Photo Gallery, Τοπικά

Οφειλές 1.700.000 ευρώ στους φαρμακοποιούς

Για το 2011 από διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία, πλην του ΟΠΑΔ


Στο 1.700.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των Ταμείων, πλην του ΟΠΑΔ, στους φαρμακοποιούς του Νομού Μαγνησίας για το 2011 και τα οποία προσπαθούν να μη χάσουν λόγω της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ και του οικονομικού προβλήματος που ήδη αντιμετωπίζει. Όπως τονίζεται από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, σε κάθε φαρμακοποιό οφείλονται από 20.000 μέχρι και 80.000 ευρώ.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να αποφασίσει, αν θα συνεχίσει την κινητοποίηση με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων ή θα την τερματίσει.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι.

Για τους φαρμακοποιούς του Νομού καίριο είναι το θέμα της τακτικής εξόφλησής τους από τον ΕΟΠΥΥ που λειτουργεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Μείζον, όμως είναι και το ζήτημα της εξόφλησής τους από τα Ταμεία για το 2011.

Σύμφωνα με μια ανάλυση των στοιχείων που έγινε, στους φαρμακοποιούς του Νομού Μαγνησίας οφείλεται το ποσό του 1.700.000 ευρώ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται οι οφειλές από τον ΟΠΑΔ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΑΔ χρεωστάει από την εκτέλεση συνταγών για αρκετούς μήνες στους φαρμακοποιούς και υπολογίζεται ότι η οφειλή κατά μέσο όρο φτάνει ακόμη και τα 20.000-25.000 ευρώ.

Ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως «το ποσό του 1.700.000 ευρώ αφορά οφειλές Ταμείων, όπως του Οίκου Ναύτου, του ΓΕΑ, του ΤΥΔΚΥ, του ΤΑΠΟΤΕ. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τα Ταμεία για να δούμε, τι θα γίνει με αυτά τα ποσά και δυστυχώς δεν μας απαντά κανείς. Έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα».

Η αγωνία των φαρμακοποιών είναι μεγάλη για τις οφειλές του 2011, πριν δηλαδή συγχωνευτούν σχεδόν όλα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Ματσιόλης εκτίμησε πως «κατά μέσο όρο όλα τα Ταμεία οφείλουν σε κάθε φαρμακείο γύρω στα 20.000-80.000 ευρώ.

Ο χρόνος περνά, όμως οι οφειλές εξοφλούνται και οι φαρμακοποιοί κινδυνεύουν να χάσουν το φαρμακείο τους λόγω των δανείων που πήραν για να έχουν ρευστότητα και να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα, αλλά τώρα που δεν πληρώνουν τα Ταμεία, προκύπτουν τα μεγάλα ζητήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, πλέον εμφανίζονται και τα πρώτα κατασχετήρια σε φαρμακεία από τις Τράπεζες. «Οι φαρμακοποιοί όλο αυτό το διάστημα έδειξαν μεγάλη ανοχή και αντοχή για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους, ως προς τη φαρμακευτική του περίθαλψη προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις γενικότερες δύσκολες καταστάσεις».

Στο μεταξύ, αναφορικά με την επάρκεια φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Βόλου, η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Φουστούκου ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επάρκεια, μετά βέβαια από μια παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν και τα μέλη του Συλλόγου προς τη Διοίκηση.

Πάντως, αν οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο από το Νοσοκομείο, δύσκολα θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν από την εταιρεία ή τη φαρμακαποθήκη ένα τόσο ακριβό φάρμακο περιμένοντας να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ μετά από πολύ καιρό.

Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, αν μέχρι πριν μερικούς μήνες, ήταν δυνατή η αγορά τέτοιων φαρμάκων, πλέον αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί το οικονομικό ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το