Photo Gallery, Τοπικά

Απουσίες μαθητών στην κρίση των διδασκόντων

Πιο ελαστική η νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας
Πιο ελαστική η νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας

Στην κρίση του συλλόγου διδασκόντων τίθεται το ζήτημα της δικαιολόγησης των απουσιών των οποίων τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους γονείς ή τους μαθητές μετά δέκα εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο. Η νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας κάνει τα πράγματα πιο ελαστικά, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τα συνήθη «κύματα ιώσεων» στα σχολεία, ώστε οι υποψήφιοι να μελετήσουν στο σπίτι τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Φέτος λόγω της γιορτής του Πάσχα στις 5 Μαΐου και της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία από τις διακοπές, εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι θα αρχίσουν τις απουσίες από τις 15 Μαρτίου και μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εξάλλου, οι περισσότεροι κρατούν απόθεμα σε απουσίες για αυτή την περίοδο, ώστε να διαβάζουν πιο εντατικά.

Στο Λύκειο ένας μαθητής μπορεί να κάνει 50 αδικαιολόγητες απουσίες, 64 δικαιολογημένες απουσίες, καθώς και άλλες 50 απουσίες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δικαιολόγηση για γιατρό ιδιώτη ή του Νοσοκομείου και εφόσον έχει μια καλή σχολική επίδοση.

Μέχρι πρότινος, αν ο γονιός δεν έφερνε τα δικαιολογητικά για την απουσία του παιδιού του, εντός εργάσιμων δέκα ημερών από τη στιγμή που επέστρεφε στο σχολείο, τότε δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά και να ενταχθούν οι απουσίες στην κατηγορία των δικαιολογημένων απουσιών. Επομένως καταχωρούνταν στις αδικαιολόγητες απουσίες, αλλά αν ο μαθητής είχε ήδη συμπληρώσει τις 50 που ορίζει, κινδύνευε να μείνει στην ίδια τάξη.

Με τη νέα νομοθετική διάταξη, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να κάνει δεκτά τα δικαιολογητικά, ακόμη και να έχουν περάσει δέκα εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που κατατέθηκαν.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σχετικά με τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών να κάνει δεκτά ή να απορρίπτει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά: α) Ιατρικές βεβαιώσεις, β) αιτήσεις-βεβαιώσεις κηδεμόνων που προσκομίστηκαν μετά από δέκα εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και έχοντας τη δυνατότητα να συγχωρήσει την εκπρόθεσμη υποβολή τους με δικαιολογημένη απόφασή του».

Επομένως γίνεται πιο ελαστική η όλη διαδικασία, γι’ αυτό και οι καθηγητές φοβούνται ότι τώρα οι γονείς θα γίνουν ακόμη περισσότερο ασυνεπείς.

Οι διευθυντές σχολείων αναμένουν να αρχίσουν οι απουσίες των υποψηφίων από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Όπως αναφέρουν οι διευθυντές ήταν σύνηθες φαινόμενο οι γονείς να αμελούν και να μην προσκομίζουν τα δικαιολογητικά εντός δέκα ημερών.

Πάντως αντί να περιορίζεται ο μεγάλος αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής, το ενδιαφέρον του υπουργείου στρέφεται σε άλλα πιο διαδικαστικά ζητήματα που σύμφωνα με τους καθηγητές αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτη την όλη κατάσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το