Photo Gallery, Πολιτική

Αποκλείει έξοδο χώρας από το ευρώ

Πρώτα το PSI και μετά η νέα δανειακή σύμβαση, τονίζει η Κομισιόν

Jim Rogers: Αγοράστε ευρώ και ελβετικό φράγκο το 2012

 

Δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα, τόνισε την Τρίτη (χθες) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της Ευρωζώνης και της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

 

Για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν εντός του Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

 

Το 2012 η ανάπτυξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη θα είναι ισχνή και ο κίνδυνος ύφεσης για πολλά κράτη μέλη είναι υπαρκτός, προσέθεσε.

 

Ο κ. Μπαγί ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής (Νοέμβριος 2011), η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να είναι 0,5% το 2012 και σημείωσε ότι σε ορισμένα κράτη μέλη οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης φέτος είναι υπεραισιόδοξες.

 

Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο φέτος ίσως χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2012 και το 2013.

 

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών και των ελλειμμάτων, θα πρέπει να υπάρξει και στρατηγική τόνωσης της ανάπτυξης που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας ότι η τόνωση της ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να υπάρξει με δημόσιους πόρους, λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, καθώς ζητείται από τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις δαπάνες.

 

Ο κ. Μπαγί τόνισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη εσωτερική αγορά και την αγορά εργασίας με άρση των εμποδίων στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της Παιδείας και της κατάρτισης των νέων και των εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ το ευρώ και το ελβετικό φράγκο αποτελούν μια έξυπνη επένδυση για το 2012 , σύμφωνα με δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Jim Rogers στο CNBC.

 

Ο Rogers, ο οποίος σε παλαιότερη εμφάνισή του στο CNBC το Νοέμβριο είχε προτείνει αγορά του ευρώ που όμως έκτοτε ακολούθησε πτωτική πορεία, δήλωσε ότι ο ίδιος εξετάζει την αγορά ευρώ μετά την πώλησή του τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς τα hedge funds αποσύρουν τις θέσεις short από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

 

«Υποψιάζομαι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angkela Merkel και οι υπόλοιποι ηγέτες θα κάνουν κάτι για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μεγαλοεπενδυτής.

 

Ρεκόρ στα κερδοσκοπικά

“στοιχήματα” κατά του ευρώ

 

Τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία) αύξησαν την τελευταία εβδομάδα του 2011 τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ, εντείνοντας την πίεση στο κοινό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής προθεσμιακών συναλλαγών (commodity futures trading commission), τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, δείχνουν ότι ο αριθμός των συμβολαίων πώλησης του ευρώ χωρίς την ύπαρξη της υποκείμενης αξίας (short positions) υπερέβη τον αριθμό των συμβολαίων αγοράς του (long positions) κατά το ποσό – ρεκόρ των 127.900 την εβδομάδα έως τις 27 Δεκεμβρίου από 113.700 την προηγούμενη εβδομάδα (η αξία των συμβολαίων δεν δημοσιεύεται).

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλά hedge funds κατέγραψαν ζημιές από τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του 2011, καθώς το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε απροσδόκητα ισχυρό, παρά την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνης.

 

Ωστόσο, το ευρώ επλήγη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και τελείωσε το 2011 με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των σημαντικότερων νομισμάτων του κόσμου, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 10 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν και χαμηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου.

 

Το μεσημέρι της Τρίτης (χθες), η ισοτιμία του ευρώ σημείωνε άνοδο 0,55%, υπερβαίνοντας το όριο των 1,30 δολαρίων, σε σημαντική απόσταση από το χαμηλό επίπεδο των 1,2856 δολαρίων που έφθασε στα τέλη του 2011.

 

Η αντοχή του ευρώ έως τον Νοέμβριο αποδόθηκε από τους αναλυτές σε διάφορους παράγοντες, όπως στις εισροές κεφαλαίων στα γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, στη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από ευρωπαϊκές τράπεζες που σταμάτησαν λειτουργίες τους εκτός της Ευρωζώνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το