθύμισε, επίσης τη βοήθεια που παρέσχε η Νορβηγία στον αγώνα κατά της δικτατορίας και ότι ήταν η χώρα που έδωσε διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του αφαιρέθηκε το ελληνικό διαβατήριο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το