Photo Gallery, Τοπικά

Οριστική παύση του πρώην ταμία Αισωνίας

Την πρώτη απόλυση υπαλλήλου από το δημόσιο αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο Μαγνησίας

Οριστική παύση από τα καθήκοντά του αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο για τον ταμία του πρώην δήμου Αισωνίας, που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει έλλειμμα 375.000 ευρώ. Πρόκειται για μια απόφαση με πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς το νέο υπηρεσιακό συμβούλιο Μαγνησίας επέβαλε την αυστηρότερη των ποινών σε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου η υπόθεση κρίθηκε 1,5 χρόνο μετά την αποκάλυψή της.

Ο ταμίας του πρώην δήμου Αισωνίας μπορεί να ασκήσει έφεση επί της απόφασης και να προσφύγει στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ενώ η υπόθεση με το έλλειμμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις που θα κριθούν στη δικαιοσύνη, καθώς ο υπάλληλος δήλωσε πως εκτελούσε εντολές του πρώην δημάρχου κ. Καντόλα.

«Δυστυχώς η απόφαση δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Στον πρώην δήμο Αισωνίας δεν έκοβαν εντάλματα και λειτουργούσαν εκτός Νόμου στην ουσία. Όσο και αν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε δικαιολογίες γιατί δεν ακολουθούσε καμία διαδικασία στην κοπή ενταλμάτων και όλα ήταν στον «αέρα»» τόνισε μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Το έλλειμμα των 374.671 ευρώ που διαπιστώθηκε πριν από 1,5 χρόνο στο ταμείο του πρώην Δήμου Αισωνίας για την οικονομική χρήση του 2010, οδήγησε στην έξοδο από το δημόσιο ενός υπαλλήλου με πτυχίο στα οικονομικά. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2011 σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ταμείο της Αισωνίας εμφανίστηκαν 98 χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία είτε δεν είχαν εξοφληθεί ή είχαν εξοφληθεί εσφαλμένα με καταβολή μεγαλύτερου ή μικρότερου ποσού του πληρωτέου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται χρηματικό υπόλοιπο 1.438 ευρώ αντί 374.671 ευρώ.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου κ. Νίκος Μαυρόπουλος και αμέσως ανατέθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να αποσαφηνιστεί η αιτία του ελλείμματος. Στη συνέχεια ακολούθησε ΕΔΕ όπου διαπιστώθηκε η παράβαση καθήκοντος του πρώην ταμία «καθότι επέδειξε δόλο κατά την άσκηση του καθήκοντος και παρουσίασε στον απολογισμό ως εξοφλητέο μεγάλο αριθμό χρηματικών ενταλμάτων, με σκοπό να υποκρύψει το έλλειμμα και να ιδιοποιηθεί το αντίστοιχο ποσό». Ταυτόχρονα κατηγορήθηκε για «βαριά αμέλεια, λόγω φθοράς και απώλειας χρηματικών ενταλμάτων και παραποίησης των στοιχείων τους». Σύμφωνα με το πόρισμα, το έλλειμμα προκλήθηκε από τον δημοτικό ταμία με την ψευδή και λανθασμένη εξόφληση 98 ενταλμάτων και διαπιστώθηκε ότι κατά περίπτωση έλειπαν υπογραφές δημάρχου, σφραγίδες του δήμου, ενώ δεν ακολουθούνταν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο προμηθευτές του δήμου που εμφανίζονταν να έχουν πληρωθεί διέψευδαν ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τα τιμολόγια που εξετάστηκαν είχαν «ξέσματα, αλλοιώσεις και διαγραφές. Δεν υπήρχαν γνήσιες υπογραφές των δικαιούχων, σφραγίδες των εταιρειών και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εγκυρότητά τους». Ο ταμίας είχε ισχυριστεί ότι το ποσό που έλειπε από τα ταμεία αφορούσε εξολογιστική τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων και «εξολογιστικές παρατυπίες», που τελούσαν σε γνώση των πολιτικών του προϊσταμένων, για την ισοσκέλιση του ισολογισμού.

