Πολιτική

Αντιδράσεις σε ενδεχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ

Η ομοσπονδία των εργαζομένων προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις

ΑΘΗΝΑ, 28.

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ προκαλεί η πρόθεση των Γερμανών της Deutsche Telecom να θέσουν ζήτημα μείωσης μισθολογικού κόστους ή και μείωσης του προσωπικού, την ώρα, μάλιστα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με μια λίαν αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία -συν τοις άλλοις- ασκείται δριμεία κριτική στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό σε βάρος του ΟΤΕ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων ξεκαθαρίζει ότι δεν θα περάσουν προτάσεις για εργασιακές σχέσεις και μισθούς… κινεζικού τύπου.

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ Π. Κούτρας προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις και σημείωσε πως οι δηλώσεις του στελέχους της Deutsche Telecom δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον Οργανισμό.

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε μειώσεις», δήλωσε ο κ. Κούτρας, τονίζοντας πως οι δηλώσεις Κέρκοφ για απολύσεις των εργαζομένων, μείωση των απολαβών τους και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον Οργανισμό. «Ήδη δεχόμαστε μηδενικές αυξήσεις. Αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε μειώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πάγια θέση της ΟΜΕ – ΟΤΕ η οποία συνίσταται στο ότι «η Deutsche Telecom αυτόν τον ΟΤΕ αγόρασε, γνωρίζοντας ποιες ήταν οι εργασιακές σχέσεις, ποιοι ήταν οι νόμοι της χώρας και ποιοι ήταν οι εργαζόμενοι».

«Ο κ. Γκουίντο Κέρκχοφ δεν ξέρουμε με ποια ιδιότητα μιλάει και κάνει υποδείξεις στην ελληνική νομοθεσία, για το μισθολογικό κόστος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Deutsche Telecom και μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ, στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Ο κ. Κέρκχοφ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν» και ότι οι μισθοί στον ΟΤΕ πρέπει να μειωθούν, καθώς το ποσοστό τους είναι υψηλότερο των αντίστοιχων της μητρικής Deutsche Telekom.

«Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα, υπάρχει εργατική νομοθεσία και επιχειρησιακές συμβάσεις που ρυθμίζουν όσα σχετίζονται με το μισθολογικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε κινέζοι εργαζόμενοι των επενδύσεών τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούτρας και συνέχισε: «Ο κ. Κέρκχοφ συγκρίνει ανόμοια πράγματα, άλλη είναι η λειτουργική δομή του ΟΤΕ, άλλη της Deutsche Telecom. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν του βγαίνει η επένδυση αυτή να φύγει. Δεν τον κρατάει κανένας. Δεν θα γίνουμε εμείς τα θύματα, για να αυξηθούν τα μερίσματά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του γενικού γραμματέα της ΟΜΕ – ΟΤΕ Αντώνη Μπιρμπίλη, ο οποίος τόνισε: «Γνώριζαν πού επένδυαν, σε ποια χώρα, με ποιες συνθήκες, σε ποια αγορά και με ποιες προϋποθέσεις. Εάν δεν τους αρέσει η επένδυσή τους, να πάνε αλλού. Εμείς Κινέζοι εργαζόμενοι των επενδύσεών τους δεν θα γίνουμε».

Περιορισμό του μισθολογικού κόστους ζητά, πάντως και το Ελληνικό Δημόσιο, αφού ανάμεσα στις επιστολές που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ, υπήρχε ανάλογη με αποδέκτη τον ΟΤΕ. Στην εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να προσαρμόσει αναλόγως το μισθολογικό κόστος στα όσα θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά στις ΔΕΚΟ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα, πάντως, με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο επικεφαλής για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και μέλος του δ.σ. του Οργανισμού είναι, λίγο ώς πολύ, πλασματικά, αφού από το μισθολογικό κόστος της μητρικής γερμανικής εταιρείας εξαιρούνται πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, θέμα απολύσεων δεν τέθηκε ούτε πρόκειται να τεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ και η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να κατανοεί ότι σε μια τέτοια συγκυρία δεν μπορεί να περάσει θέμα μείωσης του προσωπικού.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι το πρόβλημα στον ΟΤΕ δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά τα έσοδα που η Επιχείρηση χάνει από την πολιτική που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εις βάρος του ΟΤΕ, αφού του απαγορεύει να πουλήσει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα στους Έλληνες καταναλωτές και επιτρέπει στους ανταγωνιστές να κάνουν «πάρτι» στις υποδομές, να μην πληρώνουν τις καθολικές υπηρεσίες, να φεσώνουν την αγορά και να χρησιμοποιούν φθηνό και σε πολλές περιπτώσεις εκβιαζόμενο χαμηλόμισθο προσωπικό στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού» και της «αρπαχτής» αεριτζήδων και funds.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το