Τοπικά

Βολιώτης ο πρόεδρος του Συμβολαιογραάφων Εφετείου Λάρισας

Ο νέος πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Ι. Κόνσουλας

Εκλογές με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, στον οποίο υπάγονται τα Πρωτοδικεία Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κοζάνης και Γρεβενών.

Πρόεδρος για την επόμενη τριετία αναδείχθηκε ο βολιώτης συμβολαιογράφος κ. Γιάννης Κόνσουλας κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία, ήτοι  το 63% των ψήφων. Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγησαν οι: Χρήστος Τσιαμούρας, Δημήτρης Παπαστεργίου, Γιάννα Πύργου-Παναγοπούλου, Νίκη Δασταυρίδη, Δημήτρης Νάνος και Στέλλα Δράκου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου είναι βολιώτης, δήλωσε πως άμεση προτεραιότητά του είναι η επιδίωξη των θεσμικών θεμάτων, η εξασφάλιση και ενίσχυση της επαγγελματικής ύλης, η εδραίωση των θέσεων των περιφερειακών συμβολαιογραφικών συλλόγων στα αντιπροσωπευτικά όργανα του κλάδου,  η επίτευξη της συνεννόησης και της συναίνεσης με συγγενείς επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο τη διασφάλιση των αμοιβαίων συμφερόντων,  η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η υποστήριξη της επιστημοσύνης των συμβολαιογράφων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας, «στις βίαιες και δυσάρεστες ανατροπές της ελληνικής πραγματικότητας, η συμβολαιογραφία, όπως και πολλά ελευθέρια και άλλα επαγγέλματα, καλείται να επαναπροσανατολίσει τη θέση της στην κοινωνία της ελεύθερης αγοράς, να υπερασπιστεί την έως τώρα δεδομένη επαγγελματική της ύλη, αλλά και να αναζητήσει καινούργια, ακόμη και να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα και χρησιμότητά της στο σύγχρονο κόσμο, που αλλάζει διαρκώς». «Ο συμβολαιογράφος δεν είναι απλά ο άμισθος δημόσιος λειτουργός, όπως ορθά μεν, πλην όμως σε ιδιαίτερη και συχνά μονότονη επιχειρηματολογικά συχνότητα επαναλαμβάνουμε. Ούτε είναι ο διεκπεραιωτής των υποθέσεων του δημοσίου, που συλλέγει και συρράπτει διάφορα δημόσια έγγραφα και πιστοποιητικά στο συμβόλαιό του. Η Υπηρεσία Μιας Στάσης, παρά τις δυσκολίες στην αρχική εφαρμογή της, απέδειξε περίτρανα ότι ο συμβολαιογράφος μπορεί να φέρει εις πέρας τάχιστα και με επιτυχία νέα επαγγελματική ύλη, αποσπώντας την από τον εναγκαλισμό και την αποκλειστική μέχρι σήμερα αρμοδιότητα του δημοσίου.

Την τελευταία δεκαετία όλοι επαναπαυθήκαμε στα -σχετικά- εύκολα συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων, όσο και στον επαγγελματικό προσανατολισμό μας. Παράλληλα, νέοι θεσμοί και πρακτικές, όπως το Κτηματολόγιο και η Υπηρεσία Μιας Στάσης πολεμήθηκαν εκ των έσω, αντιστεκόμενοι είτε στην εμφάνιση νέων ανταγωνιστικών επαγγελματικών θεσμών στο χώρο του ακινήτου, είτε στον προοιωνιζόμενο ανταγωνισμό με άλλους κλάδους, είτε στις άγνωστες νέες τεχνολογίες.

Όμως η οικονομία της αγοράς μας πρόλαβε αδυσώπητη και αμείλικτη. Η αγορά ακινήτων οπισθοχώρησε με ρυθμούς τρομακτικούς, οδηγούμενη σε ακόμη μεγαλύτερη στασιμότητα και παρακμή, από πολιτικές, όπως η απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων χωρίς την περαίωση της διαδικασίας του ν. 4014/2011 ή και την ανεξήγητη και διαρκώς ανιούσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

Και ο κ. Κόνσουλας καταλήγει: «Παίρνουμε θέση υπέρ της εξορθολογισμένης διεκδίκησης των επαγγελματικών μας συμφερόντων και στοχεύουμε σε μία βιώσιμη και αξιόπιστη συμβολαιογραφία. Ο κόσμος μας αλλάζει. Εμείς θα φοβηθούμε να αλλάξουμε μαζί του;».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το