Διαπιστώνεται ότι με τρόπο που κάθε άλλο παρά νόμιμος μπορεί να χαρακτηριστεί, διακινούσε χρήματα ο πρώην Δήμος Αισωνίας, από το 2001.

Ο πρώην Δήμος – σύμφωνα με τον πρώην ταμία, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος από το Νόμο για την απουσία 374.000 ευρώ – εμφανίζεται να πλήρωνε το ρεύμα από ιερούς ναούς, πλήρωνε αλλοδαπούς εργάτες που έκοβαν απλές αποδείξεις και υπέγραφαν με το μικρό τους όνομα, έκανε δωρεές σε αθλητικούς συλλόγους και υπογραφές στις αποδείξεις έβαζε γονιός αθλήτριας.

«Έφεση» είχε ο πρώην Δήμος Αισωνίας στις δωρεές σε συγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Το ποσό που μπόρεσε να «δικαιολογήσει» ο ταμίας της Αισωνίας με πρόχειρες αποδείξεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη από το δημόσιο λογιστικό, είναι 261.587 ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα είναι 374.000 ευρώ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι για τις πληρωμές χωρίς χρηματικά εντάλματα λάμβανε εντολές από την ηγεσία του Δήμου και κατέθεσε και πίνακα με τα ποσά που μπορούν να δικαιολογηθούν.

Ο πρώην Δήμος Αισωνίας φέρεται να πλήρωνε εκτός χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής ποσά ακόμα και για να καλύπτει δαπάνες ρεύματος και νερού στα ονόματα ιδιωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο ταμίας με απλές αποδείξεις και χωρίς να κόβονται χρηματικά εντάλματα πληρωμής, χειριστής μηχανήματος έλαβε από τις 21/12/2001 έως τις 7/7/2010 το ποσό των 27.793 ευρώ.

Ο ίδιος εμφανίζεται να λαμβάνει χρήματα ως χειριστής μηχανήματος, αλλά και ως… ταξιτζής.

Χωρίς την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων καταβάλλονταν οφειλές προς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ύψους 14.000 ευρώ, ενώ οι δωρεές σε συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σωματείο ήταν συνεχόμενες, όπως και σε μη κυβερνητική οργάνωση.

Χωρίς εντάλματα πληρωμής πληρώνονταν εργάτες, αλλά και λογαριασμοί ρεύματος ιδιωτών σε μισθωμένα κτίρια.

Σε εργάτη συμψηφίστηκε το ποσό των ημερομισθίων με όσα κατέγραψε ο υδρομετρητής κατανάλωσης νερού στο σπίτι του, ενώ δεν κόπηκαν χρηματικά εντάλματα 12.582 για προσφορά βάρκας του skif σε σύλλογο. Η προσφορά μπορεί να έγινε στο σύλλογο, αλλά απόδειξη έκοψε ο πατέρας της αθλήτριας.

Το 2006 ο Δήμος διακίνησε εκτός χρηματικών ενταλμάτων 61.420 ευρώ και το 2007 42.784 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα λάμβαναν εργάτες για διάφορες εργασίες, αλλά το περίεργο είναι ότι εμφανίζονται να λαμβάνουν το ίδιο ποσό. Ήταν τέτοιου είδους η «οργάνωση» στην Αισωνία όπου σε αποδείξεις εμφανίζεται αλλοδαπός εργάτης να υπογράφει με το μικρό του όνομα.

Εκτός χρηματικών ενταλμάτων ο Δήμος Αισωνίας διακίνησε το 2008 το ποσό των 13.320 ευρώ. Πλήρωνε τη ΔΕΗ σε ιερούς ναούς, πλήρωνε εργάτες, τη ΔΕΗ από μισθωμένα κτίρια και σταθερά χρηματοδοτούσε φιλανθρωπικά σωματεία. Εργάτες εμφανίζονται να έχουν λάβει το 2008 μέχρι και 3.120 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ονόματα των εργατών – κυρίως των Ελλήνων – είναι «σταθερά» στις καταστάσεις.

Εκτός χρηματικών ενταλμάτων και με απλές αποδείξεις διακινήθηκαν το 2009 στο Δήμο Αισωνίας 13.799 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα λάμβαναν εργάτες και φιλανθρωπικά σωματεία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το