Τοπικά

Απορρίφθηκε πρόταση για πρόγραμμα της ΚΕΚΑΝΕΜ

 

Την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας-Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΑΝΕΜ ΑΕ), στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών», αποφάσισε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης. Η απόρριψη της πρότασης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποβλήθηκε ένσταση στην Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραμονές των εκλογών ελήφθη η απόφαση από το υπουργείο για απόρριψη της πρότασης, η οποία καταγγέλλεται ως «πολιτική, απαράδεκτη, άδικη και πρωτοφανής», καθώς, όπως επισημαίνεται, «η αιτιολογία της είναι άστοχη». Το πρόγραμμα αφορά στα νησιά των Βορείων Σποράδων και ήταν ύψους 5.000.000 ευρώ, ενώ μέσω αυτού θα εξυγιαινόταν και η ΚΕΚΑΝΕΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στη «Θ» και θα μιλήσει σχετικά εντός των επομένων ημερών, «ρόλο στην απόρριψη έπαιξε και το αίτημα που είχε καταθέσει η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου (ΕΑΠ) στις 11 Ιανουαρίου, να αναλάβει αυτή την υλοποίηση του προγράμματος». Η ΕΑΠ πάντως είχε ζητήσει ανάκληση του αιτήματός της πέντε ημέρες αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, αιτία της απόρριψης ήταν ότι «η ΚΕΚΑΝΕΜ δεν είναι βιώσιμη εταιρεία», καθώς διαρκούσης της διαγωνιστικής διαδικασίας η ΚΕΚΑΝΕΜ διαλύθηκε αναγκαστικά, επειδή δεν ήταν δυνατό να υπάρχει πλέον της μιας αναπτυξιακή εταιρεία στην Περιφέρεια.

Ωστόσο η Περιφέρεια είχε εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ με το πρόγραμμα ανάπτυξης αλιευτικών περιοχών θα εξυγιαινόταν.

Η Περιφέρεια προχώρησε σε υποβολή ένστασης (προδικαστική προσφυγή) κατά της απόφασης της Επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας μεταξύ άλλων να τροποποιηθεί η προσβαλλόμενη απόφαση της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου και να μην αποκλειστεί η ΚΕΚΑΝΕΜ από το διαγωνισμό. Επίσης ζητεί να τροποποιηθεί το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων και να μην αποκλειστεί η ΚΕΚΑΝΕΜ, διότι η γνωμοδότηση, βάσει της οποίας ελήφθη και η απόφαση απόρριψης, εκδόθηκε «κατά πλάνη περί τα πράγματα».

Σημειώνεται ότι με απόφαση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Αλιείας, στις 30 Νοεμβρίου 2011 και αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των προτάσεων που είχαν καταθέσει στο πρόγραμμα πέντε εταιρείες, είχε γίνει αποδεκτή κατ’ αρχήν από την Επιτροπή Αξιολόγησης η πρόταση της ΚΕΚΑΝΕΜ…

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από την απόρριψη της πρότασης και θεωρεί ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου για την αρνητική εξέλιξη.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το