Photo Gallery, Τοπικά

Βρίσκει το δρόμο της απεξάρτησης το 75% των χρηστών ναρκωτικών

 

Από αριστερά ο κ. Γιάννης Μίλτος, εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ, και οι αντιδήμαρχοι Βόλου κ.κ. Α. Παντσάς και Φ. Λαμπρινίδης

 

Το έργο του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο «Δίαυλο»

 

Εκδηλώσεις στο Βόλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα

 

Πλατείες και πάρκα της πόλης θα «υιοθετήσουν» στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ – Πιλότος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον «Δίαυλο» από τον εκπρόσωπο του προγράμματος κ. Γιάννη Μίλτο και τους αντιδημάρχους κ.κ. Α. Παντσά και Φ. Λαμπρινίδη, με τον πρώτο να ανακοινώνει ότι το 75% των χρηστών που χτυπά την πόρτα των προγραμμάτων βρίσκει το δρόμο προς την απεξάρτηση.

Το ΚΕΘΕΑ αναμένει από το Δήμο να του παραχωρήσει στη Νέα Ιωνία το κτίριο που μέχρι σήμερα στεγάζεται ο συμβουλευτικός σταθμός και ο κ. Παντσάς τόνισε ότι θα βρεθεί λύση, μέσα από διάλογο.

 

Στο αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών, με την οικονομική κρίση να το επιδεινώνει δραματικά, αναφέρθηκαν χθες οι αντιδήμαρχοι Βόλου και ο κ. Γιάννης Μίλτος παρουσίασε τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στην απεξάρτηση εφήβων και νεαρών ενηλίκων στοχεύει από το 2003 το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο Βόλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χρηστών, προετοιμάζοντας την ένταξή τους στις Θεραπευτικές Κοινότητες, ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ (Δομή ημερήσιας φροντίδας στο Βόλο) και ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Δομή διαμονής ενηλίκων στη Λάρισα). Σε καθημερινή βάση υποστηρίζονται κατά μέσο όρο 20 άτομα.

Η Θεραπευτική Κοινότητα περιλαμβάνει καθημερινές ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές διαδικασίες, ομάδες εργασίας, συμβουλευτική σε θέματα εκπαίδευσης/επαγγελματικού προσανατολισμού και επιμορφωτικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της Κοινότητας λειτουργεί επίσης πρόγραμμα βραχύχρονης παρέμβασης για νέους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της χρήσης και τις οικογένειές τους. Σε καθημερινή βάση υποστηρίζονται κατά μέσο όρο 15 άτομα.

Ο νέος τρόπος ζωής μακριά από τις ουσίες σταθεροποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, όπου σταδιακά μειώνεται και η συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα. Σε καθημερινή βάση υποστηρίζονται κατά μέσο όρο 20 άτομα.

Η συμμετοχή της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία επιδιώκεται μέσω του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης, με ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συναντήσεις και συνεδρίες. Σε καθημερινή βάση υποστηρίζονται κατά μέσο όρο 100 άτομα.

Συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται και σε κρατούμενους χρήστες στις φυλακές Κασσαβέτειας, Λάρισας, Τρικάλων και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου από τη Μονάδα Συμβουλευτικής, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Σωφρονιστικού Συστήματος. Σε καθημερινή βάση υποστηρίζονται κατά μέσο όρο 120 κρατούμενοι χρήστες.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί δίκτυο με επιχειρήσεις και στην τρέχουσα συγκυρία ελάχιστα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα είναι άνεργα.

Από το 2007 που το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο και πολυφασικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα, περισσότεροι από 50 άνθρωποι μαζί με τις οικογένειές τους έχουν απεξαρτηθεί πλήρως. Έχουν δηλαδή πάνω από 2 χρόνια αποχή από κάθε ναρκωτική ουσία και παραβατική συμπεριφορά, ενώ παράλληλα εργάζονται ή και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

 

Εκδηλώσεις

Για το Βόλο το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ θα πραγματοποιήσει τις εξής εκδηλώσεις:

22 έως τις 30 Ιουνίου: Παρουσίαση της αναδρομικής έκθεσης αφίσας, με τίτλο «Happy Rebirthday» από τα 28 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 90 αντιπροσωπευτικές αφίσες τριών δεκαετιών, φιλοτεχνημένες από σκιτσογράφους, εικαστικούς, γραφίστες, φοιτητές, εθελοντές, αποδέκτες των υπηρεσιών και το ατελιέ του ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ, θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος» (Τοπάλη 14) και θα λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 10.00-22.00 και Σάββατο 10.00-14.00.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

– Οργάνωση και υλοποίηση τελετής ολοκληρώσεων μελών και γονέων του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αφορά στελέχη, μέλη, εθελοντές και φίλους του Προγράμματος και θα πραγματοποιηθεί στο Μεταξουργείο.

– Συναυλία στις 21.30 ανοικτή για το κοινό με το μουσικό συγκρότημα ΗΧΟΡΑΜΑ στον προαύλειο χώρο του Μεταξουργείου.

Σάββατο 25 Ιουνίου

– Διοργάνωση ποδηλατοπορείας από μέλη, γονείς, προσωπικό και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, με τη συμμετοχή και της Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως στόχο να διασυνδέσει και να προβάλει τις δομές της πόλης που ασχολούνται με τις τοξικοεξαρτήσεις. Η ποδηλατοπορεία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο του Βόλου στις 9.30, θα καταλήξει στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου στις 12.00, όπου θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο και αναμνηστικά.

– Συμμετοχή και υποστήριξη της θεατρικής παράστασης του Σύγχρονου Σχολείου «Ο Κήπος με τις 11 γάτες», η οποία βασίζεται σε υλικό που έχει εκδώσει το ΚΕΘΕΑ και έχει επεξεργαστεί το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής».

Κυριακή 26 Ιουνίου

Εικαστική παρέμβαση στην παιδική χαρά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στις 9.30. Τα μέλη, το προσωπικό και ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ με τη συνεργασία και την καθοδήγηση γνωστών εικαστικών της πόλης θα αναλάβουν να διαμορφώσουν και να χρωματίσουν έναν κοινόχρηστο χώρο για τα παιδιά, αναδεικνύοντας έμπρακτα τις αρχές της πρόληψης, της αλληλεγγύης και της δημιουργικής ενασχόλησης με τα κοινά.

Οι εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ υποστηρίζονται ενεργά από το Δήμο Βόλου, με την παραχώρηση υποδομών από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τεχνική βοήθεια στην υλοποίησή τους από την αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το