Photo Gallery, Τοπικά

Αναλαμβάνουν δράση για τον Περιφερειακό

Κλειστός μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου ο Περιφερειακός, αφού οι φωτεινοί σηματοδότες εξακολουθούν να είναι χαλασμένοι

Μόνο κατ’ όνομα τελικά είναι ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου. Το έργο παραμένει ημιτελές και το τμήμα Λαρίσης – Κραυσίδωνα αποτελεί παγίδα θανάτου για διερχόμενους οδηγούς. Το σίριαλ με τα χαλασμένα φανάρια, στη διασταύρωση με την οδό Φυτόκου, συνεχίζεται, αφού οι εργασίες επιδιόρθωσης δεν ολοκληρώθηκαν τελικά χθες, ενώ χωρίς φωτεινούς σηματοδότες μετά από τροχαίο ατύχημα προχθές βράδυ είναι και η διασταύρωση με τα Μελισσάτικα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι σε όλο το μήκος του ο Περιφερειακός, καθώς έχουν κλαπεί καλώδια, ενώ είναι ανύπαρκτες οι διαγραμμίσεις και οι ενημερωτικές πινακίδες. Πρόκειται για ένα διαλυμένο δρόμο που σε κάθε μέτρο εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους των γύρω οικισμών και για διερχόμενους οδηγούς, ειδικά για όσους δεν έχουν γνώση των συνθηκών που επικρατούν. Η αγανάκτηση των κατοίκων έχει ξεχειλίσει και εμφανίζονται αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα μεταβούν στην Εισαγγελία Βόλου ζητώντας άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης καταθέτοντας υπόμνημα με 500 υπογραφές.

Ο δρόμος, στη διασταύρωση με την οδό Φυτόκου, θα παραμείνει κλειστός με απόφαση της Αστυνομίας μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου. Νέο σημείωμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Εισαγγελία Βόλου έστειλε χθες το τμήμα Τροχαίας Βόλου.

Ο διοικητικός πάντως «αχταρμάς» δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και να κόψει το «γόρδιο δεσμό». Από το 2004 όμως, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ο δρόμος, χωρίς να έχει ωστόσο παραδοθεί επίσημα, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα και έχουν σημειωθεί σχεδόν 50 ατυχήματα με τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Ο Περιφερειακός είναι κλειστός από τις 6 Φεβρουαρίου όταν ο δυνατός αέρας προκάλεσε μεγάλη βλάβη στα φανάρια της διασταύρωσης Φυτόκου. Η βλάβη έως και χθες δεν επιδιορθώθηκε και η Αστυνομική Διεύθυνση αποφάσισε να τον κρατήσει κλειστό μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 7 Μαρτίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των οδών Λ. Καζανάκη – Περιφερειακός – Φυτόκου ή Περιφερειακός – αερογέφυρα Πανθεσσαλικού – οδός Σταδίου.

Χθες από νωρίς το πρωί μαθητές του ΕΠΑΛ και του 4ου Γυμνασίου έκαναν μία ακόμη διαμαρτυρία στον κόμβο, καθώς από χθες το Αστικό ΚΤΕΛ (έληξε η προθεσμία προσφοράς του) δεν εκτελεί ειδικό δρομολόγιο για την εξυπηρέτησή τους.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι εμφανίζονται εξοργισμένοι, μιλούν για «εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων» και ζητούν να κλείσει εδώ και τώρα ο δρόμος. «Δεν μπορεί όλο αυτό τον καιρό να κωφεύουν και οι Δικαστικές Αρχές» τόνισε με νόημα ο κ. Αχιλ. Τσιργούλας, κάτοικος οικισμού της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων.

Το υπόμνημα

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, κάτοικοι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου και θα καταθέσουν το ακόλουθο υπόμνημα:

«Εδώ και πάνω από 10 χρόνια και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεκίνησε η κατασκευή του Περιφερειακού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου. Ένα έργο που κατά κοινή ομολογία κακώς χαράχτηκε, καθώς κατασκευάστηκε και έμελλε να αποδειχθεί ένα «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας». Ένας δρόμος για το τμήμα από την είσοδο της οδού Λαρίσης μέχρι τον Κραυσίδωνα διατρέχει αστικό ιστό και διαχωρίζει και απομονώνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα του ενιαίου Δήμου Βόλου με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου που διακόπτεται με ισόπεδες διαβάσεις που τον κατατάσσουν με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις εισόδου -εξόδου σε δρόμο καρμανιόλα. Δρόμοι με τέτοια χαρακτηριστικά απαιτούν κομβικές ανισόπεδες διαβάσεις αλλιώς ακυρώνουν τα περιβαντολλογικά και κυκλοφοριακά πλεονεκτήματα για τα οποία υποτίθεται ότι κατασκευάστηκαν.

