Photo Gallery, Πολιτική, Τοπικά

Γιάννης Μιχελάκης: Δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε άλλοι φόροι

Γιάννης Μιχελάκης

«Εδώ και τρία χρόνια για πρώτη φορά φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ». Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς ρυθμούς, όταν οι βασικοί υπουργοί πιάσουν τους ρυθμούς Σαμαρά. Επισημαίνει ότι αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως και ότι επιστρέφουν οι καταθέσεις και εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρεί ότι αυτή δεν θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον πολιτών και πολιτικών, ενώ εκφράζει την ευχή να μη συνεχιστούν οι θεατρικές παραστάσεις από τους αντιπολιτευόμενους. Ως προς τη δράση της Χρυσής Αυγής δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν ταιριάζουν στους Έλληνες αντιλήψεις νεοναζί».

Το θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ φαίνεται ότι θα μονοπωλήσει την πολιτική ζωή το επόμενο διάστημα. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι εργασίες της; Θα συμβάλει στο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελλήνων πολιτικών;

Πρωτ’ απ’ όλα, δεν νομίζω ότι η λειτουργία της προκαταρκτικής επιτροπής θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είτε των πολιτικών είτε των πολιτών. Βεβαίως τα ζητήματα που διερωτώνται είναι μείζονος σημασίας, καθώς αφορούν παράνομες πράξεις σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα μεγάλων ποσών. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες που έβλεπαν τους μισθούς τους να κόβονται, τις συντάξεις τους να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνονται, απαιτούν να μάθουν τι έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι την ίδια στιγμή θα μας απασχολούν πολλά άλλα ζητήματα, κρίσιμης σημασίας για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Σε ό,τι αφορά στις εργασίες της επιτροπής εύχομαι να μη συνεχιστούν οι θεατρικές παραστάσεις από αντιπολιτευόμενους, έτσι ώστε μακριά από προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες, να πρυτανεύσει η αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον. Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε, πράγματι, να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πολιτικών και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Δεν μπορεί να έχουμε …μια από τα ίδια.

Το έργο της συγκυβέρνησης αποδίδει τις όσες ελπίδες έχει στηρίξει η κοινωνία σε αυτή; Πιστεύετε ότι δεν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα εντός του 2013;

Δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε άλλοι φόροι. Το είπε ρητά και ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν θα άντεχε, άλλωστε, κάτι τέτοιο, ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση. Πιστεύω, πάντως – και αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία – ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν συγκεκριμένους καρπούς. Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, πέφτουν τα σπρεντ, επιστρέφουν οι καταθέσεις, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων για τουρισμό στη χώρα μας. Κόντρα στις Κασσάνδρες πήραμε τις επόμενες δόσεις. Πετύχαμε ταυτόχρονα μια ακόμη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και ένα από τα πιο χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Διασφαλίσαμε την παρουσία μας στο ευρώ και απομακρύναμε τα σύννεφα της παραλυτικής οικονομικής αβεβαιότητας. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας και αποκαθιστούμε τη χαμένη εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Έχουμε ρεαλιστική αναγέννηση προσδοκιών. Και μ’ όλα αυτά μπορούμε, επιτέλους – παρά τις δυσκολίες – να αισιοδοξούμε για τον τόπο μας. Δεν λέω ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα για τον κόσμο. Νιώθω τον πόνο του άνεργου και κάθε πολίτη που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Εδώ και τρία χρόνια, όμως, για πρώτη φορά φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Πιστεύετε ότι είναι κάποιοι τομείς όπου πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο;

Οι πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς ρυθμούς όταν τουλάχιστον οι βασικοί υπουργοί πιάσουν τους ρυθμούς Σαμαρά! Χρειάζεται, όμως, πέρα από την ταχύτητα να υπάρξει και επιπλέον προσοχή σ’ ό,τι αφορά στα επιμέρους. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν επώδυνες αποφάσεις με μηδενικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τα σενάρια επανίδρυσης της ΝΔ στη βάση της διεύρυνσης του φιλοευρωπαϊκού μετώπου που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός;

Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει αυθεντικά τόσο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όσο και το νέο πατριωτισμό που απαιτούν οι καιροί. Τα κόμματα, ωστόσο, ως ζωντανοί κοινωνικοί οργανισμοί, υποχρεούνται να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στις αυξανόμενες ανάγκες των καιρών, αλλά και στα κοινά ζητούμενα των πολιτών. Είναι μια πάγια αρχή, που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν εντείνεται η αμφισβήτηση της πολιτικής και των πολιτικών. Κι ακόμη περισσότερο σε δύσκολους κι απρόβλεπτους καιρούς, σαν κι αυτούς που βιώνουμε σήμερα.

Φοβάστε περαιτέρω ενίσχυση των κομμάτων που εκφράζουν ακραίες και αντιδημοκρατικές απόψεις;

Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι η ΝΔ, παρά τις επώδυνες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, διατηρεί τις δυνάμεις της. Διαψεύστηκαν εκείνοι που προέβλεπαν και επιδίωκαν κοινωνικές αναταραχές και κυβερνητικές ανατροπές. Οι κραυγές τους για άμεσες εκλογές αποδοκιμάστηκαν από τους ίδιους τους πολίτες, που αντιλαμβάνονται πολύ καλά πόσο κρίσιμη είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η πολιτική ομαλότητα. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα σε σκορποχώρι. Μπορεί – όπως ανακοίνωσε – να πηγαίνει σε ενοποίηση, αλλ’ όχι σε ενότητα. Μπορεί ένα κομμάτι του να μεταλλαχθεί, αλλά το υπόλοιπο δεν φαίνεται να ακολουθεί. Εκείνο που με ανησυχεί είναι η αύξηση των ποσοστών που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή. Καταλαβαίνω, τον κόσμο που δυσφορεί, που δεν αντέχει άλλο, που θέλει να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του. Δεν είναι, όμως, λύση τα άκρα και οι ακρότητες. Δεν ταιριάζουν στους Έλληνες αντιλήψεις νεοναζί. Το παράδειγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης δεν μπορεί να το ξεχνά κανένας. Ούτε πολιτικός, ούτε πολίτης. Η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων.

Ως νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Κων. Καραμανλής εκτιμάτε ότι αρχές που πρέσβευε ο ίδιος παραμένουν και σήμερα επίκαιρες;

Ασφαλώς. Και το λέω όχι μόνο ως πρόεδρος του Ινστιτούτου, αλλά και ως πολίτης. Όλοι άλλωστε ξέρουμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε μια Ελλάδα που δεν σέρνεται από τις εξελίξεις, αλλά βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα. Ήθελε τους Έλληνες να ενώνονται γύρω από τους κοινούς σκοπούς και κοινά οράματα. Ήθελε να εδραιώσει για πάντα τη Δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα, να ενισχύσει τη θέση της στο γεωπολιτικό χάρτη, να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ήθελε να κάνει το ευκταίο, εφικτό. Ήταν πραγματιστής, αλλά και οραματιστής. Αποκατέστησε τη Δημοκρατία με έναν τρόπο που χαρακτηρίστηκε «ελληνικό θαύμα». Πήρε τη χώρα από το χάος που άφησε πίσω της η εφτάχρονη δικτατορία και την οδήγησε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το είδε από τη δεκαετία του ’50 και το έκανε πράξη μόνος, κόντρα στις στείρες κραυγές και τις τριτοδρομικές αναζητήσεις.

 

Σωτήρης Λέτσιος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το