Οικονομία

Αντικρουόμενα μηνύματα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αρνητικός ο Όλι Ρεν, το σκέφτεται η Μέρκελ


Αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσεται ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, τη στιγμή που δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αποκαλύπτουν πως το Βερολίνο αρχίζει να βλέπει με θετικό μάτι μια αναδιαπραγμάτευση.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της Κομισιόν απορρίπτουν το σχέδιο με το οποίο η Αθήνα θα επαναγοράσει κρατικά ομόλογα, θεωρώντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Γι’ αυτό το λόγο προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα, όπως και στο Δουβλίνο, επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»«, λέει ο Όλι Ρεν σε σημερινή του συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Ρεν.

Στο μεταξύ, χθες και ενώπιον της Βουλής της χώρας του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης είχε συζητηθεί πέρυσι με την Ελλάδα, όμως η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική.

Την ίδια στιγμή, όμως, εντός της Γερμανίας φαίνεται να πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη επανεξέτασης του ελληνικού χρέους και, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα εφημερίδων, το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείει πια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο για την επαναγορά μέρους των κρατικών ομολόγων φαίνεται να οδεύει προς απόρριψη.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν, τους οποίους δεν κατονομάζει. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μόλις το 20% των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ το υπόλοιπο 80% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια εμπορικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Εάν η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει κάποια δάνεια με ευνοϊκούς όρους θα μπορούσε να επαναγοράσει μόνο τα «ελεύθερα» ομόλογα, όμως αυτό δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στη μείωση του χρέους.

Η Handelsblatt προσθέτει πως οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει και έχουν οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που μια τέτοια κίνηση από την Αθήνα δεν θα είχε, τελικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέρκελ: Ναι, αν συμφωνήσει και η Αθήνα

Μονόδρομο θεωρεί και η Άγκελα Μέρκελ την αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους, η οποία σε συναντήσεις της με μέλη του κόμματός της φέρεται να αμφισβητεί το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να υποστηρίξει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, με την προϋπόθεση όμως πως θα υπάρχει σχετική συμφωνία από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) – που μετέχει στην κυβέρνηση της Γερμανίας – Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό «κούρεμά» τους».

Τέλος, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. «Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν», είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.

ΟΟΣΑ: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εκτίμησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

«Μία χώρα που μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση, είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που υφίστανται άδικη μεταχείριση από τις αγορές», δήλωσε στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Θα συνεχιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ, η οποία τονίζει όμως ότι οι πιέσεις των αγορών στα ευρωπαϊκά ομόλογα θα είναι ιδιαίτερα έντονες το τρέχον εξάμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, οι προσπάθειες εμπροσθοβαρούς δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μεταφραστούν σε σημαντικές βελτιώσεις των δημοσιονομικών τους στοιχείων που θα αντικατοπτρίζουν κυρίως την περικοπή δαπανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η έκθεση δίνει βάρος στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις συμβάσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Όσον αφορά τις δαπάνες, τονίζονται τα αποτελέσματα από τις περικοπές σε μισθούς στο δημόσιο τομέα, επιδόματα, στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών του Δημοσίου και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Επίσης, η έκθεση προβλέπει και για τις τρεις χώρες «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος το 2012». Στο ίδιο πνεύμα η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλειμμάτων τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το