Photo Gallery, Τοπικά

Απεργούν σήμερα οι γιατροί στο Ν. Μαγνησίας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι γιατροί στη Μαγνησία και σε όλη τη χώρα

Κλειστά αναμένεται να είναι σήμερα τα ιδιωτικά ιατρεία στο Βόλο, καθώς ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Επίσης σήμερα απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ θα πραγματοποιήσουν και αποκλεισμό της οδού Πολυμέρη. Η εξόφληση των οφειλών του 2010 και του 2011 είναι ένα από τα κεντρικά αιτήματα που θέτουν οι ιδιώτες γιατροί στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δημήτρης Κωστάκης υπογράμμισε πως δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη σχετικά με την εξόφληση των παλιών οφειλών του 2010 και του 2011 που είναι μεγάλες και τα ιδιωτικά ιατρεία έχουν έρθει σε δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα η εξόφληση των οφειλών με τον ΕΟΠΥΥ γίνεται με καθυστέρηση. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, έφτασαν στο σημείο να εργάζονται μόνο και μόνο για να εξοφλούν το ενοίκιο του ιατρείου και το μισθό της γραμματείας. Βρίσκονται ουσιαστικά σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο κλάδος θα πρέπει να οδηγηθεί σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα απέστειλε επιστολή και στο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπου τονίζει την ανάγκη έναρξης πιο έντονων διαδικασιών για την πληρωμή των παλιών οφειλών.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί πληρώθηκαν για τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι και το Σεπτέμβριο, ενώ για τις πράξεις εξοφλήθηκαν μέχρι και τον Ιούνιο.

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Βόλο, αλλά και πανελλαδικά, ενώ το Νοσοκομείο αναμένεται να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας. Οι γιατροί μετά την προχθεσινή τους συνέλευση ξεκινούν κινητοποιήσεις για να αναδείξουν τα προβλήματα του «Αχιλλοπούλειου».

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της οδού Πολυμέρη για λίγη ώρα.

Τα αιτήματα της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών είναι τα εξής:

– Άμεση απόσυρση των εξαμβλωματικών οργανογραμμάτων που δημοσιεύει σωρηδόν το υπουργείο Υγείας, υλοποιώντας μνημονιακές επιλογές. Απαιτούμε επικαιροποίηση των οργανισμών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να αποτυπώνονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας και Εξειδικευμένης περίθαλψης, καθώς και αποκατάστασης υγείας.

– Στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων και ΚΥ της χώρας.

– Ασφαλή προγράμματα εφημεριών πλήρως χρηματοδοτημένα.

– Εξασφάλιση υγειονομικού υλικού.

– Αξιοπρεπείς αμοιβές γιατρών και εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας.

Εξόφληση φαρμακοποιών

Την ίδια ώρα στον κλάδο των φαρμακοποιών το κύριο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ, αφού πέρασε η ημερομηνία της 12ης Ιανουαρίου και δεν πληρώθηκαν για τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Οκτώβριο του 2012.

Πάντως η θετική εξέλιξη ήταν η πληρωμή τους για πέντε μήνες του 2011 από οφειλές του ΟΠΑΔ που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε ότι το 75% των φαρμακοποιών είχε εξοφληθεί γι’ αυτούς  τους πέντε μήνες μέσω του factoring, με δανεισμό δηλαδή από την τράπεζα και υψηλό επιτόκιο. Ουσιαστικά έλαβαν μέσω της τράπεζας τα χρήματα που τους όφειλε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τώρα εξόφλησε το πιστωτικό ίδρυμα. Σε αυτή την ενέργεια προχώρησαν οι φαρμακοποιοί για να έχουν ρευστότητα και να καλύψουν υποχρεώσεις.

Στο μεταξύ παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα σε ορισμένες κατηγορίες παθήσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το