Ειδικότερα στο τμήμα του Περιφερειακού από τον κόμβο των Μελισατίκων έως τον Κραυσίδωνα τον διατρέχει χιλιόμετρα αστικού ιστού, πέρα από την ανισόπεδη διάβαση στο ύψος του Πανθεσσαλικού Σταδίου υπάρχει μόνο μια ανισόπεδη διάβαση, την εξυπηρέτηση πεζών και μοτοποδηλάτων! Είναι το άλλοθι για να δικαιολογήσει πρόσθετες και άσκοπες δαπάνες υπέρ εργολαβικών συμφερόντων.

Ισόπεδοι κόμβοι ακόμα και αν λειτουργούν υπό άψογες συνθήκες σε τέτοιους δρόμους αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων και δεν χρειάζεται ειδική γνώση για να γίνει αυτό αντιληπτό. Ωστόσο ειδικότερα στον κόμβο του Φυτόκου συχνά πυκνά δεν λειτουργούν ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες και η περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς πλήρους συσκότισης (το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει καθόλου δημοτικός φωτισμός σε όλο το μήκος του δρόμου). Έχουν γίνει ατυχήματα και δυστυχήματα (θανατηφόρα) και είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβούν χρήστες του δρόμου είτε πεζή είτε εποχούμενοι κινδυνεύουν λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και όλοι οι «αρμόδιοι» φορείς (Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Υπουργείο) που το γνωρίζουν εγκαλούνται για εγκληματική αμέλεια.

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της περιοχής, μαθητές των σχολείων, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και φορείς ζητούν μέτρα προστασίας της ζωής αυτών που διέρχονται από τον Περιφερειακό, είτε πεζή είτε με οχήματα. Οι «αρμόδιοι» φορείς τους καθησυχάζουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι δυστυχώς να γίνει το επόμενο ατύχημα και ξανά να βγουν να τους καθησυχάσουν ότι ο δρόμος δρομολογήθηκε και θα ολοκληρωθεί.

Έτσι φτάσαμε στην 6η Φεβρουαρίου για άλλη μια φορά μετά από μια καταιγίδα οι φωτεινοί σηματοδότες να ξανααχρηστευθούν. Η συσκότιση είναι πλήρης και ο Δήμος Βόλου μετά από ένα νέο κύκλο μετάθεσης ευθυνών μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας –Υπουργείου – Τροχαίας, αποφάσισε να διακόψει κάθετα τον Περιφερειακό στο ύψος της οδού Φυτόκου υποχρεώνοντας έτσι τους κατοίκους της περιοχής να αναζητούν πρόσβαση από παράπλευρους «δρόμους», στους οποίους δεν υπάρχει καμία σήμανση και είναι και κακοφτιαγμένοι. Για τους δε πεζούς (κάτοικοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους σε τρία σχολικά συγκροτήματα) καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους αφού δεν υπάρχει καμία διάβαση για να διασχίσουν το δρόμο λόγω της συνεχούς ροής των αυτοκινήτων και της αυξημένης ταχύτητας που αναπτύσσουν τα οχήματα (και βαριά φορτηγά).

Κύριε Εισαγγελέα, για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε τη θεσμική παρέμβαση για να προστατεύσουμε όχι μόνο την ίδια μας τη ζωή, αλλά και των μαθητών, φοιτητών κ.λπ. που καθημερινά κινδυνεύει. Εάν αληθεύει αυτό που οι αρμόδιοι φορείς ισχυρίζονται ότι ο δρόμος λειτουργεί παράνομα αφού κανείς δεν τον έχει παραλάβει τότε επιβάλλεται η αποκατάσταση της νομιμότητας με το κλείσιμο της λειτουργίας του Περιφερειακού. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι από την πολιτεία φορείς οφείλουν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κόμβου, με ασφάλεια για οχήματα και πεζούς, μεταξύ των οποίων είναι μικροί μαθητές, φοιτητές και ανήμποροι ηλικιωμένοι προτού γίνουμε ξανά μάρτυρες θανατηφόρων ατυχημάτων».

Παρέμβαση Τροχαίας

Ο διοικητής της Τροχαίας Βόλου κ. Κονδυλογιάννης απέστειλε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην Εισαγγελία Βόλου νέο έγγραφο, με το οποίο ζητείται να επισκευαστούν τα φανάρια, να φωτιστεί ο δρόμος, να επανατοποθετηθούν τα μεταλλικά καπάκια σε φρεάτια (έχουν και αυτά κλαπεί), να γίνει διαγράμμιση και να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το