Photo Gallery, Πολιτισμός

Βολιώτικης καταγωγής συνθέτης, Αλεξάντερ Ντεσπλά, διεκδικεί Όσκαρ

Ο Αλεξάντερ Ντεσπλά διεκδικεί το Όσκαρ καλύτερης μουσικής

Η ταινία «Επιχείρηση Argo» σε σκηνοθεσία Μπεν Άφλεκ και παραγωγή του Τζόρτζ Κλούνεϊ, που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας κατά την τελετή της 70ής απονομής στο Μπέβερλι Χιλς αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής είναι υποψήφια για εφτά Oscar. Ανάμεσά τους και εκείνο της καλύτερης μουσικής για ταινία με το γεννημένο από Βολιώτισσα μητέρα διεθνή συνθέτη Αλεξάντερ Ντεσπλά να την υπογράφει.

Η ταινία «Argo» του Μπεν Αφλεκ έκανε την έκπληξη κατά την τελετή της 70ής απονομής στο Μπέβερλι Χιλς και απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας, συναγωνιζόμενη το μεγάλο φαβορί, την ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Άφλεκ να κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του. Η «Επιχείρηση Argo» είναι ένα αμερικανικό περιπετειώδες θρίλερ παραγωγής 2012. Το σενάριο έγραψε ο Κρις Τέριο και είναι βασισμένο στις εμπειρίες του πρώην πράκτορα της CIA, Τόνι Μέντεζ, για τη διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη στον Ιράν κατά τη διάρκεια της Κρίσης των ομήρων στον Ιράν το 1979. Την παραγωγή ανέλαβε ο Άφλεκ μαζί με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Γκραντ Χίσλοβ.

Τη μουσική της υπογράφει ο διεθνής Έλληνας συνθέτης Αλεξάντερ Ντεσπλά ή Λαδόπουλος, που γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι από Βολιώτισσα μητέρα, πατέρα Γάλλο, παππού από τη Σμύρνη που ζει και δημιουργεί στο Παρίσι. Έχει γράψει μουσική σε περισσότερες από 70 ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές και προτάθηκε τέσσερις φορές για βραβείο Όσκαρ («Η Βασίλισσα», «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Fantastic Mr Fox», «Ο Λόγος του Βασιλιά»), χωρίς ωστόσο να το κερδίσει. Μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ο Ντεσπλά δεν έκρυψε την αδυναμία του στην ελληνική μουσική μιας και η μητέρα του τον μύησε νωρίς σε αυτήν για να συμπληρώσει πως μεγάλωσε ακούγοντας

Ξαρχάκο, Βαμβακάρη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, ρυθμούς που χρησιμοποιεί στη μουσική του: «Τα εννέα τέταρτα από το ζεϊμπέκικο τα χρησιμοποιώ όταν γράφω μουσική για θρίλερ και θέλω να δώσω αγωνία!» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του για το Όσκαρ είπε πως ελπίζει η πέμπτη να είναι και η τυχερή του φορά ενώ αφού κάνει μια «μικρή τελετή με το θυμιατό μου» στην απονομή «θα πάω μαζί με την Ελληνίδα μαμά μου».

Ο Αλεξάντερ Ντεσπλά υπήρξε μαθητής του Ιάννη Ξενάκη, μεγάλωσε ακούγοντας Μάνο Χατζιδάκι και η διεθνής καριέρα του ξεκίνησε το 2003 με την εξαιρετική μουσική του για την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι διάσημοι σκηνοθέτες τον εμπιστεύονται για τη μουσική στις ταινίες τους. Μερικά από τα πρόσφατα σάουντρακ που φέρουν την υπογραφή του είναι και «Το δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ, «Αι ειδοί του Μαρτίου» του Τζορτζ Κλούνεϊ και τα δύο τελευταία μέρη του «Χάρι Πότερ».

Σε ηλικία μόλις 35 ετών ήταν υποψήφιος για το Σέζαρ Μουσικής ενώ μέχρι σήμερα έχει κιόλας υπογράψει το σκορ σε 40 ταινίες του γαλλικού σινεμά και άλλες 10-15 διεθνούς παραγωγής. Σήμερα αποτελεί έναν από τους περιζήτητους νέους συνθέτες στο Χόλιγουντ και ίσως το μόνο που του λείπει είναι το χρυσό αγαλματάκι…

Χρυσές Σφαίρες

Η ταινία «Επιχείρηση Argo» έκανε την έκπληξη κατά την 70ή απονομή των Χρυσών Σφαιρών αφήνοντας πίσω το φαβορί «Λίνκολν», ενώ με τρία βραβεία έφυγαν οι «Άθλιοι». Ο Ιρλανδός Ντάνιελ Ντέι-Λιούις απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία υποδυόμενος το Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η 35χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για το ρόλο της πράκτορα της CIA που κυνηγά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ταινία το «Zero Dark Thirty». Το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Les Miserables» (Οι Άθλιοι) που υπογράφει ο Τομ Χούπερ και το σενάριο έγραψε ο Ουίλιαμ Νίκολσον απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου μιούζικαλ. O Αυστραλός Χιου Τζάκμαν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ ανδρικού ρόλου, την πρώτη στην καριέρα του, σε κωμωδία/μιούζικαλ για το ρόλο του πρώην απατεώνα και έγκλειστου Γιάννη Αγιάννη στο ίδιο κινηματογραφικό μιούζικαλ, ενώ η 30χρονη Αν Χάθαγουεϊ που ενσαρκώνει τη Φαντίν, η οποία εκδίδεται στις αποβάθρες για να ζήσει την κόρη της Κοζέτ στο ίδιο μιούζικαλ, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Β΄ γυναικείου ρόλου.

Το αυστριακό φιλμ «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας. Το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου σε κωμωδία/μιούζικαλ πήρε η Τζένιφερ Λόρενς για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας».

Τα βραβεία δεύτερων ρόλων σε δραματικές ταινίες δόθηκαν στον Ντέμιεν Λιούις και την Κλερ Ντέινς για την ταινία «Homeland». Ο Κουεντίν Ταραντίνο απέσπασε το βραβείο σεναρίου για την ταινία του «Django Unchained». Τέλος, το βραβείο τραγουδιού πήρε το «Skyfall» από την ομώνυμη ταινία.   

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το