Τοπικά

Βόλος: Μεταφορά νερού απ’ το ορεινό Πήλιο

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Ενίσχυση Εξωτερικού Υδραγωγείου Μεταφοράς Πηγαίων Νερών Ορεινού Όγκου Πηλίου» προϋπολογισμού 5.412.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ), μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής. Το έργο έχει σαν στόχο την επίλυση του προβλήματος επάρκειας σε νερό της περιοχής του Δήμου Βόλου και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τα έργα νερού είναι έργα του μέλλοντος. Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η αξιοποίηση πηγών του Πηλίου αντιστρέφει την διαδικασία της συνεχούς εκμετάλλευσης των υπόγειων νερών και μειώνει το περιβαλλοντικό κόστος. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχει σαν στόχο την εξάλειψη των φαινομένων έλλειψης πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή και η εξασφάλιση κατάλληλης ποιότητας νερού για τους κατοίκους του Δήμου Βόλου, μειώνοντας επίσης τις απώλειες που εμφανίζονταν στο υπάρχον δίκτυο λόγω της παλαιότητάς του. Παράλληλα μέσω των έργων του ΕΣΠΑ διαχέουμε κοινοτικά κονδύλια στην τοπική οικονομία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας».

Το έργο περιλαμβάνει:

• την κατασκευή αγωγού DN 600 mm, PN 16–25–40 atm, συνολικού μήκους 7,3 km, από χαλυβδοσωλήνα, με εξωτερική μόνωση από λιθανθρακόπισσα και πολυαιθυλένιο και εσωτερική μόνωση από σκυρόδεμα.

• τις χωματουργικές εργασίες, τα σώματα αγκύρωσης κλπ συνοδευτικά έργα.

Η παροχή σχεδιασμού του αγωγού έχει ληφθεί ίση με 1.200 m3/h, έχοντας λάβει υπόψη τις μέγιστες παροχές των πηγών Ξηρακίων, Καλιακούδας και Μακρινίτσας, των οποίων τα νερά θα μεταφέρει. Η επιλογή του χάλυβα ως υλικού των αγωγών του έργου (χαλυβδοσωλήνες) έγινε με κριτήριο τις υψηλές πιέσεις που αναπτύσσονται λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ της αρχής και του τέλους του αγωγού.

Δικαιούχος και κύριος του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Μείζονος Περιοχής Βόλου, ενώ το ποσό σύμβασης που προέκυψε μετά από διαγωνισμό ανέρχεται στα 4.654.320,00 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ την 23-10-2012. Μετά την έγκριση αυτή, προχωράνε οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης και ξεκινά η υλοποίηση του έργου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το