Photo Gallery, Πολιτική

Αυστηρή κριτική δέχθηκε στο ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς

Οι περισσότεροι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων επέμειναν στις απόψεις τους

Πρόεδρος ΝΔ: Κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι

τα αποτελέσματά του και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός

 

 

Εντονότατη πίεση και σκληρή κριτική δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, από τους περισσοτέρους ηγέτες που συμμετείχαν στη σημερινή (χθεσινή) Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στη συνεδρίαση, ήταν και η δημόσια παραδοχή του ίδιου του κ. Σαμαρά, ότι οι περισσότεροι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων, επέμειναν στις απόψεις τους και τόνισε ότι ο κριτής όλων είναι ο Ελληνικός λαός.

«Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαιώνοντας με αυτή τη φράση, ουσιαστικά ότι βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων.

Πριν την έναρξη της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχε φροντίσει να δείξει το πλαίσιο που θα κινηθεί, τόσο η ίδια, όσο και άλλοι ηγέτες, δηλώνοντας, πως «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στην τετράωρη περίπου συνεδρίαση, ο κ. Σαμαράς, επανέλαβε ότι συμφωνεί με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλαδή την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Προσπαθώντας να πείσει για τη στάση της Ν.Δ. είπε, ότι όλα αυτά τα έχει προτείνει το κόμμα του, τα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να τα υποστηρίζει. Μάλιστα, θέλησε να περάσει το μήνυμα, το οποίο δεν έγινε εν πολλοίς αποδεκτό, ότι η Ν.Δ. είναι πρωτοπόρα, ζητώντας πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας.

Για μια ακόμη φορά, επανέλαβε ότι διαφωνεί με το μίγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους, όπως υποστήριξε.

«Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί άκουσαν τις απόψεις μας. Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Βεβαίως, κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου, θα τα ψηφίσουμε γιατί συμφωνούμε, τους είπα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του.

Στην επιχειρηματολογία των ομοϊδεατών του που δεν κατανοούν τη στάση της Ν.Δ. επέμεινε ότι ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε. «Κι αυτή είναι η υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη. Γιατί δεν κρίνεται μόνο η τύχη της Ελλάδας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Νωρίτερα προσερχόμενος στην Σύνοδο ο κ.  Σαμαράς είχε δηλώσει:: «Υποστηρίζω πλήρως την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, όμως το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσθέτει φόρους σε μια οικονομία που βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση.

» Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από όλα τα οικονομικά μεγέθη. Απαιτούνται διαρθρωτικές δράσεις, για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων. Θα συζητήσω αυτά τα θέματα με τους συναδέλφους μου».

Το πρωί της Πέμπτης (χθες) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζόζεφ Ντολ, ο οποίος τον ενημέρωσε για το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ΕΛΚ έναντι της ΝΔ
Τέλος η Μαριέτα Γιαννάκου στη συνεδρίαση του ΕΛΚ εξέθεσε τις απόψεις του κόμματος, ενώ στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ευρωβουλευτές από άλλες χώρες ορισμένοι εκ των οποίων, κυρίως Γερμανοί και Αυστριακοί, επιτέθηκαν ευθέως στη ΝΔ και άφησαν να εννοηθεί ότι με τη στάση της δυσκολεύει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το