Photo Gallery, Τοπικά

Γερμανός πρέσβης: Πιο πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Γερμανός πρέσβης κ. Wolfgang Dold μίλησε με θέμα: «Ελλάδα και Γερμανία και η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, μόλις τα πράγματα στη χώρα μας ομαλοποιηθούν, προανήγγειλε χθες από το Βόλο ο Γερμανός Πρέσβης κ. Wolfgang Dold, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο. Παράλληλα, υπογράμμισε τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, λόγω και των προσπαθειών για αλλαγές που καταβάλλει.

Ο Γερμανός Πρέσβης μίλησε με θέμα: «Ελλάδα και Γερμανία και η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να μιλήσουμε σήμερα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Dold επισκεπτόταν το Βόλο (η πρώτη έγινε πριν ένα μήνα για την παρουσίαση βιβλίου με θέμα το Σέφελ), ενώ ήταν και η πρώτη φορά που έδινε το «παρών» σε Ακαδημαϊκό Ίδρυμα σε όλη την Ελλάδα, μιλώντας σε πανεπιστημιακό ακροατήριο.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Νίκος Κυριαζής αναφέρθηκε στους λόγους της πρόσκλησης του Γερμανού Πρέσβη, λέγοντας πως «επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά καλά και κακά για τη συνεργασία με τους Γερμανούς, νομίζουμε πως μία άμεση ενημέρωση από τον ίδιο τον πρέσβη, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Εξάλλου, ο κ. Dold είναι ένας πάρα πολύ ανοικτός άνθρωπος και θέλει όσο μπορεί να ανοιχθεί προς τα έξω και να περάσει τις γερμανικές απόψεις».

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο Γερμανός πρέσβης ρωτήθηκε αρχικά για τη φτώχεια που επεκτείνεται στην Ελλάδα σε όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, λέγοντας πως «όλες αυτές οι δράσεις για την οικονομική αλλαγή και μεταμόρφωση, επιφέρουν πόνο και κόστος. Και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Το ερώτημα θα ήταν καλύτερα, ποιες θα ήταν οι συνέπειες, αν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν πολύ περισσότερες».

Βελτιώθηκε το κλίμα για την Ελλάδα

Ο κ. Dold ρωτήθηκε και για το διεθνές κλίμα που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα, απαντώντας πως «είναι δεδομένο πως η εκτίμηση όλης της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι θετική. Έχουν πραγματοποιηθεί σοβαρές αλλαγές και από τη θέση που έχω ως παρατηρητής, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες. Πρέπει να σκεφθούν όλοι στην Ελλάδα, πού βρίσκονταν ένα χρόνο πριν και πού βρίσκονται τώρα. Άλλωστε το 2012 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς που έχει επανέλθει και με τη λίστα Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η διαφθορά είναι μια κατάσταση που πάντοτε μπορεί να γίνει κάτι για να καταπολεμηθεί. Αρκεί να υπάρχουν αποφασιστικότητα και θέληση.

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον κ. Τσίπρα και την επισήμανση του πρώτου πως το μνημόνιο είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την Ελλάδα, ο Γερμανός πρέσβης ανέφερε ότι ήταν πολύ σημαντικό που έγινε αυτή η συνάντηση, μεταξύ του κ. Τσίπρα και Σόιμπλε, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σε καλό κλίμα. Βέβαια, δεν ήταν υποχρεωτικό να οδηγήσει σε κάποια κοινά συμπεράσματα και συμφωνίες. Το βασικό είναι να μπορούν να επικοινωνούν δύο μέρη μεταξύ τους, παρά τις διαφορές που υπάρχουν. Αυτό που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε, είναι πως οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ενωμένοι. Αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν την ίδια άποψη.

Θα έρθουν οι επενδύσεις

Ο κ. Dold ρωτήθηκε και για το θέμα των επενδύσεων, αν δηλαδή θα υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα από πλευράς Γερμανίας με την ώθηση των γερμανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα. Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο κ. Μέρκελ για το θέμα αυτό.

Ο πρέσβης τόνισε πως  πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι Γερμανοί επενδυτές στην Ελλάδα, παρόλες τις δυσκολίες με την κρίση, αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο και στοιχείο για την πρόθεση της Γερμανίας. Όταν τα πράγματα στην Ελλάδα ομαλοποιηθούν και η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα υπάρξουν σίγουρα περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα θα υπάρξουν επενδύσεις και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο ίδιος επισκέφθηκε χθες το πρωί δύο βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, ΙΜΑΣ και Knauf. Τόνισε δε πως «όσα είδα εκεί και τις συνομιλίες που είχα, μου δίνουν κουράγιο και ελπίδα ότι τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το