Photo Gallery, Πολιτική

Βενιζέλος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Με την παρουσίαση των προγραμμάτων τους είναι φανερό για εμένα ότι η χώρα οδηγείται στο διχασμό και την ακυβερνησία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ


«Με την παρουσίαση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ χτες και προχτές, είναι φανερό για εμένα ότι η χώρα οδηγείται στο διχασμό και την ακυβερνησία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε ομιλία του από τη Λιβαδειά και σημείωσε ότι «αυτό το πλαστό σκηνικό δεν δίνει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου».

Υποστήριξε δε ότι «αντί να αποκτήσουμε ελπίδα και προοπτική κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια νέα κρίση, στην κρίση των σχέσεών μας με την ΕΕ».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέκρινε επίσης  το «τυφλό δίλημμα» όπως το χαρακτήρισε «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε διχασμό και την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Σχετικά με τη μονομερή καταγγελία-ακύρωση του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί έτσι ένα τετελεσμένο γεγονός που φέρνει την Ελλάδα σε απομόνωση από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, δηλαδή από τα κοινοβούλια και τους πολίτες των άλλων κρατών.

Συμπλήρωσε ότι όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται στην παραδοχή ότι οι Ευρωπαίοι θα εξακολουθήσουν από τη δική τους σκοπιά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου από τις οποίες έχουμε ζωτική ανάγκη.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, κορμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επένδυση σε ένα μεγάλο και πολυδάπανο κράτος, σε μια Ελλάδα των παλιών ΔΕΚΟ, σε μια κοινωνία του συντεχνιασμού που είναι καταδικασμένη να παρακμάσει μέσα στο αναπτυξιακό αδιέξοδο και τη φτώχια.

Εν τω μεταξύ, «μαραθώνιο» δύο εβδομάδων με προφανή στόχο τη διατήρηση και, ει δυνατόν, την ενίσχυση του εκλογικού του ποσοστού ξεκινά το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους υποψήφιους βουλευτές της «λίστας» να επιδοθούν αυτήν τη φορά στο κυνήγι του «σταυρού» υπέρ του κόμματος.

Το σχέδιο με τροποποιήσεις για την τελική ευθεία προς τις εκλογές προβλέπει δράσεις και ευθύνες για όλους, την ηγεσία, τους υποψήφιους βουλευτές και τα στελέχη – και όπως τονίζουν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου για να πετύχει το σχέδιο πρέπει: να κινηθεί δραστήρια και η κοινοβουλευτική ομάδα (που λόγω λίστας έχει εξασφαλίσει την εκλογή της), αλλά και οι υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη λίστα, αλλά ξέρουν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα εισόδου τους στη Βουλή.

Η Ιπποκράτους εκτιμά ότι η ήττα της 6ης Μαΐου έχει αδρανοποιήσει σημαντικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, αν και σε όλα τα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν φαίνεται καθαρά ότι το κόμμα διατηρεί την «εικόνα» του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές – άρα και του ρυθμιστικού παράγοντα για την «επόμενη μέρα», που το σύνολο των κομμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν σχετικά με την ανάγκη διακυβέρνησης του τόπου.

Το πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ πάντως αφορά στη δυναμική που οφείλει να αναπτύξει για να αποφύγει τη «συμπίεση» από το κλίμα της τεχνητής πόλωσης που, όπως καταγγέλλει, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν για την αύξηση των δυνάμεών τους.

Έτσι, η ανησυχία του ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται και στην καθημερινή «αναμέτρηση», όπου η Ιπποκράτους επιμένει να προσέρχεται θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και διλήμματα, τη στιγμή που Συγγρού και Κουμουνδούρου επιδίδονται σε πλειοδοσία προσδοκιών.

Το δεύτερο μέλημα του επιτελείου του Ευ. Βενιζέλου παραπέμπει σε πρωτοβουλίες στο λεκανοπέδιο, καθώς ο νομός της Αττικής με τον «τεράστιο» σε σχέση με την περιφέρεια αριθμό ψηφοφόρων αποδείχτηκε ιδιαίτερα «δύσπιστος» με την πολιτική, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ μονοψήφια ποσοστά στις περισσότερες περιοχές – και δη σ’ αυτές με υψηλό δείκτη ανεργίας.

Γι’ αυτό, παρότι από σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών στην επαρχία (Λιβαδειά και Χαλκίδα), τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε αρκετές πόλεις της Β’ Αθήνας, όπου επεδίωξε τον απευθείας διάλογο με τους πολίτες.

Το τρίτο μέλημα είναι να «ακούσει» ο κόσμος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου (όχι νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, όχι απολύσεις στο Δημόσιο και βελτιώσεις στο «Χάρτη» των εργασιακών σχέσεων κ.ά.).

Στην Ιπποκράτους βέβαια τα μηνύματα δεν είναι μόνο θετικά, αφού, όπως εξηγούν, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό τις θυσίες που απέφυγαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα άλλα κόμματα – «η ΝΔ ξιφουλκούσε επί μήνες κατά του μνημονίου, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό που τελικά και η ίδια συμφώνησε να γίνει για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, δεν απουσιάζουν οι εντάσεις και η κριτική ματιά για κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χθες, για παράδειγμα, ο Π. Κουκουλόπουλος (στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου) έστειλε σαφή μηνύματα μέσω δηλώσεών του.

«Κάποια στελέχη πρέπει να σταματήσουν να φέρονται ως υπουργοί του… Σαμαρά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος, θέλοντας να μεταφέρει το μήνυμα ότι ουδένα στέλεχος – πρώην υπουργός δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση (ειδικά με κορμό τη ΝΔ). Άλλωστε σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει το στόχο: Ενισχυμένο, ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που έτσι μπορεί να εγγυηθεί τον κορμό για τη διακυβέρνηση της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς.

«Η ερώτηση αν στις 18 Ιουνίου υπάρχει κυβέρνηση, λανθασμένα απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει σε αυτούς που εμπόδισαν το σχηματισμό κυβέρνησης στις διερευνητικές έχοντας το βλέμμα τους στις επαναληπτικές εκλογές», διαμηνύει στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που αναγνωρίζει όμως ότι η Ιπποκράτους θα αναγκαστεί να χειριστεί αρκετά διλήμματα από το ίδιο το βράδυ της 17ης Ιουνίου…

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το