Κόσμος

«Ανεύθυνο και παράλογο» να μην αυξηθεί το όριο χρέους, προειδοποιεί ο Ομπάμα

Με οικονομικό χάος αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους (debt ceiling) προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας το Κογκρέσο να πάρει απόφαση καθώς σε διαφορετική περίπτωση παίζεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ οι οποίες θα βρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι πουν όχι στο ανέβασμα του ορίου δανεισμού, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στη θέση να αναστείλουν την παροχή υπηρεσιών της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ηλικιωμένους ενώ είναι πιθανό ότι θα υπάρξει νέα ύφεση, τόνισε ο Ομπάμα κατά την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε.

Η αξιοπιστία των ΗΠΑ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, υπογράμμισε, και απευθυνόμενος στην αντίπαλη παράταξη επισήμανε σε υψηλούς τόνους: «Να αποφασίσουν γρήγορα, γιατί ο καιρός τελειώνει. Εμείς δεν είμαστε έθνος μπαταχτσήδων».

Πρόσθεσε δε: «δεν νομίζω να βρίσκει κανένας τη θέση μου παράλογη».

Πάντως, όπως εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ το 2013 θα τα πάει καλά, αρκεί η πολιτική διαμάχη στην Ουάσινγκτον δεν ανακόψει την πορεία.

Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν, ο Ομπάμα επισήμανε ότι ο ίδιος έχει δεχτεί να γίνουν αρκετές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Τώρα πλέον είναι η ώρα για να αλλάξει ο φορολογικός κώδικας, να κλείσουν παραθυράκια και «να πειράξουμε λίγο» τα προγράμματα παροχών ώστε να υπάρξει συμφωνία σε ένα ισορροπημένο πακέτο μείωσης του ελλείμματος.

Ό ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να δεχτεί περισσότερες περικοπές αλλά τις αποσύνδεσε από το θέμα της αύξησης του ορίου δανεισμού, πράγμα που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Και η αύξηση των φόρων (προς τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως ζητά επίμονα ο Ομπάμα) και οι περικοπές πρέπει να είναι στο τραπέζι.

Τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί βουλευτές πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τρία κρίσιμα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένα και –όσο περνά ο καιρός ασφυκτικά– χρονικά περιθώρια: αφενός το όριο δανεισμού πρέπει να αυξηθεί και αφετέρου οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου αν δεν ληφθεί άλλη απόφαση.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, από τις 27 Μαρτίου το αμερικανικό δημόσιο θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί πολλά από τα προγράμματά του και για πρώτη φορά στην ιστορία του θα χρεοκοπήσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το