Photo Gallery, Τοπικά

Ατυπες φυλακές αλλοδαπών τα κρατητήρια στη Μαγνησία

Μεγάλη ανησυχία από το αστυνομικό προσωπικό

Σε άτυπες φυλακές μετατρέπονται τα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Μαγνησίας που είναι -εδώ και καιρό τώρα- ασφυκτικά γεμάτα από αλλοδαπούς λαθρομετανάστες, η απέλαση των οποίων είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Οι επιπτώσεις από τα γεμάτα κρατητήρια είναι πολλές και επισημαίνονται, με ιδιαίτερη ανησυχία, από την Ένωση Αστυνομικών Μαγνησίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί μάλιστα το πρόβλημα, η τοπική Ένωση προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά ζητώντας ενέργειες από την Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγιεινής. Παράλληλα το αστυνομικό προσωπικό του Νομού θα προβεί σε δυναμικές αντιδράσεις διαμαρτυρίας.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνεται, έχει φτάσει στο απροχώρητο και χαρακτηρίζεται ως έκρυθμη και επικίνδυνη. Η τοπική Ένωση Αστυνομικών απέστειλε χθες έγγραφο τόσο προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, όσο και προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και τους βουλευτές, ενημερώνοντας για την κατάσταση και ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Όπως τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Μαγνησίας, η Αστυνομική Διεύθυνση διαθέτει τρία κρατητήρια χωρητικότητας έξι ατόμων στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, τέσσερα κρατητήρια χωρητικότητας 21 ατόμων στο Τμήμα Νέας Ιωνίας (το γνωστό ως Τμήμα Μεταγωγών) και δύο κρατητήρια χωρητικότητας πέντε ατόμων στο Τμήμα Αλμυρού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση πλέον λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας και των αθρόων συλλήψεων αλλοδαπών από το διαβατητηριακό έλεγχο του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου τα κρατητήρια έχουν μετατραπεί σε φυλακές επειδή η κράτηση έχει μεγάλη διάρκεια. Τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα με πολλαπλές συνέπειες. Η δυνατότητά τους είναι για εξυπηρέτηση 32 ατόμων και ο αριθμός των κρατουμένων σήμερα ανέρχεται σε 70.

Από τα βασικότερα προβλήματα, εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού κρατουμένων, είναι η υγιεινή και η ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν απολυμάνσεις και ο κίνδυνος μολύνσεων και διάδοσης ασθενειών αυξάνεται τόσο για τους αστυνομικούς, όσο και για τους κρατούμενους. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος απόδρασης των κρατουμένων.

Στο σχετικό έγγραφο, η Ένωση Αστυνομικών υπογραμμίζει: «Κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν σχετικά με τη λειτουργία των κρατητηρίων των αστυνομικών καταστημάτων δημιουργείται κίνδυνος για τους κρατούμενους (μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες, ψυχολογικά προβλήματα κ.λπ.) και φυσικά για τους αστυνομικούς που εργάζονται και τους πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες. Επίσης λόγω των παραπάνω υφίσταται σοβαρός κίνδυνος απόπειρας απόδρασης των κρατουμένων. Παρακαλούμε, όπως το συντομότερο δυνατόν, προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφύγουμε καταστάσεις μη αναστρέψιμες, τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την υγιεινή (προαυλισμός, άθληση) των κρατουμένων, των πολιτών και των αστυνομικών».

Και καταλήγει: «Η Ένωσή μας πάντοτε με γνώμονα την προστασία και τη διασφάλιση των συναδέλφων επισημαίνει ότι αν δεν δοθεί άμεση λύση και δεν δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες είναι αποφασισμένη να καταγγείλει εγγράφως το γεγονός στην Εισαγγελία Βόλου και στη Διεύθυνση Υγιεινής, αλλά και να προχωρήσει μαζί με την Ομοσπονδία στις οφειλόμενες και αναγκαίες εκδηλώσεις αντίδρασης – διαμαρτυρίας του αστυνομικού προσωπικού».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το