Photo Gallery, Πολιτική

Από ανεξάρτητο οργανισμό οι αποκρατικοποιήσεις

Επιδιώκει η Τρόικα που πιέζει και την αντιπολίτευση για συναίνεση

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 16. Μυστικό σχέδιο ίδρυσης ανεξάρτητου οργανισμού, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

 

 

Ο οργανισμός, αναφέρει η εφημερίδα, θα διοικείται από ξένους εμπειρογνώμονες και θα τεθεί εκτός της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, με όπλο την πέμπτη δόση, οι δανειστές επιδιώκουν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και σκέπτονται σοβαρά να ζητήσουν την ψήφιση του σχεδίου από 180 βουλευτές, καθώς και την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2011, έτσι ώστε το «νέο μνημόνιο» να καταστεί δεσμευτικό ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.

Κατά την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό της τρόικας θα προταθεί στην κυβέρνηση ως «τελεσίγραφο» και θα προβλέπει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Στο μεταξύ μικρές καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα εκτιμά η Αθήνα πως μπορεί να προκαλέσει η «περιπέτεια» του Ντομινίκ Στρος-Καν, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν όμως πως η «αποφασιστικότητα της χώρας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν θα αλλάξει».

Σε δηλώσεις του στο Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται ανέφερε πως «θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις» στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.

Η εκτίμηση αυτή γίνεται εν όψει και των συναντήσεων που θα είχε ο επικεφαλής του ΔΝΤ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο Βερολίνο και με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Προφανώς, ο Ντομινίκ Στρος-Καν δύσκολα πλέον θα μπορέσει να πάρει μέρος στις συζητήσεις ενώ η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ακυρώθηκε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει «πολύ καλή γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις «δεν θα επηρεάσουν την πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψή Στρος-Καν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση».

 

Ο κ. Γιούνκερ

Η Ελλάδα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ), καθώς και οι επόμενες» δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.

 

«Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012», λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι «το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή -παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει».

Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. «Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.

Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, λέει πως «όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αντικρούει με έμφαση τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Μέχρις αποδείξεως του εναντίου -επ’ αόριστον, δηλαδή- θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», λέει ο κ. Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα στιγματίζει και ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το