Photo Gallery, Τοπικά

Φοιτητικές εκλογές σε υποτονικό κλίμα

Οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα στις 7 το πρωί και τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου το μεγάλο στοίχημα των παρατάξεων, είναι να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές στην κάλπη. Σημειώνεται πως οι εγγεγραμμένοι στους φοιτητικούς συλλόγους αγγίζουν τους 6.000. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ.

Το κύριο χαρακτηριστικό των φοιτητικών εκλογών φαίνεται πως είναι το υποτονικό κλίμα που επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και χθες, παραμονές των εκλογών, στο Θόλο του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου η κινητικότητα ήταν μικρή και τα τραπεζάκια δεν είχαν τον παλμό προηγούμενων χρόνων. Ενδεικτικά, ούτε αφίσες δεν έχουν κρεμαστεί και γενικά πολύ λίγα στοιχεία θυμίζουν ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές.

Στελέχη των παρατάξεων δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ποσοστό της αποχής λέγοντας πως φέτος οι εκλογές έχουν επισκιαστεί από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, ενώ λόγω της έντασης των συνεπειών της κρίσης πολλοί φοιτητές συνδέουν τις φοιτητικές παρατάξεις με τα πολιτικά κόμματα αποδίδοντας και σε αυτές ευθύνες.

Βέβαια, όπως συμπλήρωναν, τα ψηφοδέλτια γέμισαν και φέτος από υποψηφίους και σε αυτό που ελπίζουν, είναι, μήπως τελικά η σιωπή που επικρατεί γενικά μετατραπεί σε κύμα προσέλευσης στην κάλπη.

Τελικά πέντε παρατάξεις, το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα (πρώην ΠΑΣΠ), η ΔΑΠ, η ΠΚΣ, ΑΡΕΝ, η ΕΑΑΚ θα διεκδικήσουν την ψήφο των φοιτητών.

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ανέρχονται στους 6.000, αν και σήμερα θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός τους.

Ο γραμματέας του Αγωνιστικού Φοιτητικού Ρεύματος Πέτρος Μεταξιώτης είπε ότι «το διακύβευμα για εμάς, είναι να προσέλθει ο κόσμος στις εκλογές. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να επιζητούμε από την κοινωνία και ειδικότερα τη νεολαία, είναι να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διαδικασίες που αφορούν στο μέλλον όλων μας. Στους συμφοιτητές μας λέμε να στηρίξουν το ΑΦΡ, να μας δώσουν νέα δύναμη και πνοή, προκειμένου να πετύχουμε πολύ περισσότερα πράγματα».

Ο υπεύθυνος σε θέματα διοίκησης της ΔΑΠ Γιώργος Μούγιος ανέφερε πως «η ΔΑΠ φέτος προχώρησε σε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στο πλαίσιο ανοίγματος στην κοινωνία, ενώ ήταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο με προτάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι το 2020. Η ΔΑΠ αποτελεί μια μεγάλη παράταξη με ιστορία, επιτυχίες, αγώνες και νίκες που αποτυπώνονται και στην πρωτοκαθεδρία της στα ΑΕΙ. Το κύριο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές, είναι οι κοινωνικές εξελίξεις, ενώ βλέπουν ότι οι σπουδές τους αρχίζουν και δυσκολεύουν. Υπάρχει, ακόμη, θέμα βιωσιμότητας πολλών σχολών».

Το μέλος της ΠΚΣ Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης έστειλε το δικό του μήνυμα για τις σημερινές εκλογές τονίζοντας πως «πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν θα γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα. Οργανωνόμαστε, αντεπιτιθέμαστε και στις εκλογές στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής που εκφράζουν αυτό το πράγμα».

Από την πλευρά του το μέλος της ΑΡΕΝ Γιώργος Πουρίκης σημείωσε ότι «ο αντιμνημονιακός αέρας που έστειλε η ελληνική κοινωνία στις εκλογές μαζί με τη στροφή της προς την Αριστερά, πρέπει να περάσει και στις φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές είναι ανάγκη να κάνουν μια αριστερή στροφή και στα μορφώματα της ΑΡΕΝ, όπου η διαφορετική προσέγγιση μας πάνε μπροστά».

Τα αποτελέσματα των περυσινών φοιτητικών εκλογών είχαν ως εξής: Από τους 6.700 εγγεγραμμένους φοιτητές ψήφισαν οι 2.395, ποσοστό αποχής 65%, ενώ από  πρόπερσι οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 200 άτομα.

Αναλυτικότερα οι παρατάξεις έλαβαν: ΠΑΣΠ 896 ψήφους, 39,8%, ΔΑΠ 515, 22,9%, ΠΚΣ 370, 16,4%, ΑΡΕΝ 277, 12,3%, ΕΑΑΚ 128, 5,7%, Ανεξάρτητοι 21, 0,9%, άκυρα 145, 6,4%, λευκά 43, 1,9%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το