Τοπικά

Αντιδράσεις στην κατηγοριοποίηση εργαστηρίων

Αντιδράσεις για τα κριτήρια ποιότητας που επιχειρεί να θέσει ο ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά, ακτινολογικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια κ.ά., προκαλούν οι κατευθυντήριες οδηγίες ποιότητας που προωθεί ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

Ιατρικοί φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «δεν προκύπτει απολύτως καμία επιστημονική, αλλά μόνο εμπορική παραμετροποίηση λειτουργίας, που ελάχιστα προσδίδει στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Η κατάταξη των Διαγνωστικών Εργαστηρίων με βάση τα αστέρια αφορά όρους κατηγοριοποίησης εμπορικών επιχειρήσεων και όχι ιατρείων, παραπέμπουν αποκλειστικά σε όρους marketing, και σε καμία περίπτωση αφορούν χώρους περίθαλψης και άσκησης της ιατρικής επιστήμης.

Η θέσπιση κριτηρίων ποιότητας με τελικό σκοπό τη δημιουργία δομών ΠΦΥ με διαφορετική ταχύτητα, με άκρως υποκειμενικά κριτήρια και ανεδαφικές διαδικασίες χωρίς συγκεκριμένο στόχο και όφελος εκ μέρους του οργανισμού, απλά φωτογραφίζει κάποιες επιχειρήσεις αποκλείοντας κάποιες άλλες από την αγορά εργασίας, ανοίγοντας δίαυλο για αθέμιτες πρακτικές με ευθύνη της πολιτείας και της διοίκησης του κρατικού μονοπωλίου του ΕΟΠΥΥ. Κατά την επιστημονική πρακτική, ένα εργαστήριο ή τηρεί ή δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας λειτουργίας.

-Δεν γίνεται καμία μνεία για την ισότιμη εφαρμογή σε όλους τους παρόχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Με ποια λογική, κλινικές ειδικότητες (π.χ. ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, ρευματολόγοι) που συνδέονται με μεγάλη συχνότητα περίθαλψης ασθενών με κινητικές δυσκολίες ή νοσοκομεία δεν υποχρεούνται να διαθέτουν ράμπες για ανάπηρους και υποχρεούται το βιοπαθολογικό εργαστήριο, που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί με αιμοληψία κατ’οίκον; Ερωτηματικό τίθεται όσον αφορά στις πρακτικές εφαρμογής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου / ιδιωτικού τομέα με α. τη θέσπιση συμμετοχής μόνο στον ιδιωτικό τομέα, β. αποζημίωση ιδιωτικού τομέα με τιμές πολύ χαμηλότερες του δημοσίου και γ. θέσπιση κριτηρίων ποιότητας αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

-Καθιστά απαγορευτική την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών ιατρών με εκχώρηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους κυρίως της αλλοδαπής, με κυριότερη συνέπεια τη μεγιστοποίηση των ελλειμμάτων του οργανισμού λόγω της αναμενόμενης εκτόξευσης της υπερσυνταγογράφησης, ως μοναδικού μέσου για την αντιρρόπηση των δαπανών που θα προκύψουν.

– Η πολύμηνη στάση πληρωμών, η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, η αυξημένη φορολογία των υπηρεσιών υγείας και η ψευδεπίγραφη εφαρμογή πλασματικών όρων ποιότητας θέτει την ταφόπλακα στη λειτουργία του ατομικά εργαζόμενου ελευθεροεπαγγελματία ιατρού. Η εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξαθλίωση του ατομικά εργαζόμενου ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, προς όφελος του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου.

– Απορίας άξιο και ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι να γίνονται συστηματικά εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, πειράματα εις βάρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με παρελκυστικές τακτικές που υπερθεματίζουν υπέρ της ποιότητας, αλλά που στην ουσία την θανατώνουν, χωρίς να υπάρχει καμία συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης της διοίκησης για τις επικείμενες συνέπειες και βλάβες στη δημόσια υγεία 10 εκατ. ασφαλισμένων.

– Το κρατικό μονοπώλιο του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή της επίπλαστης κατηγοριοποίησης των εργαστηρίων θα χρησιμοποιεί μεθόδους συνεχούς μείωσης της απόδοσης της ασφαλιστικής τιμής, μέχρις ότου επιτευχθεί ο τελικός στόχος της χρεοκοπίας των μεμονωμένων εργαστηριακών μονάδων υγείας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επέλαση του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

– Η αθέμιτη πρακτική της συνεχούς ελάττωσης της ασφαλιστικής τιμής συνδυαζόμενη με την αύξηση των άσκοπων εξόδων και των φορολογικών δεικτών, οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού και συνεπακόλουθα την εκτόξευση του κόστους της υγείας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το