Photo Gallery, Τοπικά

Αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης από τη Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Βόλου

 

Πέντε-έξι γιατροί που υπηρετούν στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τέλος του τρέχοντα μήνα

Πέντε-έξι γιατροί που υπηρετούν στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τέλος του τρέχοντα μήνα, προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στη διεύθυνση της Μονάδας. Μεταξύ των γιατρών που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, είναι και ο προϊστάμενος της Μονάδας, ουρολόγος κ. Χρ. Σταθόπουλος.

Οι αναμενόμενες νέες αποχωρήσεις γιατρών από την Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο προκαλούν ήδη έντονο προβληματισμό στη διεύθυνση της Μονάδας. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί με τις αποχωρήσεις προς συνταξιοδότηση οικογενειακών γιατρών, καθώς μεταξύ αυτών που αποχωρούν είναι και οικογενειακοί. Μάλιστα ένας από τους οικογενειακούς δραστηριοποιείται στη Ν. Ιωνία και καλύπτει χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από τους 38 οικογενειακούς γιατρούς που υπηρετούσαν παλαιότερα στο πρώην ΙΚΑ Βόλου, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ έχουν απομείνει μόλις 8, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των γιατρών.

Όπως σημειώνει μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών της Υγειονομικής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) κ. Π. Θεοδώρου, «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού εκφυλίζεται και θα εκλείψει».

Οι γιατροί σημειώνουν τον ελάχιστο αριθμό οικογενειακών, που έχουν απομείνει στη Μονάδα, καθώς και τις ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων (ψυχίατροι, νευρολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά.) στη Μονάδα Υγείας Βόλου. Ο αριθμός των ασθενών που προσέρχεται καθημερινά στους οικογενειακούς γιατρούς, είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος, με συνέπεια η ουσία της ιατρικής πράξης συνεχώς να υποβιβάζεται, ο κόσμος να συνωστίζεται και το κύρος των γιατρών να βρίσκεται στο ναδίρ.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είχε εφαρμοστεί από το πρώην ΙΚΑ πιλοτικά στο Βόλο.

Στο μεταξύ παραμένουν τα προβλήματα, με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, αναφορικά με τις ειδικότητες ορισμένων γιατρών, που είναι απαραίτητοι για τον έγκαιρο έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων να χαρακτηριστούν ανάπηροι ή να λάβουν αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στα νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά φθάνουν και τους 9-10 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ στα καρδιολογικά φθάνουν και τους πέντε μήνες.

Στα περιστατικά των υπόλοιπων ειδικοτήτων η αναμονή φθάνει μόλις στο μήνα, ενώ ο προέλεγχος διαρκεί δέκα ημέρες.

Πάντως παρά το ότι το ΙΚΑ, στο οποίο υπάγεται η αρμοδιότητα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, έχει ανακοινώσει ότι θα προσλάβει 400 γιατρούς, που θα στελεχώσουν τα ΚΕΠΑ, το ενδιαφέρον των γιατρών είναι μειωμένο, καθώς σύμφωνα με ιατρικές πηγές, καθυστερούν οι πληρωμές τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πραγματοποιηθεί στο Βόλο σεμινάριο για τους γιατρούς των ΚΕΠΑ, το οποίο είχαν παρακολουθήσει 40 απ’ όλη τη Θεσσαλία.  Μέσα στο Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για 400 γιατρούς, οι οποίοι θα ασχοληθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι οι 400 γιατροί θα είναι ειδικότητας 150 Ψυχίατροι, 150 Νευρολόγοι και 100 Καρδιολόγοι.

Όσοι προσληφθούν, θα απορροφηθούν στα κατά τόπους Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με σκοπό να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής για την επανεξέταση των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 60.000 συνταξιούχους σε αναμονή. Η διαδικασία πρόσληψης, τα δικαιολογητικά και οι ειδικότητες θα ανακοινωθούν σύντομα από το ΙΚΑ.

 

Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Στο Κέντρο Υγείας αναμένεται να μεταστεγαστούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Αλμυρού, όπως έγινε γνωστό χθες.

 

Το επίδομα αεροθεραπείας

Από τον ΕΟΠΥΥ ανακοινώθηκε ότι το επίδομα αεροθεραπείας ύψους 200 ευρώ για το έτος 2012, θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας,  οι

οποίοι έχουν αναγγελθεί μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 στη μηχανογράφηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στις 31/1/2013 μαζί με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου και θα πιστωθεί στη σύνταξή τους. Η καταβολή του επιδόματος για τους  συνταξιούχους που δεν έχουν αναγγελθεί στη μηχανογράφηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, θα γίνει μέσω των Υποκαταστημάτων. Η καταβολή του επιδόματος αεροθεραπείας για τους εν ενεργεία δικαιούχους ασφαλισμένους θα γίνει μέσω πίστωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό από το τμήμα Παροχών Ασθενείας των Υποκαταστημάτων  του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εξάλλου από τις 9 Ιανουαρίου επεκτάθηκε η αρμοδιότητα χορήγησης προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης, που μέχρι τότε την είχε μόνο το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Απονομής Συντάξεων (ΚΑΝ), σε 48 Υποκαταστήματα του Ιδρύματος σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και του Βόλου. Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να προσδιοριστεί ο χρόνος ασφάλισής τους μπορούν, δύο έτη πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για συνταξιοδότηση, να απευθύνονται για χορήγηση σχετικής βεβαίωσης στα εν λόγω Υποκαταστήματα.

Η επέκταση της αρμοδιότητας στοχεύει στην ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και υπαγορεύεται από την ανάγκη εξασφάλισης στους πολίτες της γνώσης του χρόνου ασφάλισής τους, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, ιδίως μετά τις πρόσφατες μεταβολές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Οι υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης θα επεκτείνονται σταδιακά σε περισσότερες Μονάδες, παράλληλα με το σχέδιο οργανωτικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ, που υλοποιείται με τη συνένωση των Μονάδων και επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το