Photo Gallery, Οικονομία

Αυξήθηκαν τον Οκτώβριο τα επιτόκια

Ανοδικά κινήθηκα και στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις δανείων

 

 

Άνοδο παρουσίασε, τον Οκτώβριο του 2011, τόσο το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, όσο και το αντίστοιχο του συνόλου των νέων δανείων.

Ωστόσο, ακολούθησε  στις αρχές Νοέμβριου η μείωση των επιτοκίων του ευρώ η οποία αποκλιμάκωσε -έστω οριακά- το κόστος δανεισμού.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, τον Οκτώβριο του 2011, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά (0,48%) και το αντίστοιχο των καταθέσεων μιας ημέρας από επιχειρήσεις (0,44%).

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω αύξηση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,50%. Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να αυξηθεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,62%.

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 15,24%, τον Οκτώβριο του 2011 (Σεπτέμβριος 2011: 15,26%).

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε επίσης ουσιαστικά αμετάβλητο στο 7,92%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 10,36%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 7,90%, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,85% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 16 μονάδες βάσης στο 6,20% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,65%.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων παρουσίασε περαιτέρω άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, τον Οκτώβριο του 2011, στο 7,03%.

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, το Οκτώβριο του 2011 τα μέσα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα τόσο του συνόλου των καταθέσεων όσο και του συνόλου των δανείων.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2011, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,17%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 4,06%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών όπως και το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,95% και 5,34% αντίστοιχα, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,44%.  Έτσι, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,50% και του συνόλου των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,42%.

 

Spiegel: Οι Έλληνες αδειάζουν

τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες για την κρίση.

«Πολλοί Έλληνες στραγγίζουν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους επειδή δεν έχουν δουλειά, αντιμετωπίζουν υψηλή φορολογία ή φοβούνται ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αφήσει την ζώνη του ευρώ. Με το να αποσύρουν τα χρήματα, αναγκάζουν τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό τους- και κάνουν αναπόφευκτα χειρότερη την ύφεση» υπογραμμίζει το Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στην ελληνική βουλή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, που είπε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι αποταμιεύσεις και οι καταθέσεις έπεσαν κατά 13 με 14 δισ. ευρώ.

«Παρόλα αυτά οι Έλληνες έχουν σήμερα μόνο 170 δισ. ευρώ σε αποταμιεύσεις- σχεδόν 30% λιγότερο από τις αρχές του 2010» υπογραμμίζει φιλοξενεί δηλώσεις ενός Έλληνα στρατιωτικού γιατρού με το όνομα Νίκος που αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις περικοπές μισθών και την αύξηση της φορολογίας. «Άρχισε να μαθαίνει Γερμανικά πριν από δύο μήνες και θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. «Το γρηγορότερο δυνατό». Ο Νίκος σταματάει και κοιτάζει κάτω. Σιωπηλά προφέρει λέξεις που είναι οδυνηρές για έναν περήφανο Έλληνα. «Θα ήταν καλύτερα να αλλάξω εθνικότητα» καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το