Photo Gallery, Πολιτική

Βενιζέλος: Ανοικτό το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης

Συγκρατημένα αισιόδοξος κατά την χθεσινή ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

 

 

Σειρά επιστολών προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του μετά από συνεννόηση με το Eurogroup

 

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος παρά την συνεχιζόμενη ύφεση και το δύσκολο δίμηνο, που, όπως προέβλεψε, ακολουθεί εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός η ύφεση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με την τρόικα.

 

Προανήγγειλε επίσης σειρά επιστολών που θα στείλει το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, έπειτα από συνεννόηση με το Eurogroup, ζητώντας τους να επικυρωθεί το συντομότερο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, κάτι που θα γίνει στη χώρα μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

 

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη Φιλανδία, ο υπουργός τόνισε πως το επιβάλλουν οι αποφάσεις της Ε.Ε και επιτέθηκε κατά της ΝΔ, για “ανήθικη” στάση, αφού, όπως υποστήριξε, ο κ. Σαμαράς γνώριζε την στάση της φιλανδικής κυβέρνησης, την οποία είχε συζητήσει όταν εκείνη ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση.

 

Αναφορικά με την άμεση ιδιωτικοποίηση , εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων, ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος, καθώς ο δείκτης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

 

Ο κ. Βενιζέλος, κατόπιν πιέσεων πολλών βουλευτών να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να επανεξετάσει τους φορολογικούς συντελεστές.

 

“Το Μνημόνιο προβλέπει

ρητά κοινές μετοχές”

 

Με κοινές μετοχές θα γίνεται η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες που ενισχύονται κεφαλαιακά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την εποπτεία και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως το Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι αυτό θα γίνεται με κοινές μετοχές\

 

Επιμένει για εγγυήσεις η Αυστρία

 

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ζήτησε να υπάρξει απόφαση των χωρών της ΕΕ για το θέμα των εγγυήσεων για δάνεια προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε μεμονωμένες συμφωνίες για εγγυήσεις, όπως αυτή που συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία.

 

Η συμφωνία αυτή έχει δημιουργήσει εντάσεις στην ευρωζώνη, με τις επικρίσεις να προέρχονται από μικρές χώρες μέλη, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.

 

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ζήτησε είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για εγγυήσεις είτε αυτές οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλες τις μικρές χώρες μέλη της ευρωζώνης, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

 

Οι τράπεζες των μικρών χωρών δεν είναι πολύ εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν επωφελούνται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η Φέκτερ σε ένα οικονομικό συνέδριο στο χωριό Άλπμπαχ των Άλπεων.

 

Μια μονομερής συμφωνία εκ μέρους του Ελσίνκι θα ήταν “απαράδεκτη και θα επιβάρυνε άλλους” στη 17μελή ευρωζώνη, υπογράμμισε.

 

Η Φέκτερ ζήτησε να υπάρξει επίσημη απόφαση για το θέμα από το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας και οικονομικών.

 

WSJ: Συζητούν παροχή

μη χρηματικών εγγυήσεων

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το